Доступність посилання

ТОП новини

На Євромайдані заговорили про Єврореволюцію


Київ – Євромайдан стане Єврореволюцією – всеукраїнською акцією непокори з політичним вимогами, якщо влада таки наважиться не підписати угоду з ЄС, кажуть учасники протесту. Тим часом кількість учасників Євромайдану у столиці постійно зростає, розповідають координатори акції. Експерти ж зауважують, що на нинішньому етапі протесту відмова від використання партійних прапорів має позитивний ефект, оскільки згуртувала маніфестантів.

Оргкомітет акції протесту проти зупинення підготовки до підписання угоди з Євросоюзом приймає свої рішення консенсусом, розповідає Радіо Свобода громадський активіст Ігор Луценко. Формального розподілу обов’язків немає, каже він, кожен робить те, що добре вміє: хтось виступає перед учасниками, хтось організовує харчування та обігрів, а хтось допомагає знайти житло для мітингувальників, які приїхали з інших міст. Роботи вистачає усім, бо кожного дня приїжджають нові і нові прихильники євроінтеграції, і Євромайдан постійно росте, каже Ігор Луценко.

Приїздять люди з регіонів. Йде постійний потік, і це найкраще видно тут тому, що люди з потягу одразу йдуть сюди. Це десятки тисяч людей
Ігор Луценко
«Якщо перед нашою стотисячною демонстрацією було невеличке зростання, то після неї ми побачили, що сюди приїздять люди з регіонів. Йде постійний потік, і це найкраще видно тут тому, що люди з потягу одразу йдуть сюди. Зараз тут перебувають 5-10 тисяч людей. Люди зараз тут «тусуються» півгодини, дві-три години і йдуть. Тому ми множимо. Майдан функціонує у такому режимі. Це десятки тисяч людей. Я сподіваюся, що наступна наша акція, котра буде у п’ятницю, о 15-й годині початок, буде ще більш чисельною», – розповідає Луценко.

На думку Ігоря Луценка, об’єднання акцій протесту на Європейській площі та на майдані Незалежності без партійних прапорів стало чи не найбільш емоційним моментом за час дії Євромайдану. Водночас громадський активіст припускає, що в разі, коли президент Віктор Янукович не підпише у Вільнюсі угоди про асоціацію з ЄС, може початися Єврореволюція.

Майдан вимагатиме зміни влади, що є політичною вимогою, у виконання якої можуть допомогти політичні партії, прапори яких тоді зможуть стати доречними на Майдані.

Не бачу нічого страшного, якщо було б два Майдани – Черненко

Передбачити результат вільнюського саміту нині практично неможливо, зауважує у прямому включенні Радіо Свобода з майдану Незалежності, голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Як неможливо спрогнозувати і реакцію Євромайдану на можливе не підписання угоди з ЄС, додає він. Утім, на нинішньому етапі протесту відмова від партійних прапорів згуртувала маніфестантів, зазначає Черненко.

Не бачу нічого страшного, якщо було б два Майдани, де кожен обирав би собі до душі. Але оскільки довкола цього почалися спекуляції і певні непорозуміння, то добре, що їх прибрали
Олександр Черненко
«Я не бачу нічого страшного, якщо було б два Майдани, де кожен обирав би собі до душі. Але оскільки довкола цього почалися спекуляції і певні непорозуміння, то добре, що їх прибрали. Якось тепліше коли тут більше людей. Якби у нас було так, щоб від цього майдану до тогу було б заповнено людьми, питання не стояло б», – зауважує Черненко.

На Євромайдані гості з різних континентів

На київському Євромайдані з’являються учасники протесту не лише з різних регіонів України, а й з інших країн. Так на майдан Незалежності прийшов австралійський політик українського походження, генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів. Він нагадує, що акції на підтримку євро інтеграційних прагнень українців відбуваються як в багатьох Європейських країнах, так і на інших континентах.

«Ми сьогодні єднаємося – український народ. Йдемо у Європу. І в кінці українці – де б вони не були в світі – це український народ. І ми спільно вважаємо, що це – найкращий шлях для нашого народу», – каже у коментарі Радіо Свобода Романів.

В Україні ж акції проти згортання євроінтеграції розпочалися вже у 24 містах, забороняли такі акції вже 14 разів, повідомляє сторінка Євромайдан у Facebook.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG