Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть на Майдані? Портрет Євромайдану від соціологів


Київ – 10 грудня у Києві соціологи оприлюднили колективний портрет Євромайдану. На основі опитувань, проведених 7-8 грудня, науковці зробили такі висновки: по-перше, Майдан є аполітичним, по-друге, він більш суворий, ніж Помаранчевий майдан. І, по-третє, він обєднав людей справді з усієї України. Опитування провели експерти Київського міжнародного інституту соціології і Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Майдан 2013 – це місце, де зібралися здебільшого чоловіки (більше половини мітингувальників) молодшого і середнього віку (більшість – від 29 до 46 років), з вищою освітою (64 відсотки учасників акцій на Майдані), які представляють усі регіони країни.

«Майданівці» вимагають від влади звільнити заарештованих раніше учасників мирних акцій, припинити репресії і відправити уряд у відставку (понад 80 відсотків респондентів), покарати винних у побитті мирних демонстрантів 30 листопада, і підписати угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом (цього домагаються більше ніж половина учасників акцій на Майдані).

Поштовхом стало жорстоке побиття людей у ніч на 30 листопада. 70 відсотків – саме це їх вивело на Майдан
Ірина Бекешкіна
«На Майдані стояли різні люди, з різних областей України. Значним поштовхом стало жорстоке побиття людей у Києві у ніч на 30 листопада. 70 відсотків нам відповіли, що саме це їх вивело на Майдан. Другий мотив – відмова президента Януковича підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, а третя – прагнення змінити життя в Україні, про це нам сказали половина тих, хто був на Майдані. Достатньо вираженими виявились і мотиви змінити владу в Україні, за це виступає майже 40 відсотків», – каже директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

При цьому, як свідчать результати опитувань, лише 5 відсотків «майданівців» вийшли на акції протесту за закликом опозиційних політиків. 92 відсотки учасників Майдану не належать до політичних партій або громадських організацій. Відтак, за словами Бекешкіної, Майдан має народний характер.

Бліцопитування серед мітингувальників

Тим часом, Радіо Свобода провело бліцопитування серед мітингувальників, щоб з’ясувати, що це за люди, що спонукало їх приїхати до Києва і вийти на Майдан.

Сергій із Дніпродзержинська, з 2 грудня у Києві на Майдані:

«По-перше, я не визнаю Віктора Януковича своїм президентом як громадянин України. По-друге, я обурений наближенням курсу держави до Митного, так званого, «мутного союзу». Я все життя втікав від радянщини і на 55-му році «прибіг» знову до того ж совка. А тоді додалися кийки на Майдані, побиття людей».

Мітингувальник із міста Нова Каховка, що на Херсонщині, попросив не називати його імені, оскільки він є приватним підприємцем і боїться за свій бізнес.

«Я при будь-якій владі живу добре, гроші потроху заробляю, – каже він. – Але як кинути оком довкола, то податкова служба починає нагліти, вже не просто податки вимагає, а якісь додаткові збори. Тому я тут, щоб захистити свою гідність»

Ірина приїхала на Майдан із Фастова:

«На Майдані стою давненько, шістнадцятий день. Перший аргумент, чому я тут – це нормальна старість для моєї мами, а другий – це моє майбутнє і все інше. Цю владу потрібно змінювати».

Більшість «майданівців» зазначає, що готові стояти до кінця, доки влада не пристане на їхні вимоги.

Тим часом, експерти Інституту Горшеніна вважають, що, активність протестів в Україні починає падати. Причиною цього є, серед іншого, недовіра більшості учасників Майдану до опозиції, лідери якої не хочуть брати на себе відповідальність за реформування держави.

Фахівці застерігають, що зниження активності протестів може призвести до хвилі репресій проти нинішніх «майданівців» і лідерів опозиційних політичних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG