Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан у столиці єдиний і без партійної символіки


Київ – Юлія Тимошенко закликала політичні сили прибрати партійну символіку і створити єдину раду Євромайдану. Лідери опозиції відреагували на цей заклик і привели мітингувальників з Європейської площі на майдан Незалежності, де з четверга, 21 листопада, триває громадська акція протесту проти рішення уряду про зупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Тим часом Микола Азаров заявляє, що українці підтримують рішення про згортання євроінтеграції.

Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у переддень свого дня народження, який вона відзначає 27 листопада, закликала політичні сили прибрати партійну символіку і створити єдину раду Євромайдану. Про це йдеться у зверненні екс-прем’єра, яке оприлюднила її дочка Євгенія Тимошенко після зустрічі з матір’ю.

Прошу всіх створити єдину раду Євромайдану, в яку запросити представників всіх активних громадських і партійних команд
Юлія Тимошенко
«Я прошу всіх створити єдину раду Євромайдану, в яку запросити представників всіх активних громадських і партійних команд. Працюйте разом, вирішуйте разом. В цій загальній раді не потрібно жодних керівників, кураторів та організаторів. Вирішуйте все, як у Євросоюзі, консенсусом», – закликала Тимошенко.

Тимошенко наголошує, що єдність – основа перемоги Євромайдану. Пізніше це звернення перед маніфестантами на Європейській площі у Києві зачитав голова політради «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

Інші лідери опозиції підтримали заклик Тимошенко. Зокрема, про це говорив лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

«Є лист Тимошенко і є мудре і правильне наше спільне рішення. Вони говорять, що є два Майдани, і їм – владі – це не подобається? Тож вони самі і придумали цю дурню! Нема питань! Хай буде! Вони говорять про два майдани? Добре, зробимо один!» – наголосив Тягнибок.

Після цих закликів, згорнувши партійні прапори, мітингувальники з Європейської площі рушили колоною до майдану Незалежності. Колона тимчасово перекрила рух Хрещатиком. Біля майдану Незалежності одразу ж вишикувалися кілька сотень міліціонерів. Утім, за 20 хвилин, коли маніфестанти, що прийшли з Європейської площі, змішалися з тими, хто вже був на майдані Незалежності, міліціонери повернулися до своїх автобусів, що чергують на вулиці Городецького.

Дуже б не хотілося йти за тим сценарієм, що був на Близькому Сході – Кличко

Тим часом один з лідерів «Батьківщини» Олександр Турчинов повідомив Радіо Свобода, що учасники мітингу на підтримку євроінтеграції планують 27 листопада о 9-й годині ранку пікетувати будинок уряду.

Дуже важливо, щоб цей уряд зрозумів: їхня зрада буде мати дуже серйозні насідки
Олександр Турчинов
«Ми збираємо весь актив, всіх, хто готовий для боротьби, для того, щоб пікетувати і блокувати засідання Кабінету міністрів. Дуже важливо, щоб цей уряд зрозумів: їхня зрада буде мати дуже серйозні насідки», – сказав Турчинов.

Біля будівлі Кабінету міністрів ще з вечора вишикувалися кілька сотень бійців спецпідрозділів міліції. На самому подвір’ї, як це і було протягом дня, залишаються 9 автобусів міліції.

Утім, лідер УДАРу Віталій Кличко запевняє, що нині опозиція не розглядає силових сценаріїв впливу на владу.

«Я не хочу говорити про поганий сценарій, але якщо ця влада не згодна підписувати угоду про асоціацію, залишається лише змінювати владу. Ми покладаємо надії на конституційні методи – це вибори. Дуже б не хотілося йти за дуже небезпечним для економіки та цілісності України сценарієм. За тим сценарієм, що був на Близькому Сході. Я не хочу навіть говорити. Але чекати ми не будемо, будемо боротися», – зазначив Кличко.

Об’єднаний Євромайдан, який тепер згуртував матеріальні та людські ресурси, під виступи громадських активістів, поетів, співаків та під гучну українську музику вистояв ще одну холодну, вже шосту, ніч.

Водночас хед-лайнер акції на майдані Незалежності співачка Руслана Лижичко заявила Радіо Свобода, що люди не підуть блокувати Кабінет міністрів.

Ми звідси нікуди не підемо. І ми кличемо всіх вас сюди до нас, щоб тут завжди було повно, багато людей
Руслана Лижичко
«Ми звідси нікуди не підемо. І ми кличемо всіх вас сюди до нас, щоб тут завжди було повно, багато людей. Ми нікуди звідси не підемо. Ми впевнені, що якщо 29 листопада не підпишуть, ми так далі і лишимося, поки на нас не звернуть увагу», – наголосила Руслана.

Азаров вважає, що люди підтримують згортання євроінтеграції

Доки Євромайдан у Києві переформатовувався, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що не бачить загрози стабільності через вуличні протести, які ширяться країною після рішення уряду про згортання євроінтеграції.

Загалом ситуація в країні абсолютно спокійна
Микола Азаров
«Загалом ситуація в країні абсолютно спокійна», – сказав Азаров.

Крім того, Микола Азаров вважає, що люди підтримують рішення Кабміну про зупинення підготовки до підписання угоди з Євросоюзом. Про це він заявив на зборах Європейської бізнес-асоціації, повідомляє його прес-служба. Згідно з повідомленням, прем’єр зробив такий висновок після перегляду власної сторінки на Facebook.

21 листопада уряд вирішив зупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС. Через це рішення з 21 листопада в різних куточках України та світу почалися масові протести, які тривають досі. 24 листопада на Європейську площу прийшло понад 100 000 людей, які хочуть, щоб Україна підписала угоду про асоціацію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG