Доступність посилання

ТОП новини

Колишній глава МЗС Чехії вважає, що Україна зробить помилку, якщо приєднається до Митного союзу


Карел Шварценберґ
Карел Шварценберґ
Колишній міністр закордонних справ Чеської Республіки Карел Шварценберґ вважає, що для України було б «економічною й політичною помилкою» приєднатись до Митного союзу, відмовившись від підписання договору про асоціацію з Євросоюзом. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Водночас Карел Шварценберґ висловив певні сумніви щодо успішності вільнюського саміту для України. На його думку, в Москві під час останньої зустрічі президентів на Віктора Януковича «дуже тиснули, щоб він повернувся до Європи спиною, а своєму народові скомандував – «Поворот назад, вперед на Схід!»».

За словами Шварценберґа, Україна має виконати умови, поставлені ЄС для підписання договору про асоціацію, включно з наданням можливості колишньому прем’єру України Юлії Тимошенко виїхати на лікування на Захід.

Чеський політик вважає, що вимоги ЄС потрібно виконувати, тим шляхом пройшли всі країни-члени Євросоюзу і Україна не може бути винятком. Невиконання цих умов «може стати для України великою трагедією», вважає Шварцебнерґ.

Політик висловив при цьому сподівання, що все ж «відповідні закони будуть ухвалені в парламенті» і Тимошенко поїде на лікування до Німеччини.

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті Радіо Свобода за кілька годин
XS
SM
MD
LG