Доступність посилання

ТОП новини

Перший день Єврореволюції: намети на Хрещатику і бійка на Банковій


Київ – Сотні тисяч осіб зібралися у неділю на акцію протесту проти дій влади з розгону учасників Євромайдану. За деякими підрахунками, в акціях протесту взяли участь близько півмільйона осіб. Відтак, майдан Незалежності знову став центром акції протесту. А біля адміністрації президента сталася велика сутичка між радикально налаштованими учасниками акції протесту та правоохоронцями. В організації цієї сутички лідери парламентської опозиції та правоохоронці звинуватили партію «Братство».

У неділю вранці на вулиці Києва вийшло значно більше людей, ніж тиждень тому на Європейську площу. Вранці міліція пішла з майдану Незалежності, на якому раніше розігнала мітингувальників. Відтак, на площі розпочався мітинг протесту.

Тим часом, на вулиці Банковій, де розташована адміністрація президента, зібралися радикально налаштовані учасники акції протесу які за допомогою трактора намагалися штурмувати кордони міліції. Однак акцію попервах зупинили помірковані учасники акції, до яких приєднався позафракційний народний депутат Петро Порошенко.

Невдовзі на Банковій відбувалася спроба прорвати міліцейські кордони. Радикально налаштована молодь стала закидувати міліцію камінням. Правоохоронці відповідали світло-шумовими гранатами та сльозогінним газом. Як повідомили медики, на Банковій постраждало близько 20 учасників акції, декілька осіб госпіталізували. Були постраждалі і серед міліції.


Завдяки втручанню опозиціонерів сутички були припинені. В організації сутички на Банковій лідери опозиційних фракцій – Віталій Кличко, Олег Тягнибок та Петро Порошенко – звинуватили провокаторів та закликали людей із Банкової вертатися на майдан Незалежності. В організації сутички опозиціонери та правоохоронці звинувачують партію «Братство» та її лідера Дмитра Корчинського
Бійка, газ, гранати на Банковій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Кореспонденти Радіо Свобода справді бачили Дмитра Корчинського під час сутички біля адміністрації президента, а сам він на своїй сторінці у мережі «Фесбук» не заперечує своєї причетності до сутички під адміністрацією президента.

Опозиція зайняла будівлю Київради і Будинок профспілок

Також учасники акції протесту зайняли на Хрещатику будівлю Київської міської ради. Окрім цього опозиція взяла під контроль Будинок профспілок на майдані Незалежності, де відтепер розташований Штаб національного спротиву. На майдані Незалежності встановили наметове містечко. Його комендантом став народний депутат від фракції партії «Батьківщина» Андрій Парубій. Ще одним пунктом, де організована база для учасників акції протесту, став Михайлівський монастир.

Увечері сталася сутичка біля пам’ятника Леніну, який радикально налаштовані учасники акції протесту намагалися демонтувати. Однак міліція зуміла захистила монумент.

Учасники акції вимагають відправити уряд Миколи Азарова у відставку та притягти до відповідальності міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за побиття мирної акції протесту на майдані Незалежності у ніч із 29 на 30 листопада.
ТРАНСЛЯЦІЯ з #Євромайдану. Радіо Свобода



ТРАНСЛЯЦІЯ з #Євромайдану. SPILNO.TV
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG