Доступність посилання

ТОП новини

Фюле: ЄС почув вибір українського народу


Штефан Фюле
Штефан Фюле
Європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє, що Європейський союз «почув вибір українського народу».

Виступаючи сьогодні в Європейському парламенті у рамках обговорення українського питання, європейський комісар зауважив, що сильна підтримка європейської інтеграції, яку продемонстрували українські громадяни за останні декілька тижнів, «дає підстави вважати, що велика частина населення зробила свій вибір щодо того, куди має йти Україна, і що українці налаштовані захищати свій вибір, мирно реалізовуючи свої громадянські права, свободу зборів та слова».

«Я вірю, що Україна та ЄС тісно пов’язані – безпрецедентно а своєю глибиною, широтою та силою і не лише буквою, а й духом цієї угоди, яка, можливо, варта в мільйон разів більше, ніж простий розчерк пера. Я захоплююся любов’ю українського народу до свободи та зрілістю його європейського духу. Вони не шукають компенсацій від Європейського союзу, але шансу жити за європейськими цінностями», – сказав Фюле.

За його словами, ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу при імплементації угоди про асоціацію.

«Ми готові допомогти і підтримати Україну в її модернізаційному процесі, за допомогою кредитів МВФ з макрофінансової допомоги, шляхом активізації програми ЄС з надання фінансової допомоги, допомогти Україні імплементувати угоду, коли її буде підписано, і допомогти залучити інших міжнародних партнерів», – сказав Фюле.

Як наголосив єврокомісар, ЄС готовий до діалогу з Росією, щоб пояснити, що угода про асоціацію Україна-ЄС не зашкодить її економічним інтересам, але тристоронніх переговорів бути не може.

«Ми хочемо використовувати наш діалог із Росією, щоб пояснити, що Угода з Україною не зашкодить економічним інтересам Росії. Проте, сама по собі Угода є двостороннім питанням між ЄС і Україною. І як заявив президент Баррозу у Вільнюсі, час обмеженого суверенітету в Європі закінчився», – наголосив євро комісар.

Сьогодні президент Віктор Янукович заявив, що Україна прискорить роботу з вироблення умов, на яких вона готова підписати угоду про асоціацію з ЄС, і розраховує її завершити до наступного саміту з ЄС в березні 2014 року.
XS
SM
MD
LG