Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані, Білорусі та Росії вражені силою Євромайдану


Представники демократичних сил, незалежні експерти з різних республік колишнього СРСР вражені масштабами Євромайдану в Україні і вірять у перемогу українських демократичних сил та зближення держави з ЄС. Закордонні очевидці подій в Україні вказують на підтримку Євромайдану не лише студентами, а й ректорами вишів, не лише середнім класом, а й українськими олігархами. Навіть відомий пропагандист Володимира Путіна – телеведучий Дмитро Кисельов, якого вже навіть дехто з експертів називає «особистим Геббельсом Путіна», змушений був звернути увагу на масові негативні реакції українців на явні фальсифікації російськими телеканалами (включно з його ж «Вестями недели» на ВГТРК) на тему Євромайдану в Україні.

Не лише на Заході, в США, країнах ЄС, але й в усіх пострадянських республіках із величезним зацікавленням та сподіваннями спостерігають за подіями Єврореволюції в Україні. Як представники опозиції, так і незалежні експерти з Азербайджану, Білорусі, Вірменії й інших республік колишнього СРСР наголошують на стійкості протестувальників Євромайдану, розгубленості влади Януковича та всенародній підтримці в Україні протестів проти режиму, котрий зірвав підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

Так, незалежний політичний оглядач з Баку Вафа Ґуладзе сказав Радіо Свобода, що пересічні азербайджанці – на боці Євромайдану, вони вірять, що демократія в Україні переможе, незважаючи на шалений тиск режиму Путіна.

Янукович витратив всі свої ресурси. В Україні до влади мають прийти нові сили
Вафа Ґуладзе
«Я думаю, що Янукович витратив всі свої ресурси. В Україні до влади мають прийти нові сили, – зазначає Ґуладзе. – В Україні опозиція дуже сильна і гідна, тому я сподіваюся, що нарешті український народ позбудеться російського ярма. Погрози Росії ні до чого не приведуть. Хоча Москва погрожує Україні економічними санкціями, перекрити газ, закрити кордони, я вважаю що це все – блеф. Зараз Росія перебуває в кризі та хоче вийти з неї за рахунок України і Південного Кавказу. Але в Кремля інших методів, окрім агресії, немає. Москва не може створити в собі імідж країни, котра буде привабливою для сусідніх народів. А у Європи такий імідж є».

Марія Квіцинська, лідер «Молодіжного фронту» Білорусі, котра сама побувала на Євромайдані в Києві, сказала Радіо Свобода, що українці вражають своєю згуртованістю.

«На великий жаль, я вважаю, що повторити формат українського Євромайдану сьогодні у Мінську неможливо. Справа у тому, що Україна і Білорусь мають сьогодні абсолютно різні соціально-політичні умови. В Україні ми бачимо, як навіть ректори великих і престижних вищих навчальних закладів самі закликають студентів виходити на акції протестів, як великі олігархи вкладають значні суми грошей на підтримку Євромайдану, фірми так само відпускають своїх працівників на ці акції. Тобто, ви розумієте самі, що уявити подібну ситуацію в Мінську в принципі неможливо», – зазначила Марія Квіцинська.

Кисельов «визнав» фальсифікації російськими телеканалами подій в Україні

Дмитро Кисельов, ведучий антиукраїнської програми «Вести недели» на державному телеканалі ВГТРК, якого Путін вже призначив за особисті заслуги главою нового російського агентства «Россия сегодня», змушений був визнати в неділю масові негативні реакції з України на фальсифікації подій Євромайдану його програмою та іншими російським телеканалами.

«Щиро хочу висловити вдячність глядачам програми «Вести недели» в Україні, котрі звернули увагу на наші помилки минулої неділі. Ну, схибили, що, між іншим, аж ніяк не скасовує вибудованої логіки київських безладів... А взагалі, дякую за таку увагу до «Вестей недели». Особливо радує відсутність мовного бар’єру між нами», – зауважив Кисельов.

У реакціях з України йшлося про явне перекручення у програмі Кисельова суті подій довкола Євромайдану, про підтасовування прямо різних інформацій в один брехливий ряд, як засвідчили це і в західній пресі, і в російських незалежних ЗМІ.

Разом з тим, глава МЗС Росії Сергій Лавров намагався в понеділок говорити в Брюсселі про нібито поважання Росією права вільного вибору Україною своєї міжнародної орієнтації.

«Сьогодні ми обговорювали (з Катрін Аштон) Україну і тут дійшли згоди, що кожен повинен поважати суверенітет будь-якої країни, включно з Україною, і кожен повинен дозволяти людям робити їхній вільний вибір того, як вони бажають розвивати свою країну, свою державу», – зазначив Лавров.

Тоді, як американський посол у Москві Майкл Макфол у понеділок в розмові з журналістами дипломатично оцінив ставлення США і ЄС до подій в Україні та ставлення Росії до цього.

«Ми віримо у спільність наших (із Росією) інтересів у цих подіях в Україні. Насамперед – це мирний процес; по-друге – демократичний процес. Як це все вирішувати, контролювати – це справа самих українців. Але ми повинні підтримати два вищезгадані принципи. Не добре для Європи, не добре для США, і, як ми віримо, й для Росії, – мати економічну кризу і дефолт в Україні. Таким чином ми знову розділяємо наші інтереси й у цьому питанні», – наголосив американський посол.

Хоча кремлівські радники Володимира Путіна вже заявили в понеділок, що сподіваються на досягнення у вівторок угоди в Москві між президентами Януковичем і Путіним, яка переважить у фінансовому плані євроінтеграційні пропозиції ЄС. Тоді, як українська опозиція має побоювання про здачу Януковичем Кремлю українських національних інтересів, тому обіцяє в такому разі президентові України осуд сотень тисяч протестувальників на Євромайдані.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG