Доступність посилання

ТОП новини

Стає все менш і менш імовірним, що Україна підпише угоду про асоціацію у Вільнюсі – Лінкявічус


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Європейський союз висловив жаль, що Україна вирішила не підписувати угоди про асоціацію на саміті учасників ініціативи ЄС «Східне партнерство», який починається під вечір у Вільнюсі в Литві. Тим часом Молдова і Грузія перед початком саміту парафували свої угоди про асоціацію з Євросоюзом.

У Європейському союзі жалкують через рішення України відкласти підписання угоди про асоціацію, заявив комісар ЄС із розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Багато можливостей для модернізації й інвестицій, які принесла б угода про асоціацію, тепер будуть відкладені
Виступаючи у Вільнюсі перед початком саміту «Східного партнерства» на конференції з громадянського суспільства, він заявив: «Я шкодую за цим рішенням. Це була унікальна можливість розвернути сумну тенденцію зниження прямих іноземних інвестицій в Україну і надати поштовх переговорам із МВФ про домовленість про нову позику. Багато можливостей для модернізації й інвестицій, які принесла б угода про асоціацію, тепер будуть відкладені».

Але, наголосив Фюле, Брюссель готовий відновити підготовку до підписання угоди про асоціацію, як тільки Київ буде готовий «відновити свій шлях до політичної асоціації й економічної інтеграції з Європейським союзом».

У ЄС знову критикують Росію через тиск на Україну

Україна і обставини її відмови підписувати угоду перебувають у Вільнюсі в осередді уваги. Міністр закордонних справ Литви, яка нині головує в ЄС і приймає саміт, Лінас Лінкявічус висловив великий сумнів, що президент України може все ж останньої миті змінити думку й погодитися на підписання угоди.

«Це стає все менш і менш імовірне. Я думаю, хоч і не можу сказати на сто відсотків, що цього не станеться. Надто вже суперечливі сигнали з Києва, відверто кажучи», – сказав Лінкявічус.

Іще один чільний європейський представник, депутат і колишній голова Європарламенту і член його спостережної місії в Україні Пат Кокс говорив про те, що тиск Москви на Київ, який змусив його до такого кроку, викликає питання щодо того, наскільки Росія поважає суверенітет держав-сусідів.

Коли бачу рівень цілеспрямованого втручання Росії, особливо її тиску на підприємства півдня і сходу України, дивуюся, до якої міри йдеться про повагу
Пат Кокс
«Коли я бачу рівень цілеспрямованого втручання Росії останніми місяцями, особливо її тиску на підприємства півдня і сходу України, я іноді дивуюся, до якої міри йдеться про повагу не лише до незалежності, а й до суверенітету. Було б дуже жаль, якби вільні держави виявилися незалежними, але не вільними з погляду здійснення свого суверенітету. Ця обставина неприйнятна в сучасній Європі», – сказав Кокс.

Молдова і Грузія наблизилися до асоціації з ЄС

Тим часом представники Молдови і Грузії парафували перед початком саміту разом із представниками ЄС свої угоди про асоціацію – посадовці поставили підписи на кожній із майже тисячі сторінок цих документів, засвідчивши, що їхній текст тепер остаточний і незмінний. У кожній із угод залишили сьогодні по одній сторінці без підписів – їх урочисто поставлять уже завтра під час саміту.

Крім того, як очікують, у п’ятницю, головного дня саміту, Азербайджан має підписати з ЄС угоду про спрощення оформлення віз.

А от Вірменія, з якою теж готували до парафування угоду про асоціацію, нещодавно оголосила, що має намір вступати до Митного союзу під егідою Росії, а це виключає можливість мати вільну торгівлю з ЄС. Відтак її асоціації з Євросоюзом наразі покладено край.

На закінчення саміту представники країн-членів ЄС, а також шести країн-партнерів – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України – мають підписати спільну підсумкову декларацію.

В останній версії проекту її тексту, схваленому позавчора, так і залишилося стояти в дужках – буде чи не буде – речення про те, що «Сьогодні була підписана угода про асоціацію між ЄС і Україною, включно з зоною поглибленої і всеохопної вільної торгівлі»…

Матеріал підготували Rikard Jozwiak і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG