Доступність посилання

ТОП новини

Реакція в Угорщині: Європа проґавила Україну?


Будапешт – Цими днями події в Україні широко висвітлюють в угорських мас-медіа. Можна почути різні думки і критику на адресу української опозиції та влади. Але найбільший акцент аналітики все-таки роблять на тому, що громадянське суспільство в Україні прокинулося, а європейська спільнота, навпаки, проґавила цю державу, зайнявши вичікувальну позицію. 28 листопада ввечері угорським та європейським політикам нагадають про Україну угорські українці, які влаштують у Будапешті мітинг на підтримку Євромайдану.

Київ рушив на Захід, але зупинився на півдорозі. У 2004 році друг Росії, Віктор Янукович мало не підписав угоду про асоціацію... Україна міняється, і про це свідчать масові протести людей
Андраш Рац
Деякі угорські аналітики зазначають, що для Євросоюзу не було великого сюрпризу в тому, що Росія, маючи історично потужні економічні, політичні та дипломатичні важелі впливу на чинну владу України, зрештою перешкодила Києву підписати угоду про асоційоване членство у ЄС. Однак із ними не погоджується Андраш Рац, експерт із міжнародних правових відносин Угорського інституту зовнішньої політики: «Я б оскаржив тезу про те, що Україна завжди була у зоні впливу Москви. Київ рушив на Захід, але зупинився на півдорозі. У 2004 році друг Росії, Віктор Янукович мало не підписав угоду про асоціацію... Україна міняється, і про це свідчать масові протести людей».

Андраш Рац також наголосив, що демонстрації відбуваються не тільки в Києві, а й у регіонах України й висловив жаль з того приводу, що протестні виступи українців зараз не підтримують так широко у світі, як під час Помаранчевої революції 2004 року.

Угорська преса цими днями дорікає колишньому президенту Польщі Александру Кваснєвському, члену спостережної місії Кокса-Кваснєвського, що, мовляв, посланці Євросоюзу не могли конкурувати в Києві супроти російських пропозицій, через те Брюссель і проспав Україну.

У Брюсселі не врахували, що з пострадянськими країнами треба інакше вести переговори, ніж це прийнято на Заході
Естер Барацка
Естер Барацка, оглядач угорського громадського телебачення і знавець європейської політичної кухні, додала з цього приводу: «Євросоюз справді припустився помилок, адже діяв дуже повільно на рівні всіх інстанцій, коли переговори в Києві були вже у самому розпалі. З іншого боку, у Брюсселі не врахували, що з пострадянськими країнами треба інакше вести переговори, ніж це прийнято на Заході.Євросоюз не міг одразу запропонувати кредит Україні, подібно до Росії, але в подальшій перспективі Київ аж ніяк не втратив би від цього».

Європі нагадають про Україну

28 листопада в історичному центрі Будапешта зберуться угорські українці, щоб привернути увагу до українських подій.

Нас переповнює гордість за Україну, за те, що волелюбний український народ не здається і хоче вирішувати своє майбутнє
Ярослава Хортяні-Гук
«О шостій годині вечора на площі Героїв ми збираємось, щоб висловити свою підтримку українцям в Києві на Майдані і на майданах усіх міст і сіл України, тому що ми солідарні з українським народом у його прагненні бути повноправним членом європейської спільноти, – заявила голова Українського національного самоврядування в Угорщині Ярослава Хортяні-Гук. – Ми не можемо залишитися осторонь, адже живемо в Євросоюзі й знаємо, що таке європейські цінності. Ми пишаємося тим, що молодь, яка вийшла на українські майдани, протестує не за гроші і не вимагає, шантажуючи Європу, що коли вона не дасть грошей, то ми тоді не підпишемо угоди. Вони вийшли, щоб сказати: «У Європі наше майбутнє!» Тому ми виходимо 28 листопада, щоб сформулювати чітке послання до громадян України, що українці Угорщини з ними, що Євросоюз із ними, і ми будемо стояти з демонстантами до кінця, аж поки не розійдеться український Майдан. Нас переповнює гордість за Україну, за те, що волелюбний український народ не здається і хоче вирішувати своє майбутнє. Ми будемо говорити на мітингу і про український уряд, що він має підписати угоду про асоціацію, бо в нас іншого виходу немає».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG