Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан і «антимайдан»


У неділю у Києві відбулись дві паралельні акції. Євромайдан втретє зібрався на Народне віче під назвою «День гідності». А в Маріїнському парку відбувся мітинг Партії регіонів на підтримку влади, який охрестили словом «антимайдан». Між учасниками обох акцій обійшлося без сутичок.

«День гідності» на Євромайдані

Третю неділю поспіль організатори Євромайдану скликають Народне віче. Безперервний Євромайдан саме на вихідних збирає найбільше людей. Підрахувати кількість учасників дуже складно, йдеться про сотні тисяч.

Зранку на сцені на майдані Незалежності традиційно відслужили молебень.

Після опівдня зі сцени виступили опозиціонери.

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що Україна має повернутися до парламентсько-президентської форми правління.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк закликав активістів Євромайдану прийти під стіни ЦВК, щоб захистити чесність голосування на перевиборах у п’яти мажоритарних округах.

Також на сцені виступив сенатор-республіканець Джон Маккейн, який перебуває з візитом у Києві. Мітингувальники тепло зустріли його виступ.
Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн
Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн

«Ваш мирний протест надихає, ваша країна надихає весь світ. Це суверенне право України – самій вирішувати свою долю, вільно і незалежно. Доля, яку ви шукаєте, – у Європі. Україна зробить Європу кращою – так само, як і Європа зробить кращою Україну», – заявив Маккейн про підтримку Євромайдану.

Окрім того, на майдані Незалежності зачитали резолюцію про заборону підписувати президентові Януковичу угоду з Митним союзом. Текст документа зачитав український політик і дипломат Борис Тарасюк. В озвученому тексті йдеться про те, що Майдан «рішуче застерігає і забороняє» президентові підписувати угоду з Митним союзом і таким чином відступати від проєвропейського майбутнього країни. Люди на Майдані голосом підтримали резолюцію.

Після цього кілька сотень активістів з Євромайдану прийшли до будівлі Центральної виборчої комісії. За словами мітингувальників, своєю присутністю під ЦВК вони хочуть захистити чесність голосування на перевиборах у п’яти мажоритарних округах.

На майдані Незалежності протягом дня тривали виступи політиків та активістів. Також виступають українські гурти. Люди не розходяться, дуже багато мітингувальників вкотре залишаються на ніч.

Наступне Народне віче Євромайдану заплановане на 17 грудня, вівторок, на 18:00, щоб «люди своєю присутністю застерегли президента Януковича від антиукраїнських дій». У цей день має відбутися офіційний візит президента України до Москви для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Антимайдан

Мітинг на підтримку чинної влади, організований Партією регіонів у неділю перемістився у Маріїнський парк. Днем раніше, у суботу, прихильники президента та уряду збирались на Європейській площі, у декількох стах метрах від майдану Незалежності. Народний депутат Нестор Шуфрич повідомив, що місце мітингу змінили задля безпеки людей та уникнення можливих провокацій.

Більшість учасників акцій Партії регіонів були привезені автобусами зі східних областей та півдня України. Частина з них ночувала в ніч на неділю у наметовому містечку в Маріїнському парку. Раніше журналісти знаходили багато підтверджень того, що велика частина звезених на «антимайдан» людей отримує за це гроші від організаторів.
Нам дали по 200 гривень, але я серцем за Майдан – учасник провладного мітингу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Один зі спортсменів повідомив Радіо Свобода розцінки: «У нас на Черкащині це зараз інформація номер один, що на мітингах у Києві можна легко заробити гроші. До такої міри вантажать автобуси, що нема вже куди сісти. Бажаючих заробити більше, ніж місць. Платять так: хто стоїть зранку і до третьої дня (це в основному пенсіонери) – то це 100 гривень. А молодим хлопцям платять до 300 гривень, стояти треба з 8-ї ранку до 8-ї вечора».

Сама акція відбулась на площі Конституції, що біля Верховної Ради. Зібралося декілька десятків тисяч людей. Зі сцени виступали народні депутати від Партії регіонів.

Зокрема, Михайло Чечетов заявив, що «все зло йде зверху від українських націоналістів і політиків-екстремістів, які хочуть розколоти Україну та проводити свою брудну політику. Сьогодні прості люди зі сходу та заходу України просять цих політиків про одне: дати народу до Нового року один великий подарунок – покласти під ялинку подарунок миру, спокою та стабільності в країні. Ми зі своєї сторони зробимо все можливе, щоб такий подарунок народ отримав».

Під вечір на сайті Партії регіонів було оприлюднено резолюцію мітингу «Збережемо Україну».

«Ми звертаємося до всіх громадян України із закликом об’єднатися в ім’я збереження миру в Україні! Ми закликаємо опозицію розблокувати державні установи і сісти за стіл переговорів. Єдино можливий шлях розвитку нашої країни – це шлях примирення і згоди», – зазначено в резолюції.

Також у тексті резолюції йдеться, що мітинг «Збережемо Україну» – безстроковий і буде тривати до тих пір, поки не буде стабілізована ситуація в країні.

Хоча мітинг на підтримку чинної влади був оголошений «безстроковим», утім, вже після 16:00 години його учасники почали активно розходитись та рухатись у бік автобусів, на яких вони приїхали з регіонів. У Маріїнському парку на ніч залишилось близько тисячі осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG