Доступність посилання

ТОП новини

У Львові на Євромайдані вшанували жертв голодомору


У Львові на площі перед пам’ятником Тараса Шевченка близько двох тисяч львів’ян разом з представниками влади вшанували жертв голодомору 1932–1933 років.

Люди молились за мільйони невинних жертв Великого голоду і запалили свічки.

З лампадок на площі було викладено напис «80. Голод» . Також львів’яни принесли колоски пшениці.

80 років тому у Західній Україні, яка була під Польщею, було створено комітет порятунку українців за ініціативи митрополита Андрея Шептицького. Глава УГКЦ поінформував весь світ про злочин проти українців у Великій Україні.

Галичани збирали гроші і продукти і надсилали через Збруч. Але ця допомога майже не надходила до співвітчизників. На знак протесту проти голоду студент львівського університету Микола Лемик 21 жовтня 1933 року застрелив у Львові радянського дипломата та емісара спецслужб Олексія Майлова, виконавши наказ ОУН. Студентові вдалося привернути увагу закордонних ЗМІ до мільйонів невинних жертв Голодомору.

У суботу зранку у церквах Львівщини та Львова відбулися поминальні богослужіння за невинними жертвами. Запалили свічки і біля пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від Голоду в 1946–1947 роках» поблизу залізничної станції Підзамче. Тут загинули сотні людей. Голод 1947 став результатом посухи 1946 року.



Від голоду-1933 голод 47-го відрізнявся тим, що людям дозволили шукати хліб і його купувати. А тому тисячі східняків рушили до Західної України, де ще не було знищене приватне господарство. Згідно з документами МВС, на залізничних коліях Західної України перебували десятки тисяч жителів східних областей. Їх арештовували і вбивали.

Тисячі запалених свічок можна було побачити у суботу ввечері у вікнах будинків по всьому Львову у пам’ять невинних жертв жахливої трагедії.
XS
SM
MD
LG