Доступність посилання

ТОП новини

«Підтримайте Майдан!» – заклик громадян у 20 містах Європи


Європа підтримує Майдан – Прага
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Європа підтримує Майдан – Прага

Прага – У середу у Празі українці, представники українських громад разом з чехами вийшли на демонстрацію, щоб підтримати Євромайдан у Києві. Але демонстрація відбулася не лише у Празі. Громадяни 20 міст Європейського союзу зібрались на своїх майданах, щоб висловити підтримку і солідарність з українцями. У Болоньї та Антверпені, в Ризі, Гельсінкі і Тбілісі багатьма європейськими мовами лунає «Звернення» до політиків і громадян світу об’єднати зусилля і захистити права українців.

Численна українська громада в Чеській Республіці активно підтримує Майдан у Києві та інших містах України. Низці найбільших об’єднань спільними зусиллями вже вдалось зібрати і матеріальну допомогу українському Євромайдану.

«Дуже радий, що беруть участь не тільки організації, а головне – молоді люди – українці і чехи. Поштовх дуже простий: те, що відбувається на Майдані в Україні. Ось буквально остання інформація – наші друзі в Києві запрошують усіх українців, хто може просто приїхати і їх підтримати. Сьогоднішня акція не тільки символічна – підтримка всіх, хто стоїть на Майдані і вимагає свободи. А конкретно: вже зараз у ФБ написано, що 5 тисяч доларів протягом всіх наших мітингів зібрано тут, у Празі. І ці гроші пішли прямо людям на Майдан. Тобто це наша конкретна допомога», – розповів Радіо Свобода голова «Української ініціативи в Чехії» Богдан Райчинець.

20 міст Європи – з Україною

У Празі, а також і в інших містах Європи українські громадяни разом зі своїми європейськими колегами розпочали збирати теплий одяг, ковдри, ліки, необхідні учасникам Майдану в Києві.

І ще одна акція об’єднує сьогодні Україну з Європою – це «Звернення 20 міст» до політиків, чільних урядовців та міжнародних організацій – допомогти українцям відстояти свої права. Про це Радіо Свобода розповів голова партії «Батьківщина» в Чеській Республіці Олександр Тимошенко.

«Українці Чеської Республіки підтримують загальноєвропейську акцію об’єднаних Майданів Європи. Ми прагнемо, щоб Україна досягла успіху як незалежна, суверенна держава. Це прагнення 46 мільйонів порядних, працьовитих українців, які – як і люди по всьому світу – хочуть свободи, щоб створити краще майбутнє для себе і своїх родин», – зазначив Олександр Тимошенко.

На празькому Майдані в самому центрі столиці в ці хвилини зібралось понад 100 осіб, серед них багато молоді. Празька акція привертає увагу чехів і гостей міста піснями і закликами підтримати український Майдан.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG