Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдани у Німеччині та Іспанії


Євромайдан в Мюнхені, 27 листопада 2013 року (фото з Facebook Katja Kudin)
Євромайдан в Мюнхені, 27 листопада 2013 року (фото з Facebook Katja Kudin)
28 листопада – у день відкриття Вільнюського саміту «Східного партнерства» – у багатьох містах Європи пройшли акції на підтримку євроінтеграції України. У всіх великих містах Німеччини одночасно о 19-й годині за київським часом почали синхронні акції підтримки київського Євромайдану. Із центральної площі Мюнхена на зв’язку з Радіо Свобода була голова Союзу українських студентів Катерина Проскура.

– Це не є лише студентський мітинг, тут люди зовсім різного віку – ті, що зовсім у віці, а також і з дітками люди приходять. Ми думаємо, що зараз уже десь до трьох сотень людей. Це для нас досить багато, бо тут громада не дуже активна в таких справах. Ми стоїмо на одній із центральних площ міста, багато хто прийшов після роботи. Також нас підтримують досить активно представники грузинської громади, є їхній прапор. Також представники різних німецьких організацій тримали сьогодні слово, висловлювали нам свою підтримку. Багато перехожих зацікавлені цим, беруть наші листівки, щось розпитують і йдуть далі.

– Які гасла у вас можна побачити?

– В основному «Україна належить до Європи!» (Ukraine gehört zu Europa!) і, відповідно, гасла «Україна – це ЄС!», також дуже креативний невеликий плакат «YES, ЄС!» – латинкою жовтим та блакитним.

– Нам чути, що там і співають?
Громадяни інших країн, які зовсім не знають української, також могли спробувати підспівувати
Катерина Проскура

– Так, ми так підготували, що у нас є програми, список промов і пісні, які у нас є найбільш улюблені в громаді, ми роздали їх тексти, транслітеровані латинкою, щоб громадяни інших країн, які зовсім не знають української, також могли спробувати підспівувати – це досить кумедно, але дуже зворушливо! Заспівує нам Василь Біль, український оперний співак, який працює в Мюнхені і є дуже активний у громаді, в хорі, і от сьогодні він нам заспівує.

– Як вам вдалося зорганізувати людей?

– У нас поки що близько трьохсот людей, але нам хотілося трохи більше, але скажу вам, що вони ще потроху підходять. Ми зараз дуже активно використовуємо мережу facebook, також всі українські організації долучилися, робили розсилки, розповсюдження на свої особисті контакти. Також до нас приїхали українці з Нюрнбергга та з Ульма і є також люди, які тут зараз у відрядженнях короткострокових з України, які також прийшли на мітинг.

Катерина Проскура передала вітання від учасників німецьких євромайданів своїм побратимам в Україні, а також українцям Іспанії, які цього дня проводили свої мітинги на підтримку євроінтеграційного курсу України. На зв’язку з Радіо Свобода був учасник такої акції в іспанському місті Мурсія Роман Янішевський.

Роман Янішевський: На даний час (о 20:30 за Києвом – ред.) на площі я бачу десь орієнтовно більше ніж 150 чоловік і люди підходять. Зараз повертаються усі з роботи. Ми мітингу ще не розпочинали, тому що нас весь час більше й більше. У нас тут панує атмосфера справжнього Євромайдану. Люди прийшли з транспарантами, з прапорами. Усі з підтримкою підписання асоціації України з Європою.

– Романе, чи у вас присутні здебільшого українці, чи також можна побачити місцевих громадян?

– Також приєдналися до нас і громадяни Іспанії, які стоять поруч із нами і підтримують нас.

– Які гасла можна побачити?

– Читаю: «Україна – Європа вже разом», «Україна – Європа хунтос», це те саме, «За достойне життя в Євросоюзі», ось такого змісту здебільшого лозунги є у всіх.

– Чи ви плануєте підписати якесь звернення, петицію?

– Думаю, що буде якийсь результат цього нашого Майдану. Ми обов’язково підпишемо якесь звернення. Можливо, це буде лист-вимога до президента України, тобто щось будемо організовувати.

– Як вам вдається організувати людей, зібратися разом?

– Людей організовували здебільшого через інтернет, у соціальній мережі. Також Асоціація українців у нас тут присутня. Тобто у нас більш менш все організовано.

– Як уважно ви стежите за подіями в Україні?
Бачимо, що твориться зараз в інтернеті, як піддають «дос-атакам» сайти, які висвітлюють події в Україні
Роман Янішевський

– Всі надзвичайно здивовані тим, що робить зараз наша сучасна влада. Ми бачимо, що твориться зараз в інтернеті, як піддають «дос-атакам» сайти, які висвітлюють події в Україні. І нам це є дуже неприємно і ми бачимо справжнє лице нашої влади.

– Що б Ви хотіли передати учасникам українських акцій на інших Євромайданах?

– Ми разом – разом досягнемо перемоги!
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG