Доступність посилання

ТОП новини

Кличко кинув виклик Януковичу


Лідери опозиції на Євромайдані
Лідери опозиції на Євромайдані
Київ – Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що дострокові президентські вибори мають відбутися вже через три місяці – у березні. Утім, провладні депутати наголошують, що немає жодних підстав говорити про дострокові вибори не лише президентські, а й парламентські. Експерти зазначають, що найбільш реалістичним компромісним виходом з політичної кризи є скорочення повноважень президента шляхом повернення до Конституції 2004 року.

Вибори президента мають відбутися у березні 2014 року, заявив лідер УДАРу Віталій Кличко. За його словами, єдиний вихід із нинішньої політичної кризи – це дострокові парламентські та президентські вибори.

«Президент на круглому столі сказав, що він не боїться дострокових виборів. Так нехай доведе це на чесних виборах, які повинні відбутися у березні 2014 року», – наголошує Кличко.

Утім, він не пояснює, як опозиція змушуватиме президента Віктора Януковича оголосити дострокові президентські вибори.

Водночас, як домогтися дочасних парламентській виборів, в опозиції знають – треба блокувати роботу Верховної Ради протягом 30 днів. Це можливо, тим більш, що вже не вся фракція Партії регіонів діє за вказівками Віктора Януковича, запевняє депутат від «Батьківщини» Олександр Турчинов.

«Це не та монолітна група, яка голосувала, не думаючи», – переконує Турчинов.
Олександр Турчинов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Хлопці витратили не один мільйон гривень – Макеєнко

Водночас, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що наразі немає жодних підстав говорити про дострокові вибори. А регіонал Володимир Макеєнко переконує, що у розпуску парламенту зацікавлені далеко не всі представники опозиції. За його словами, про це свідчить, зокрема, той факт, що опозиціонери навіть не спробували у вівторок, 17 грудня завадити голові Верховної Ради Володимиру Рибаку зробити оголошення про відкриття пленарного засідання.
Володимир Макеєнко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

«Ми останній раз засідали 5 грудня, тобто на 6 січня президент мав би право розпустити Верховну Раду. Це комусь потрібно в залі, крім керівників фракцій та партій опозиційних? Ні! Тому що хлопці пройшли передвиборче горнило, витратили не один мільйон гривень», – зауважує Макеєнко.

Половина Верховної Ради – це депутати, які обиралися в мажоритарних округах, нагадує позафракційний депутат Сергій Міщенко. За його словами, частина мажоритарників впевнені у своїх виборцях і готові до дочасних виборів, але не всі.
Сергій Міщенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

«Багато депутатів, які свої обіцянки дали на виборах, на округ не з’являються. Зрозуміло, що вони таким чином втрачають рейтинги. Вони не зможуть за рік знову там набрати голосів стільки, скільки набирали. Тому більшість від влади, я впевнений, проти дострокових виборів», – каже Міщенко.

Краще змінити Конституцію, змінити повноваження президента – Карасьов

Віктор Янукович та його команда нині не такі слабкі, щоб погодитися на радикальний сценарій, що передбачає дочасні вибори, тому опозиції краще шукати можливості для компромісу з владою, зазначає політолог Вадим Карасьов.

«Потрібні парламентські вибори, не впевнений, що потрібні президентські вибори. А ось змінити Конституцію, змінити повноваження президента до 2015 року – було б краще. Тим більше, що для дострокових президентських виборів немає юридичних підстав. Що стосується реалістичності. Чи погодиться Партія регіонів на дочасні парламентські вибори? Ні! Вони будуть тримати оборону і навряд чи вдасться її зламати. Тому що на революційному підйомі переможуть опозиційні політичні сили», – зауважує Карасьов.

Скорочення повноважень президента шляхом повернення до Конституції 2004 року – одна з вимог Євромайдану. Також учасники акції протесту неодноразово наголошували на необхідності «перезавантаження влади».
Четверте народне віче на Євромайдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG