Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Янукович не підпише угоду з ЄС, то номером один в Україні стане Медведчук – Адам Міхнік


Адам Міхнік
Адам Міхнік
Зупинення владою в Києві підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС та рішення уряду Миколи Азарова активізувати переговори з Росією викликало низку гострих реакцій у Європі. Особливо розчарована Польща, яка докладала чимало зусиль, щоб угода Києва з ЄС була підписана саме наприкінці листопада у Вільнюсі. У розмові з Радіо Свобода в п’ятницю відомий польський дисидент, нині головний редактор варшавської газети Gazeta Wyborcza Адам Міхнік оцінив це рішення української влади.

Cподіваюся, що не буде повної дурості з боку уряду, парламенту, президента Януковича
– По-перше, це погано. Це очевидно. З іншого боку, я сподіваюся, що це ще не кінець. Я думаю, що ще буде тривалий процес, довга історія… Звичайно, це ключовий момент в історії України, від цього залежить майбутнє держави та її народу. І я сподіваюся, що не буде такої повної дурості з боку уряду, парламенту, президента Януковича, щоб ризикувати покращенням стосунків із Євросоюзом. Ті аргументи, які я чув від Києва, – це гроші. На цю тему компроміси ще можливі. Але що стосується історичного вибору, то все залежить від нинішніх начальників країни. Я впевнений, що з боку Польщі, як держави, ми готові на різноманітну допомогу Україні, але все врешті-решт залежить від президента Януковича і його влади.

– Пане Міхнік, а Вам не здається, що все це було наперед розіграно якраз до річниці Майдану, відзначення пам’яті Голодомору, щоб саме тепер у Києві згорнули рух до Європи?

Не знаю до кінця всієї внутрішньої полеміки, підкилимної війни. Але більшість хотіла до Європи
– Все можливо. Я не знаю до кінця всієї внутрішньої полеміки, підкилимної війни у владі в Києві. Але що стосується суспільства, то я переконаний – більшість хотіла до Європи.

– Все ж, як Ви вважаєте, який вплив на Київ цього разу відіграв більшу роль – Росії чи внутрішньої команди президента Януковича, яка боїться втратити владу?

Якщо Україна потрапить в руки великоруського впливу, то не Янукович буде номер один. Номером один буде Медведчук!
– Знаєте, це питання більше для проповідника, а я –історик. Вплив Росії очевидний, вони цього ніколи не приховували. Що стосується долі влади Януковича, то це питання відкрите, і в його інтересах для утримання при владі – це підписувати угоду з ЄС, бо якщо він не підпише та Україна потрапить в руки великоруського впливу, то це означає, що не Янукович буде номер один. Ні! Номером один буде Віктор Медведчук! Я так думаю.

– Пане Міхнік, чимало експертів побоюються, що це рішення Києва означає не «зупинення» євроінтеграції, а її поховання. Адже якщо Янукович і його команда виграють вибори у 2015 році, то вони не повернуться назад до ЄС і будуть при владі довго, щонайменше 5 років?

Це ще не похорони. Ще не вмерла Україна!
– Я згодний! Але ми в Польщі на це кажемо таким прислів’ям – «Монастир живе довше, аніж його настоятель» і Україна буде ще без Януковича. В тому сенсі, що це ще не похорони. Ще не вмерла Україна!

– Пане Міхнік, минулої ночі була спроба зібрати людей на Майдані в Києві, але прийшло до півтори тисячі учасників мітингу протесту, на ранок їх було там півтори сотні. Соціологи в Україні кажуть, що досить високий відсоток людей, готових тиснути на владу, десь до 15 мільйонів українців. Але вони не знають, за ким йти.

– Слухайте, я думаю, що сьогодні терплячість для країни дуже важлива. Не треба робити жодного бунту, повстання. Але треба спокійно почекати і робити свою справу далі. Але що буде у найближчі дні, цього ще ніхто не знає.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG