Доступність посилання

ТОП новини

Саміт у Вільнюсі оцінить Євромайдан – джерело


Сьогодні вирішальний день вільнюського саміту «Східного партнерства» Євросоюзу. Досі до кінця не ясно, чи підпише Україна на цій зустрічі угоду про асоціацію з Євросоюзом, хоча шанси на це мізерні.

Україна почала переговори про асоціацію з ЄС 2007 року, парафувала документ, який складає понад тисячу сторінок, минулого року, але за тиждень до вільнюського саміту несподівано зупинила переговори. Про своє розчарування відкрито говорять партнери України, і саме це стало головним лейтмотивом зустрічі у Вільнюсі.

Радіо Свобода отримало доступ до проекту підсумкової декларації саміту. За даними з цього джерела, учасники саміту візьмуть до уваги рішення Києва і водночас звернуть увагу на «безпрецедентну громадську підтримку і мобілізацію» на підтримку ближчих стосунків з об’єднаною Європою.

Кацлер Німеччини Анґела Меркель, як випливає з відео з кулуарів вільнюського саміту, під час особистої зустрічі привітала українського лідера, але відразу ж додала, що очікувала більшого.

На цій неформальній зустрічі президент Віктор Янукович говорив про тиск Росії, що ніби він протягом трьох з половиною років був сам у «нерівних умовах з дуже сильною» Росією.



Раніше Янукович заявив, що Україні потрібна компенсація, щонайменше у 20 мільярдів євро на рік, через економічні збитки від інтеграції.

Мінінстр закордонних справ Польщі Радек Сікорський у Вільнюсі назвав такий підхід України «дещо меркантильним» і «введенням в оману».

А його шведський колега Карл Більдт готовий посперечатися, що через рішення української влади відтік капіталу з України буде більшим, ніж будь-яка фінансова допомога з боку Росії. За його словами, ніхто не хоче вкладати гроші в «чорну діру».

Разом з тим у Вільнюсі представники ЄС в один голос наголошують, що двері для України до асоціації залишаються відчинені, але коли вона зможе в них увійти, залежить передовсім від дій самої України.

Молдова випередила Україну щодо віз

Тим часом Молдова і Грузія у Вільнюсі парафували угоду про асоціацію з Євросоюзом. Сьогодні на урочистій церемонії вони доведуть справу до кінця, символічно поставивши підписи на останній сторінці документів.

Для громадян Молдови відкривається ще й цілком реальна перспектива безвізового режиму з ЄС для всіх, хто має біометричні паспорти. Азербайджан має підписати угоду про спрощення візового режиму.

Євросоюз запровадив програму «Східного партнерства» для шести пострадянських республік – України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Білорусі та Молдови – 2009 року.

Наступний саміт програми мають провести в Ризі у 2015 році.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG