Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація з ЄС буде можливою і після зустрічі у Москві 17 грудня – Порошенко


Брюссель – Від Європейського союзу очікують потужного сигналу щодо України, який має прозвучати на саміті лідерів співдружності наприкінці тижня. Про це у Брюсселі заявив позафракційний депутат та один із представників опозиції Петро Порошенко, який мав зустрічі з головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм та дипломатами. Тим часом, якщо на нинішній зустрічі голів європейських МЗС лунало багато слів підтримки та закликів до єднання українців, то між самими дипломатами стратегія щодо України не мала одностайності.

Поміж міністрами закордонних справ Євросоюзу «українське питання» у понеділок зранку внесло деякі розбіжності. Одні емоційну заяву комісара ЄС із питань розширення Штефана Фюле про відкладення переговорів щодо імплементації угоди про асоціацію критикують, скажімо, міністр Нідерландів Франс Тіммерманс.Польський дипломат Радослав Сікорський її підтримує.

«Рішення щодо угоди ухвалювати владі українській, за них ми того не зробимо. Ініціатив з боку ЄС не бракує, а от чого бракує – так це ініціативності з українського боку, з боку українського президента», – пояснює він.

«У ситуації, коли президент України каже, що угода про асоціацію є невигідною для його країни, то необхідно взяти паузу для осмислення», – заявив у Брюсселі голова польського зовнішньополітичного відомства.

Слід відзначити, що з огляду на політичну кризу та масові проєвропейські маніфестації в Україні, практично вся дипломатія ЄС заявляє, що двері для українців залишаються відчиненими.

Запрошення України до Європи залишається в силі. Ми хочемо мати її «на борту»
Ґідо Вестервелле
Ґідо Вестервелле, який цього разу востаннє виступив у ролі міністра закордонних справ Німеччини, зауважив: «Запрошення України до Європи залишається в силі. Це означає, що ми хочемо мати її «на борту» і наші двері для неї відчинені. Ми їх триматимемо відчиненими, бо вважаємо, що більшість людей в Україні знають, що краще життя, кращий економічний та соціальний розвиток дуже пов’язаний із європейським напрямком».

Москва боїться європейських товарів – люксембурзький дипломат

Втім, протягом зустрічей європейців із головою російського МЗС Сергієм Лавровим, російська сторона знову пропонувала сісти за тристоронній стіл переговорів, за участі ЄС, України та Росії. На це ЄС традиційно відреагував рішучою відмовою.

Голова зовнішньополітичного відомства Люксембургу Жан Ассельборн зауважив, що вкотре «відчув з боку представників Росії острах через можливе наводнення їхнього ринку продукцією з ЄС, якщо Україна приєднається до ЗВТ зі співдружністю». «Наразі справа повернулася таким чином, що всі сторони від неї терплять поразку. Слід знайти шлях виходу для кожного, щоб усі були переможцями», – зазначив дипломат із Люксембургу.

На побоювання, що асоціація з Україною може погіршити європейсько-російські відносини, голова європейської дипломатії Катрін Аштон відповіла: «Україна, яка вже ухвалила політичне рішення в парламенті та між політичними лідерами, повинна підписати цю угоду. Це не матиме негативного впливу на наші відносини з Росією жодним чином. Я сподіваюся, що цей сигнал супроводжуватиме міністра Лаврова, коли він повернеться до Москви».

«ЄС повинен надіслати українцям потужний сигнал»

Зайшла мова і про можливе підписання домовленостей Києва із Москвою, що може трапитися на українсько-російській зустрічі в Москві 17 грудня.

Тим часом, позафракційний народний депутат, представник опозиції Петро Порошенко, який саме повернувся із зустрічі з головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм заявив: «У мене є інформація, що через потужну позицію людей Майдану, пункти, що небезпечні для угоди про асоціацію чи можуть унеможливити їх підписання, були вилучені з їхнього порядку денного. Тобто, і після Москви можливість підписати цю угоду (про асоціацію – ред.), згідно з інформацією, якою ми володіємо, залишається».

Саме тому, каже Петро Порошенко, саміт ЄС, який має відбутися у четвер-п’ятницю, «має надіслати потужний сигнал: «Дорогі українці, двері ЄС для вас залишаються відчиненими, а угода про асоціацію – на столі й чекає свого підписання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG