Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси про хребет Януковича й білоруський шлях України


Раптову відмову уряду України від євроінтеграції і поворот до Митного союзу білоруська влада наразі не коментувала, але це рішення обговорюють білоруські політики.
Олексій Янукевич
Олексій Янукевич

«Це дуже сумна новина. Для Білорусі це теж буде мати сильні негативні наслідки. Це дуже сильно підкріпить імперські амбіції Кремля. Набагато більше сил буде вкладатися в те, щоб надати реальну силу не тільки Митному союзу, але і Євразійському, який запланований на 2015 рік», – заявив Радіо Свобода голова партії БНФ (Білоруський народний фронт) Олексій Янукевич.

Це означатиме певну перспективу відновлення Берлінського муру в межах колишнього Радянського Союзу
Олексій Янукевич
​«Я думаю, що це означатиме певну перспективу відновлення Берлінського муру в межах колишнього Радянського Союзу. Якщо це відбудеться, то Білорусь, як і Україна, виявиться відокремленої від своїх європейських сусідів і буде ще більше залежною від Кремля», – вважає він.

Янукевич переконаний: «Насправді існуватиме реальна загроза втрати державного суверенітету як для Білорусі, так і для України».

Сяргей Калякін
Сяргей Калякін
Калякін: головні мотиви – економічні

Голова Білоруського партії лівих «Справедливий світ» Сергій Калякін говорить, що рішення України було очікуваним.

Озвучене можливе закриття російських ринків для українських товарів
Сергій Калякін
«Я думаю, що там йде зважування вигоди, плюсів і мінусів, які можуть бути отримані, – каже він. – Мабуть, українці підрахували, що на даний момент для них не зовсім правильно буде підписувати документ про асоціацію з Євросоюзом. За цим рішенням, швидше за все, стоять економічні мотиви. Вони насправді залежні від Росії. Ну що їм, газ і нафту Брюссель буде давати? Ні, звичайно. Плюс уже озвучене можливе закриття російських ринків для українських товарів. Але, на мою думку, це рішення не означає припинення взаємодії України та Європейського союзу з питання про асоціацію, але на даному етапі українське керівництво вирішило недоцільно це робити саме сьогодні».

Анатолій Лебедько
Анатолій Лебедько
Хребет Януковича виявився «хрящиком» – Лебедько

Голова Об’єднаної громадянської партії Білорусі Анатолій Лебедько переконаний, що влада України зробила стратегічну помилку, яка поведе її білоруським авторитарним ізоляціоністським шляхом.

Хребет Януковича виявився хрящиком: на нього «підсів» Путін, і він прогнувся
Анатолій Лебедько
«Хребет Януковича насправді виявився хрящиком: на нього «підсів» Путін, і він прогнувся. Звичайно, вибір, який зараз робить Україна, – непростий. З урахуванням специфіки російського чинника, він взагалі стає дуже складним. У цій ситуації Янукович і його уряд підрахували на калькуляторі, що сидіти і нікуди не йти – це для них комфортніший і вигідніший, ніж рухатися. Для того, щоб зберегти владу ще на одну каденцію, можливо, Янукович робить правильно. Якщо виходити стратегічно, з інтересів України і всього пострадянського простору, то, звичайно, це велика помилка. Я думаю, що все-таки ставити крапку тут ще рано. Будемо чекати напруженості всередині України, там буде поляризація настроїв, проєвропейських і проросійських. І все переноситься на наступний рік, на президентську кампанію. Ось там буде визначатися доля України, куди вона буде рухатися – на Захід чи на Схід», – зазначає Анатолій Лебедько.

Віталій Римашевський
Віталій Римашевський
«Це перемога Росії над Євросоюзом» – Римашевський

Голова оргкомітету зі створення партії «Білоруська християнська демократія» Віталій Римашевський переконаний, що народ України буде боротися за свою європейське майбутнє.

Це перемога Росії над Євросоюзом, перемога диктатури над демократією
Віталій Римашевський
«Це чергова перемога Росії, російської автократії, російської зовнішньої політики над політикою демократичних країн, політикою Євросоюзу. Для Білорусі і всього східноєвропейського регіону це, безумовно, дуже негативне рішення. Це втрачений шанс на швидкі зміни, на перетворення політичні, економічні, соціальні насамперед для України. Але, безумовно, якщо б підписання, ратифікація угоди з Євросоюзом відбулася на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, то це був би дуже суттєвий крок для всього східноєвропейського регіону. Це абсолютно природно, про це говорили всі аналітики і західні політики. Тому це, по-перше, перемога Росії над Євросоюзом, перемога диктатури над демократією, а по-друге, це втрачений шанс для всього східноєвропейського регіону. Я переконаний, що й українська опозиція, демократичні сили України будуть боротися за європейський вибір, за демократичний вибір України. Але, безумовно, шкода, що так сталося».

Матеріал за повідомленнями білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG