Доступність посилання

ТОП новини

Польща вшановує жертв Голодомору


Пам'ятник жертвам Голодомору у Варшаві
Пам'ятник жертвам Голодомору у Варшаві
Варшава – Польща солідаризується з Україною у вшануванні жертв Голодомору. Заходи, присвячені 80-річчю цих подій, відбуваються у різних польських містах. Значну увагу геноцидові українського народу в 1932-1933 роках приділяють місцеві засоби масової інформації. Експерти твердять, що рівень знань поляків про національну трагедію українців в останні роки відчутно зріс.

Покази документальних фільмів, дискусії, концерти, панахиди за померлими від голоду – такі заходи відбуватимуться упродовж найближчих днів у Варшаві, Вроцлаві, Кракові, Гданську, Перемишлі, Щеціні та в інших містах Польщі. Серед головних організаторів цих польських відзначень – Об’єднання українців Польщі. Голова об’єднання Петро Тима каже, що традиція відзначати день пам’яті жертв Голодомору поширилася по всій країні впродовж кількох останніх років.

У багатьох містах Польщі, де активна українська громада, проводитимуть від п’ятниці до неділі різні заходи
Петро Тима
«У багатьох містах Польщі, де активна українська громада, проводитимуть від п’ятниці до неділі різні заходи – від церковного харктеру, тобто панахиди за жертвами Голодомору до покладення квітів, запалення свічок біля пам’ятника у Варшаві, а також пам’ятників у регіонах», – зазначив Петро Тима.

Тима нагадує, що в 2006 році польський Сенат визнав Голодомор актом геноциду українського народу. За його словами, помітне зацікавлення темою Голодомору в Польщі – результат злагодженої діяльності вчених-істориків та засобів масової інформації. Велике враження на польську суспільну думку справили дослідження Яцека Бруського та Роберта Кушнєжа. Ці дослідники опублікували невідомі раніше документи, зокрема з архівів польської дипломатичної служби та розвідки, де описані подробиці Великого голоду, наголошує голова Об’єднання українців Польщі.

«Маємо досить сильну наукову основу і маємо також присутність Голодомору в контексті публіцистики. Зараз у Польщі дуже багато історичних додатків до головних газет і журналів, різних періодичних видань. Періодично в цих виданнях порушуються питання комунізму й тоталітаризму», – сказав Петро Тима.

«Потрібно пояснювати суспільству, чим був комунізм»

Цими днями тема Голодомору широко присутня на польському телебаченні.Про події 80-річної давнини в Україні говорять на основних польських телеканалах. Зокрема, відповідні сюжети заплановані у новинах Першого й Другого національного телеканалів, а також на новинному телеканалі TVP INFO. Про перебіг відзначень 80-річчя Голодомору в Україні телеглядачам у Польщі розповідатиме спеціальний кореспондент. Окрім новинних сюжетів про Великий Голод на польських телеканалах показують публіцистичні програми й польські та українські документальні фільми. Телеканал TVP Hіstoria на недільний вечір запланував кількагодинний телемарафон, присвячений Голодомору. Про це Радіо Свобода розповів Тадеуш Дорошук, директор телеканалу TVP Historia. В неділю цей польський телеканал, зокрема, демонструватиме український документальний філтм «Технологія геноциду». «Це приголомшливий фільм», – говорить Тадеуш Дорошук. Він пояснює – чому польське телебачення присвятило темі Голодомору багато ефірного часу.

В 30-х роках Україна мала багато збіжжя, там нічого не бракувало. Відомо що саме сталінська політика спричинила нещастя українського народу
Тадеуш Дорошук
«Потрібно пояснювати суспільству, чим був комунізм, як комуністи вирішували національні питання. Українська земля могла б прогодувати цілу Європу, ми знаємо, що в 30-х роках Україна мала багато збіжжя, там нічого не бракувало. Відомо що саме сталінська політика спричинила нещастя українського народу», – розповів Тадеуш Дорошук.

За традицією, у третю суботу листопада, в багатьох польських містах біля храмів та пам’ятників палахкотітимуть викладені зі свічок хрести пам’яті жертвам Голодомору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG