Доступність посилання

ТОП новини

Україна має повернутися додому, в Європу – київський Євромайдан


Київ – Україна має долучатися до Європейського союзу, а не до Митного – так вважає понад 40 відсотків населення України. За вступ до Митного союзу виступає 33 відсотки українців. Ці дані навели експерти Центру «Демократичні ініціативи». А за даними опитувань Київського міжнародного інституту соціології, за вступ України до ЄС готові проголосувати близько 39 відсотків українців, за вступ до Митного союзу – майже 37 відсотків. Згідно з обома опитуваннями, за вступ до Євросоюзу більше схильні голосувати молоді українці і люди середнього віку. Щоб переконатись у цьому, треба лишень вийти на Євромайдан у Києві.

Євромайдан прокидається близько восьмої години ранку: чергові підживлюють вогнища, люди підключають безпровідний інтернет (WiFi) і переглядають новини. Нині чергує Роман, гірник з Луганська, я познайомилася з ним минулої неділі на мітингу у Києві. Роман із товаришем, Кирилом, приїхали до столиці, оскільки, за їхніми словами, вважають, що Україна має рухатись до кращого життя.

«До кінця стоятиму, до 29 чи 30 листопада. Я на цьому Майдані третю ніч стояв і буду далі стояти. Я би хотів бачити Україну в Європі», – каже Роман, старанно добираючи українські слова.

Програміст Андрій із Києва, вибачившись за погане знання української мови, свій вихід на Євромайдан пояснює необхідністю захистити нормальне життя своєї родини. Андрій не згоден з думкою президента Януковича, який вважає, що нині Україна не готова до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Я вимагаю євроінтеграції, у мене двійко дітей, і я не хочу, щоб вони жили у Московії. Я не бачу іншого вибору для українців, як виходити на Євромайдан і через нього рухати країну в Європу. Нам треба іти до Євросоюзу, адже якщо порівняти рівень та якість життя, то ЄС є для нас взірцем. А щодо Росії, то там нормально живуть тільки два міста – Москва і Санкт-Петербург. А у російській глибинці справжній жах, кріпацтво», – упевнений киянин Андрій.

Старшокласниці Марина й Олеся вважають рішення очільників України «поставити на паузу» відносини з Євросоюзом помилковим.

«Ми готові до асоціації з ЄС, це Янукович не готовий! Вважаємо, якщо українці за євроінтеграцію, Євросоюз повинен нас прийняти!», – кажуть дівчата.

Київська студентка Ірина, майбутній психолог, вважає, що українська молодь має виправити помилки історії і врятувати Україну від ризику входження у сучасну російську імперію.

«Ментально ми з росіянами різні, і ми ментально ближчі до Європи, – каже вона. – Ми маємо зрозуміти, що помилки попередніх поколінь, коли задля короткотермінових завдань інтереси країни і народу здавали, виправляти нам, і виправляти їх треба правильно».

Київський Євромайдан: далі буде

Ближче до вечора на Євромайдані людей побільшало. Кияни приходять після роботи, цілими колективами. Так, працівники українського представництва однієї з міжнародних консалтингових компаній третій вечір приходять підтримати Євромайдан.

«Насправді, буде дуже важко. Якщо Україна хоче модернізуватись і досягти європейського рівня, доведеться затягти паски. Але ми маємо зробити це рано чи пізно! Нам потрібен кредит від МВФ, тому що там є чіткі прозорі правила, вимоги, і ці вимоги нам реально потрібні. Вони не МВФ потрібні, а Україні», – пояснила Радіо Свобода Ольга, фахівець компанії.

Сестри Ірина і Галина Гнатюк приїхали до Києва з Івано-Франківська, де мають свій невеличкий бізнес. Жінки сподівались, що у разі підписання угоди між Україною й Євросоюзом вести бізнес буде легше.

«Ми вирішили приїхати на київський Майдан, відклавши усі свої справи, роботу, ділові відносини, тому що нема на сьогодні нічого більш важливого, аби відстояти свою думку, відстояти майбутнє своєї країни, – пояснює Галина Гнатюк. – Тож ми лишили дітей на бабусю, передзвонили нашим замовникам і попросили почекати на нас тиждень – другий, взяли рюкзаки і приїхали».

Помічаю на Євромайдані польський прапор і знайомлюся з «польським українцем» Влодзімежем Іванченком, який прийшов підтримати українську молодь і євроінтеграцію України.

«Дев’ять років тому я приїхав до Києва і без жодного сумніву вирушив на Помаранчеву революцію. Я тоді стояв на цьому ж Майдані, підтримуючи прагнення українців позбутися прорадянської влади. Тепер я тут, щоб підтримати українців на шляху до Європи. Тобто, я тут стою за вашу і нашу волю!».

Іванченко пишається тим, що чи не найпотужніші Євромайдани в ЄС проходять у Польщі, таким чином поляки демонструють українцям «добросусідськість», вважає він.
«Студентський страйк, студентська солідарність»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Українські Євромайдани спричинила Москва?

Координатор програм Інституту політичної освіти Олександр Солонтай кинув усі повсякденні справи і прийшов підтримати українську молодь. Він вважає, що саме молоде покоління громадян України здатне витягти країну «з євразійського болота».

«Якщо пожартувати, то нас реально вивів Азаров. Більш безглуздого розпорядження щодо зупинення євроінтеграції уряд ухвалити не міг! Адже він цим порушив не лише законодавство держави, а і настанови боса – президента Януковича. Звичайно, Янукович це дозволив керівникові уряду зробити, але нам, громадянам України, це не байдуже, – каже експерт. – У свою чергу, багато європейських політиків змінили свою думку щодо України: якщо раніше вони цуралися нашої країни, то нині кажуть, що завдяки нашій громадянській активності бачать, що українці – це європейці».

Ігор Луценко, громадський діяч, у розмові з Радіо Свобода привітав рішення громадського і політичного Євромайданів об’єднатись в єдиний Євромайдан. А у розмові з Радіо Свобода особливістю нинішніх Майданів назвав той факт, що громада виявилась більш зрілою, здатною до самоорганізації, ніж партійні осередки.

«Весь механізм Майдану працює, це стосується, так би мовити, життєвих речей. Що стосується його очолення, ідеологічного наповнення, то тут маємо стандартну українську картину, типові труднощі щодо порозуміння між лідерами, підкилимні маневри і так далі», – зазначив Луценко.

Він привітав об’єднання політичного і громадського Євромайданів у Києві. Також Ігор Луценко розробив й оприлюднив план дій для подальшого тиску на владу з вимогою підписати угоду про асоціацію між Україною й Євросоюзом.

Координатори акцій на захист євроінтеграції України, які відбуваються у різних містах країни і поза її межами, переконані: ідея повернути Україну додому – в Європу – стала об’єднуючим фактором для української молоді.

Результати опитування, проведені Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать: серед тих більш як 40 відсотків українців, які готові проголосувати за вступ країни до ЄС у разі проведення референдуму, молодь становить дві третини.

Носієм європейських цінностей в Україні є суспільство і молодь, зазначив у розмові з Радіо Свобода німецький політолог Андреас Умланд, який цими днями може перевірити свої аналітичні висновки на практиці.

«Європейський союз повинен переглянути свої стосунки з Росією і свою політику щодо неї. Зараз є суперечність між інтересами Росії й інтересами ЄС. Мені здається, що саме під тиском Росії майже одночасно Вірменія й Україна переглянули свої зовнішньополітичні орієнтири. По-друге, ЄС повинен надавати більшу підтримку громадянському суспільству України. Щодо підтримки влади, то тут європейці навряд чи можуть щось зробити», – каже Умланд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG