Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль «Драми» ламає театральні стереотипи


Львів – Вчетверте у Львові розпочинається міжнародний фестиваль «Драма». З 21 до 24 листопада можна ознайомитись з сучасним театром з Європи, Росії та України, побувати на майстер-класах. Щороку театральна імпреза знайомить з тенденціями у сучасній драмі, представляє цікаві п’єси, вчить глядача розуміти сучасний театр. Що цього разу очікує на театроманів?

Фестиваль «Драма» для Львова справді велика мистецька подія. Хоча у місті є дев’ять театрів, але при цьому їм відчутно не вистачає елементу модерності, не кажучи вже про відсутність сучасної театральної апаратури, через що в організаторів фестивалю чи не найбільше проблем. Щоби виконати навіть найпростіші вимоги європейських учасників фестивалю техніку довелось везти з Києва, величезні вантажі з декораціями театри самі привезли у Львів.

Львів у театральній інфраструктурі відстає від світу на років 60, наголосила куратор фестивалю Оксана Дудко. Чотири року тому, коли мистецька майстерня «Драбина» започатковувала театральний фестиваль, Оксані Дудко передусім хотілось, щоб львівський глядач ознайомився з сучасним європейським театром, побачив новий театр, де драматурги, режисери, актори вдаються до цікавих експериментів, використовують різні підходи і можливості. Більшість вистав фестивалю відбуватиметься не у приміщеннях театрів.

Цим фестивалем, виставами підкреслюємо, що є різні люди, з різними точками зору на одну і ту ж проблему. Нам важливо чути багатоголосся
Оксана Дудуко
«Простору, щоб показувати сучасні вистави у Львові немає. Камерна вистава «Про добро» потребує 45 кіловат, а театр має 20. Відповідно поставимо найбільший генератор, щоб показати камерну виставу. Немає у нас театрального ринку. Сучасний театр не показує однобічно сучасні реалії. Для нас власне важливою є не однобокість, у нас немає однієї правди. Навіть цим фестивалем, виставами підкреслюємо, що є різні люди, з різними точками зору на одну і ту ж проблему. Нам важливо чути багатоголосся», – каже Радіо Свобода Оксана Дудко.

Критерій – багатоманітність

Єдиним критерієм участі у фестивалі, кажуть організатори, є якість вистави, яка показує багатоманітність сучасного театру. Відтак львівський глядач побачить одну із найскандальніших польських вистав «Про добро», а ще сучасні постановки драматургів і режисерів з Росії, Німеччини, Бельгії, України, Англії.

Німецький режисер Андре Ерлен привіз у Львів виставу «Ніч в Афганістані» про участь німецьких військ у цій війні. Митець каже, що німці через ці події почуваються досить некомфортно, як і через нацизм у роки Другої Світової війни, а тому важливу тему він старався передати через емоції людей, які пережили ці часи, хотів через театр передати атмосферу тих подій.

Місцем для вистави обрав не театральну сцену, а відкритий простір у Палаці мистецтв, де щодня вирує життя різних людей. Для німецького режисера сучасний театр це передусім можливість використання різних поглядів, фрагментів, підходів, технік до однієї проблеми. Власне так як це відбувається у житті людини, коли переплітаються різні емоції. Для вистави німецького режисера організатори шукали сорок військових ліжок.

Якщо говорити про те, де нині найцікавіший сучасний драматичний театр, то важко виділити одну країну. У Європі дуже різноманітний сучасний театр
Андре Ерлен
«Якщо говорити про те, де нині найцікавіший сучасний драматичний театр, то важко виділити одну країну. У Європі дуже різноманітний сучасний театр. Можна виділити Британію, яка має окремий вид драматургії, Польща і Німеччина є цікаві з театрального погляду. Бельгія, тут театрали використовують відеоелементи,танцювальні, створюючи вражаючі вистави та шоу», наголосив митець.

Фестиваль «Драма» ламає театральні стереотипи. За ці роки вдалося змінити ставлення львівських акторів до цієї мистецької події. Чимало іменитих львівських митців беруть участь у виставах. Легкість і доступність фестивалю починається вже від того, що квиток на виставу можна придбати, не виходячи з помешкання чи офісу, а ще можна обрати виставу за власним уподобанням. Головне, що сучасна драма викликає емоції і залишає чимало запитань для роздумів. Фестиваль «Драма» для його організаторів є мрією про рівень такого театру в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG