Доступність посилання

ТОП новини

У МВФ кажуть, що вимагають підвищення тарифів, але поступового


Міжнародний валютний фонд не наполягає на одномоментному збільшенні тарифів в Україні на 40%, а рекомендує підвищувати їх до економічно обґрунтованого рівня поступово, у кілька етапів протягом кількох років. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

При цьому одночасно Фонд рекомендує компенсувати найменш забезпеченим верствам населення втрати від такого підвищення шляхом посилення адресної соцдопомоги, розповів Ваше в інтерв’ю виданню ZN.UA.

Він підтвердив позицію фонду, що «нинішні вкрай низькі тарифи газо- і теплопостачання для населення не можна більше підтримувати».

«Дуже важливо відзначити, що одночасно ми рекомендуємо посилити адресну соціальну допомогу для найменш забезпечених 40% домашніх господарств за рахунок розширення наявних програм, що ґрунтуються на оцінці рівня доходів», – зазначив Ваше.

«На жаль, цей аспект наших рекомендацій – необхідність компенсувати значній частині домогосподарств наслідки від підвищення тарифів – часто випадає з поля зору», – додав представник МВФ.

Крім цього, зазначає він, щоб зменшити витрати і забезпечити стійкість енергетичного сектора, безсумнівно, знадобляться й інші кроки, «які дадуть віддачу через значно триваліший час». Зокрема, це має бути підвищення енергоефективності та збільшення видобутку енергоносіїв усередині країни.

У МВФ зазначають, що дуже низькі роздрібні тарифи покривають лише 20-30% економічних витрат і в три-п’ять разів нижчі, ніж тарифи в сусідніх країнах-імпортерах. А це основна причина високих енергетичних субсидій в Україні, обсяг яких оцінюється в 7,5% ВВП (за підсумками 2012 року).

Президент Віктор Янукович раніше критикував неготовність МВФ надати фінансову допомогу України без заморожування соціальних виплат, пенсій та зарплат і підвищення тарифів. «Ніякого скорочення соціальних виплат, або заморожування пенсій-зарплат, на чому наполягав МВФ, не буде», – заявив президент наприкінці листопада в інтерв’ю українським телеканалам.
XS
SM
MD
LG