Доступність посилання

ТОП новини

Єврореволюція 10 грудня: влада намагається нашкодити Майдану


Київ – Силовики не послаблюють блокування, звільненого від учасників Євромайдану, урядового кварталу. Представництво ЄС теж побувало у блокаді, але вже в утвореній молодиками без партійної символіки. Влада й надалі намагається нашкодити Євромайдану, хоч і не силовим методом, кажуть лідери опозиції. Втім, на переговори з нею погоджуватись не поспішають.

Мітингувальники відвідали помешкання голови Київміськдержадміністрації Олександра Попова у Дарницькому районі Києва. Пікетники звинувачували Попова в тому, що його звернення до органів МВС з приводу встановлення ялинки та льодової ковзанки спричинило силовий розгін Майдану. Також під його будинком люди обурювались заявою до суду про заборону використання учасниками мирних протестів будівлі Київміськдержадміністрації.

Сам Олександр Попов до «непроханих гостей» не вийшов. Натомість, перебуваючи у приміщенні Подільської райдержадміністрації, попросив учасників акції, що перебувають в КМДА, організувати «відпочинок» в інших будівлях. У відповідь практично перед входом у мерію, на проїжджій частині, євромайданівці самі зробили новорічну ковзанку.

«Тут можна кататись. Щоб діти раділи, щоб дорослі приєднувались. Можна хокей зіграти, фігурне катання», – радісно розповів один із євромайданівців Дмитро, поливаючи площу під ковзанку водою з пожежного шлангу.

Тим часом штаб Національного спротиву, розташований у приміщенні Будинку профспілок, отримав рішення Шевченківського суду про примусове виселення і заборону входу в будівлю всіх, окрім працівників установ, розташованих у цій будівлі. Про це на своїй сторінці у Facebook написала депутат від УДАРу Ірина Геращенко. Хоча згідно з постановою президії Федерації профспілок від 9 грудня, у цій будівлі та будівлі Жовтневого палацу людям можна залишатися до 25 грудня.

Вимагати чаю і приміщення для обігріву просили і під стінами представництва Євросоюзу на вулиці Володимирській, 101. Проте вже не мітингувальники Євромайдану, а близько 200 невідомих людей у спортивному одязі. Зі слів деяких учасників, їм заплатили по 200–300 гривень за участь в цій акції.

«Революція – провокація. Ми блокуємо вхід тому, що ми проти тих демонстрантів, які блокують адмінбудівлі», – пояснював один із учасників акції.

Ніяких запрошень у нас не було і ніякої згоди на розмови ми не давали – Тягнибок

Олег Тягнибок про політичну кризу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Незрозумілими рішеннями суду щодо адмінбудівель та підсиланням «тітушків» влада й надалі намагається нашкодити Євромайдану, хоч вже й не силовими методами, і у неї нічого не вийде, переконує один з лідерів опозиції Олег Тягнибок. Проте опозиція навряд чи братиме участь у круглому столі за участі влади, запланованому на 11 грудня, додав він. За виключенням, коли влада виконає поставлені перед нею вимоги Євромайдану, уточнює лідер «Свободи».

«Нібито ідея супершляхетна. Давайте сідати і говорити. Але, вибачте, будь ласка, про що говорити, з ким говорити? Я хочу зразу сказати: ніяких запрошень у нас не було і ніякої згоди на розмови ми не давали», – каже Тягнибок.

Представники Євросоюзу повинні стати третьою стороною у переговорному процесі, кажуть в опозиції.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG