Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан заблокував владу, «Свобода» повалила Леніна


Мітинг на майдані Незалежності в Києві, 8 грудня 2013 року
Мітинг на майдані Незалежності в Києві, 8 грудня 2013 року
Київ – Активісти Євромайдану заблокували весь урядовий квартал столиці, де розташовані центральні органи влади і висунули владі ультиматум. Або впродовж 48 годин буде відправлено у відставку уряд на чолі з Миколою Азаровим або учасники акції заблокують президентську резиденцію «Межигір’я». СБУ у відповідь порушила справу за ознаками дій, що спрямовані на захоплення влади.

У неділю в центрі столиці відбувся «Марш мільйонів» – Народне віче, скликане Євромайданом і опозицією.

На вщент заповненому майдані Незалежності та чималій частині Хрещатика Віктору Януковичу виголосили ультиматум: або він впродовж двох діб відправляє у відставку уряд Миколи Азарова, звільняє затриманих учасників акції й притягає до відповідальності винних у побитті людей, або – буде заблоковано його резиденцію «Межигір’я».

«Відсьогодні майданом Незалежності стає урядовий квартал. Вже сформовані колони для пікетування. Але не йдіть усі, нас забагато. Підемо невеличкими групами – по 20-30 тисяч осіб», – заявив зі сцени Євромайдану керівник штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Відтак активісти Євромайдану заблокували весь урядовий квартал на Печерську. На вулицях, що прилягають до Кабміну, Верховної Ради та адміністрації президента встановлено наметові містечка та барикади.
«Марш мільйонів» – друге Народне віче у Києві (ВІДЕО з висоти)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
«Марш мільйонів» – друге Народне віче у Києві (ВІДЕО з висоти)

Євромайдан переживає кульмінацію

Тим часом, на Бессарабській площі столиці, неподалік від майдану Незалежності, повалили пам’ятник Леніну. Одразу ж монумент почали розбивати і розбирати на сувеніри.

«Янукович, ти наступний!» – скандували присутні.

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко на брифінгу заявив, що рішення з приводу пам’ятника Леніну штаб акції не ухвалював і навіть не обговорював. Один із очільників «Батьківщини» Арсеній Яценюк з цього приводу віджартувався, що «Ленін впав від заздрощів, бо зробив лише одну революцію, тоді як Янукович спровокував дві».

Експерти зазначають, що події на Євромайдані вступили у вирішальну фазу. А самі очільники опозиції не виключають, що влада за допомогою сили спробує зняти блокаду і зазначають, що понеділок стане вирішальним днем.

«Нам надважливо, щоби і у понеділок була достатня кількість людей, для того, щоби ми могли утримувати блокаду адміністративних будівель теперішньої влади», – наголосив Олег Тягнибок.

При цьому лідери опозиційних парламентських фракцій наголошують, що лише блокують урядові споруди, але не захоплюють їх.

У свою чергу СБУ розпочала 8 грудня розслідування у зв’язку з діями, що спрямовані на захоплення державної влади в Україні. Як повідомляє прес-центр спецслужби, «розслідує це кримінальне провадження за ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України Головне слідче управління СБУ».
Пам'ятник Леніну зруйновано
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
На тему пам’ятника: У Києві повалили і розбили пам’ятник Леніну
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG