Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали не хочуть звільняти ані Азарова, ані Захарченка


Прем'єр-міністр України Микола Азаров
Прем'єр-міністр України Микола Азаров
Київ – У Кабінеті міністрів можливі перестановки після Нового року, але у відставку він не піде. Це випливає зі слів регіоналів, сказаних після наради депутатів Партії регіонів з представниками уряду, яка відбулася у столичному кінотеатрі «Зоряний». Тим часом в опозиції нагадують, що перестановки в уряді не задовольнять мітингувальників з Євромайдану і не зупинять акції протесту.

На нараді депутатів від Партії регіонів із членами уряду не звучало пропозицій щодо відставки Кабінету міністрів, запевнив регіонал, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Також, за його словами, на зустрічі у «Зоряному» не обговорювали і відставки міністра внутрішніх справ Віталя Захарченка.

«Не йшлося про персоналії щодо того, щоб когось знімати з посад. Були висловлені зауваження в цілому до уряду, до тих губернаторів які працюють нині у регіонах і представляють нашу партію. Фракція монолітна, фракція єдина і фракція, ставлячи складні питання, все одно буде діяти узгоджено і разом», – зазначив парламентар.

Відтак, Юрій Мірошниченко спростував інформацію про те, що у фракції Партії регіонів ніби то є близько 100 депутатів, готових проголосувати за відставку уряду Миколи Азарова.

Водночас, регіонал Олег Царьов заявив, що всі серйозні питання, у тому числі кадрові, будуть вирішуватися після Нового року.

Герман: звинувачення Клюєва у силовому розгоні Майдану – неправдиві

Також після наради депутатів від Партії регіонів із членами Кабінету міністрів, регіоналка Ганна Герман запевнила, що фракція немає претензій чи звинувачень до секретаря РНБО Андрія Клюєва. Вона переконує, що звинувачення Клюєва у причетності до силового розгону Євромайдану 30 листопада – неправдиві.

Водночас, Герман заявила, що фракція Партії регіонів вимагає від прем’єр-міністра Миколи Азарова змінити склад уряду на 90 відсотків. За її словами, прем’єр має донести позицію фракції до президента Віктора Януковича.

Утім, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заперечив заяву Ганни Герман.

Якісь трансформації у Кабінеті міністрів відбуватимуться, але нині ніяких персональних питань щодо відставки міністрів немає
Олександр Єфремов
«Ми обговорювали гострі питання щодо економіки, фінансів, щодо корупції. Ми домовилися, що депутати усі питання, що необхідно вирішити, вони мають подати прем’єр-міністру. Якісь трансформації у Кабінеті міністрів відбуватимуться, але нині ніяких персональних питань щодо відставки міністрів немає», – наголосив Єфремов.

Тим часом голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що у парламенті не має проекту постанови про недовіру уряду. Про це він заявив, коментуючи інформацію щодо збору підписів опозицією та комуністами для висловлення недовіри Кабміну. Рибак нагадав, що якщо підписи таки з’являться, то постанову зможуть розглядати лише на наступній сесії. Разом із тим, він також припустив можливість деяких кадрових змін у Кабінеті міністрів.

Тягнибок: можливі зміни у Кабміні це – боротьба в Партії регіонів за посади

В опозиції ж наголошують, що можливі перестановки у Кабінеті міністрів не мають ніякого стосунку до вимог Євромайдану. Мітингувальники наполягають на покаранні винних у силовому розгоні Майдану 30 листопада, а також на повній зміні влади, і системній реформі політичного режиму в Україні, нагадав лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Перетасування тих самих карт у колоді абсолютно немає значення. Просто йде їхня позиційна між собою боротьба
Олег Тягнибок
«Це є просто перетасування тих самих карт у колоді. Це абсолютно немає значення. Просто міністри, які є під впливом певного олігарха будуть замінені міністрами і депутатами, які перебувають під впливом іншого олігарха, а також того, хто є в оточенні президента. Тут просто йде їхня позиційна між собою боротьба. Вони просто хочуть використати події в Україні для свого просування, помсти одне одному. Скажімо, через те, що колись були ті посади втрачені», – зазначав Тягнибок.

Він також додав, що опозиційні лідери у вівторок зранку визначаться, чи братимуть участь у засідання парламенту, оскільки, на їхню думку, Верховна Рада в нинішніх умовах стала «виключно формальним органом».

Масові мітинги проти дій влади, які називають Євромайданами, тривають уже понад три тижні. Після відмови від асоціації з Євросоюзом та розгону мирних демонстрантів серед основних вимог мітингувальників – відставка уряду Миколи Азарова.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG