Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США засудили силові методи дії проти мирного Євромайдану


Євромайдан, Київ, 11 грудня 2013 року (фото: Ingwar Dovgoteles)
Євромайдан, Київ, 11 грудня 2013 року (фото: Ingwar Dovgoteles)
Київ – За лічені години після подій ночі на 11 грудня на Євромайдані на них відреагували як чільні представники ЄС, так і США, засудивши використання сили проти мирних протестувальників. Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон та заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд провели зустрічі з Віктором Януковичем, отримавши від нього нові запевнення у готовності до діалогу та вірності європейському вибору.

США відреагували на рішення влади України застосувати силу до мирного протесту у Києві. У заяві держсекретаря США Джона Керрі, яку поширив офіс його речника, мовиться: «США висловлюють свою огиду щодо рішення української влади відреагувати на мирний протест на київському Майдані використанням спецпризначенців, бульдозерів та кийків, а не повагою до демократичних прав та людської гідності».

Керрі також наголосив, що замість того, щоб дослухатися до власних людей, які вимагають справедливості й миру, лідери України «зробили інший вибір».

Зараз ще існують можливості врятувати європейське майбутнє України – Нуланд

Водночас до Києва приїхала заступник Джона Керрі Вікторія Нуланд. У середу вона провела двогодинну зустріч із президентом Віктором Януковичем. Представниця Державного департаменту розповіла журналістам, що дала чітко зрозуміти українському керманичу, що події останньої ночі є абсолютно неприйнятними в європейській демократичній країні. Вона також висловила переконання, що зараз ще існують можливості врятувати європейське майбутнє України й президент Янукович добре знає, що для цього треба робити.
Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

«Ми також дали зрозуміти, що віримо: все ще існує можливість і шлях, щоб врятувати європейське майбутнє України. Ми хотіли б бачити, що президент рухатиметься в цьому напрямку. Це вимагатиме негайних заходів в галузі безпеки та відновлення переговорів з Європою і Міжнародним валютним фондом», – переконана Вікторія Нуланд.

Янукович запевнив, що хоче підписати угоду з ЄС – Аштон

В унісон із Вікторією Нуланд у середу в Києві висловилася верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. Вона так само наголосила на неприйнятності застосування насильства проти мирних протестувальників, зауваживши, що Україна варта кращого ставлення. Вона також повідомила, що ЄС налаштований підтримати в той чи інший спосіб діалог між владою та опозицією, вимагає повного звільнення всіх заарештованих мітингувальників та розслідування фактів насильства проти мирних громадян. Віктор Янукович запевнив її також, що далі прагне підписання угоди про асоціацію з ЄС.
ЄС готовий допомогти налагодити діалог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

На запитання про те, наскільки ЄС і далі може довіряти заявам Віктора Януковича після того, як він відмовився від підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі, а в Україні була застосована сила проти мирних мітингувальників, Катрін Аштон відповіла: «Я можу тільки сказати, що чула від президента, що він хоче підписати. Я сказала не більше й не менше, ніж це. Двічі впродовж останніх 24 годин він сказав мені про те, що хоче цього. Він говорив про те, як довго прагне тісніших відносин з ЄС. Завжди важливо перевіряти почуте, спостерігаючи за тим, що відбуватиметься далі, тобто потрібно порівняти те, що він сказав, з тим, що він робитиме».

Впродовж двох днів Катрін Аштон провела зустрічі з президентом Януковичем, лідерами опозиції, представниками громадянського суспільства та трьома екс-президентами.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG