Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд почав розгляд скарги на заборону чадри у Франції


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Європейський суд із прав людини почав сьогодні розглядати скаргу на чинну у Франції з позаминулого року заборону закривати обличчя у громадських місцях, зокрема, і жіночим мусульманським вбранням.

Скаржниця вважає, що цей закон порушує її право на свободу думки, сумління і релігії. Натомість Міжнародна ліга захисту прав жінок переконує, що цей закон ніяк не обмежує свободи й гідності людини, навпаки: саме закривання обличчя, якого вимагають норми суворого трактування ісламу, викреслює жінку з громади як особистість.

На рішення Страсбурзького суду в цій справі чекають не раніше як через кілька місяців.

У Франції з весни 2011 року чинний закон, що забороняє «вдягати в публічних місцях одяг, який має на меті закривати обличчя». Закон стосується не тільки мусульманського одягу, а взагалі будь-якого закривання обличчя у громадських місцях – зокрема, масками, як то часто роблять демонстранти, мотоциклетними шоломами тощо.

Винятки передбачають, наприклад, безпосередньо водіння мотоцикла в шоломі, захист обличчя при роботі з міркувань техніки безпеки чи носіння масок під час карнавалів. Також заборона не має діяти в місцях релігійних відправ, навіть у разі, якщо вони відкриті для широкого загалу.

Порушницям і порушникам загрожує штраф до 150 євро і примусові курси з французьких громадянських прав, а в повторних випадках їх можуть притягати до суду. Якщо ж когось визнають таким, хто змушує жінку до носіння паранджі, то такій особі загрожує штраф до 30 тисяч євро і ув’язнення до року, або ж удвічі більші суми й терміни, якщо йдеться про неповнолітню.

Франція має найбільшу мусульманську громаду серед країн Західної Європи – майже 10 відсотків населення, що складає від 5 до 6 мільйонів осіб. За офіційними даними на 2010 рік, із цього числа тільки 1 тисяча 900 жінок у Франції носили вбрання, що повністю закриває обличчя і тіло.
XS
SM
MD
LG