Доступність посилання

ТОП новини

Асоціацію Україна – ЄС врятує лише диво


Київ – Перший день роботи саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі не виправдав сподівання тих, хто сподівається на підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. В Україні звертають увагу на критичний настрій представників ЄС щодо позиції офіційного Києва. Натомість єврооптимізм, який демонстрували представники українською влади, виглядав непереконливо.

Коментуючи перебіг першого дня роботи Вільнюського саміту, київські експерти зазначають, що підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС може врятувати лише диво.

Політичний експерт Вікторія Подгорна вважає найбільш промовистою заяву міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта про те, що чинна українська влада втратила довіру Євросоюзу.

«Більдт зазначив, що Янукович дрейфує чи то на Схід, чи то на дно. Якщо несподіванок не станеться, то це означатиме, що Європа зробила ставку на підписання угоди про асоціацію вже з наступним президентом», – зазначає експерт.

Невеликий шанс залишається – опозиціонер Гриценко

Серед поміркованих оптимістів – народний депутат від фракції «Батьківщина» Анатолій Гриценко. За його словами, «хоч і невеликий, але залишається шанс на підписання угоди вже завтра; до того ж, я відчуваю, що питання про Митний союз відійшло на 115-й план».

Експерти зазначають, що на саміті стриманий єврооптимізм демонстрував лише перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, який утім, не був при цьому переконливим. Вікторія Подгорна зазначає, що «Арбузов демонструє оптимізм, який просто немає підстав, і це виглядає доволі нещиро».

Політтехнолог Тарас Березовець зазначає, що навіть єврооптимістичний Сергій Арбузов погано вписується в європейський формат. За його словами, «ключові заяви сьогоднішнього дня підтверджують здогадки, що Віктор Янукович не підписуватиме асоціацію завтра».

Серед громадських активістів, які протестують проти намірів влади не підписувати угоду про асоціацію з ЄС, перебіг першого дня саміту розцінили як невтішний, а також – як привід для подальшого розгортання протестів проти дій чинної влади.

«Найбільш знаковими є заяви європейських політиків, які носять характер примирення із ситуацією, яка вже немає нічого спільного із підписання угоди. Очевидно також, що об’єктивних умов для не підписання немає», – каже координатор громадської ініціативи «Спільна справа» Олександр Данилюк.

Опозиція дезінформує українців – регіонал Колесніченко

Задоволений перебігом першого дня саміту лише відомий своїми проросійськими поглядами депутат-регіонал Вадим Колесніченко. За його словами, «саміт іде так, як мав би йти». Однак він засудив поведінку опозиції.

«Представники опозиції займаються своєю передвиборною президентською кампанією. При цьому вони вводять в оману десятки тисяч громадян України – питання про асоціацію і зону вільної торгівлі зовсім не означає входження до ЄС і безвізового режиму», – каже Вадим Колесніченко.

На саміті «Східного партнерства», що триває зараз у Вільнюсі, планували підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Проте напередодні українська влада заявила про зупинення підготовки до підписання документа.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG