Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекати від Чорноморського флоту Росії?


Сімферополь – Від сьогоднішньої зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна – багато різних очікувань. В тому числі і з питань, які офіційно не анонсуються. Разом з тим напередодні деякі українські політики і видання припускали, що українська сторона в Москві може піти на певні поступки у питаннях базування в Криму Чорноморського флоту Росії в обмін, наприклад, на зниження цін на природний газ. Політики та експерти попереджають, що це може загрожувати національній безпеці України і навіть призвести до відторгнення Криму.

За даними члена парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, народного депутата з фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юрія Сиротюка, існує висока ймовірність того, що під час зустрічі президентів Януковича з Путіним буде підписана двостороння угода, яка дасть дозвіл на переозброєння Чорноморського флоту Росії без дотримання принципу «тип на тип, клас на клас», як на цьому тривалий час наполягав офіційний Київ.

На думку депутата, підписання такої домовленості докорінно змінить нинішній баланс сил у Чорному морі на користь Росії, а також розв’яже руки російським військовим у Криму, що прямо загрожує національній безпеці і територіальній цілісності України.

Підтверджень того, що ця угода буде предметом розгляду на сьогоднішній зустрічі президентів – немає ні з українського, ні з російського боку, що породжує різні версії розвитку ситуації в Криму, де місцевий парламент періодично виступає із загрозливими заявами і вимогами силових дій проти опозиції. Думки кримських політиків та експертів теж розділилися.

Експерти: вплив Чорноморського флоту в Криму – невисокий

Представник севастопольського аналітичного центру «Номос» Дмитро Штибліков припускає, що досвід Харківських угод за принципом «зниження ціни на газ – поступки у питаннях Чорноморського флоту» – для офіційного Києва виявився невдалим. Крім того, внутрішньополітична ситуація в країні навряд чи дозволить Віктору Януковичу знову йти на поступки у такому чутливому для України питанні, як флот і безпека, вважає експерт. А ще – питання модернізації Чорноморського флоту, попри публічні заяви російських політиків і чиновників, насправді для Росії не є актуальним.

«Севастополь – не єдина російська база в Чорному морі. Є Новоросійськ, де все більше і більше будується об’єктів для розміщення флоту. Більше того, говорити, що за рік-два сюди прийдуть нові кораблі, не доводиться. Держоборонзамовлення в Росії виконується зовсім не так, як це декларується», – зазначив Дмитро Штибліков.

Вплив і можливості російського флоту на півострові значно завищуються, вважає і голова «Російського експертного клубу», сімферопольський політолог Андрій Никифоров. «Політична роль в Криму Чорноморського флоту впала десь до нуля». Голова «Російського експертного клубу» каже, що нинішня політична криза мало зачіпає кримчан і російських військових. «Це не наша «війна» і точно вже не Чорноморського флоту», – зауважив Андрій Никифоров.

Російські спецпідрозділи і спецслужби вже в Криму – Чубаров

Разом з тим голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров згадує грузинський досвід 2008 року – тоді теж ніхто не очікував силових дій Москви. Він каже, що в інтересах безпеки контроль над російським флотом на території України треба не зменшувати, а посилювати.

«Чим більше будуть розширені повноваження російських військових на території Криму, тим більша ймовірність розвитку подій, вкрай небажаних для України», – зазначив Рефат Чубаров. Він наголошує на перебуванні в Криму більше 14 тисяч російських військових, в тому числі – спеціальних підрозділів і спецслужб.

Рефат Чубаров каже, що останні можуть використати сепаратистські настрої, які зараз стимулюються кримською владою, для провокування в Україні «тектонічного розлому». Якраз про це віднедавна почали говорити російські керівники.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG