Доступність посилання

ТОП новини

Гурт «Пісняри» затягнули у Київ на «антимайдан» обманом


Гурт «Пісняри»
Гурт «Пісняри»
Київ – Музиканти білоруського гурту «Пісняри» заявляють, що організатори концерту провладного мітингу на Європейській площі, так званого «антимайдану», їх обдурили, пообіцявши виступ не на політичній акції, а на народному гулянні. Для них стало відкриттям те, що співати їм довелося на тлі політичного банера перед людьми, що зібралися підтримати конкретного політика – Віктора Януковича. При цьому, як зясувалося, сьогодні існують аж три гурти під назвою «Пісняри», кожен із яких називає себе спадкоємцем легендарного ансамблю радянських часів. У Києві виступав гурт, зареєстрований у Зеленограді, адміністративному окрузі Москви. Виступати в самій Білорусі йому заборонено, як вдалося зясувати Радіо Свобода.

Чимало фанів популярного в радянські часи білоруського поп-гурту «Пісняри» обурені тим, що їхні хіти прозвучали зі сцени мітингу на підтримку політики президента Віктора Януковича, так званого «антимайдану», який відбувся в Києві, за кілька сотень метрів від Євромайдану – на Європейській площі, 14 грудня.

Насправді на концерті в Києві виступив один із трьох музичних гуртів, які претендують на роль наступників легендарних «Піснярів». Так, на території Білорусі на гастрольну діяльність під брендом цього гурту має лише державний ансамбль «Пісняри».

Окрім нього, в російському Зеленограді зареєстровані ще одні «Пісняри», в яких залучені чотири музиканти, які свого часу входили до ансамблю Володимира Мулявіна. Цей колектив не має права виступати в Білорусі, тому гастролює він лише в Росії та Україні. Ним керує Ігор Свєчкін. Саме ці «Пісняри» виступали на минулих вихідних у Києві. Крім того, існують ще одні «Пісняри», зареєстровані теж у Росії.

Білоруський музичний критик Дмитро Падбяреський вважає, що всі ці колективи лише «клони» славнозвісного бренду.

«Всі ці колективи – це, взагалі-то, клони «Піснярів». Називати їх усіх справжніми «Піснярами» я б не наважився», – каже критик.

Їхали на народні гуляння – приїхали на провладний мітинг

Музиканти російських «Піснярів» запевняють, що не мали наміру агітувати за Віктора Януковича й шкодують, що виступили на провладній політичній акції.

Музикант Віктор Молчанов розповів Радіо Свобода, що його гурт ошукали, залучивши до концерту на так званому «антимайдані».

«Ситуація дуже неприємна. Ми їхали для того, щоб виступити на народних гуляннях. Нам пояснили, що це будуть саме народні гуляння. Але коли ми подивилися телевізор, то зрозуміли, що на Європейській площі буде «антимайдан», а не гуляння. Ми спробували відмовитися, нас почали переконувати, що ніякої політики там немає, що ніхто не змушує нас за когось агітувати, що нам просто треба виконати свої пісні», – так пояснює участь «Піснярів» у концерті «антимайдану» музикант гурту.

Молчанов наполягає на тому, що вони потрапили в пастку. Він також пояснює, що «Пісняри» вимушені були таки виступити, тому що організатори вже оплатили їм автобусні квитки та проживання в Києві.

У Білорусі «з почуттям поваги» спостерігають за Євромайданом – музиканти

І хоча Віктор Молчанов обережний у своїх висловлюваннях щодо проєвропейських прагнень України, він схвально відгукується про те, що учасники Євромайдану «борються за своє майбутнє», і зауважує, що «Пісняри» заспівали б для них, якби трапилася нагода.

Тим часом інший білоруський гурт без вагань виступив на підтримку Євромайдану.

Білоруський панк-рок-гурт «Ляпіс Трубецкой» виступив на сцені майдану Незалежності, висловившись на підтримку «незалежної України». Музиканти розповіли українцям, що багато хто в Білорусі спостерігає за ними «з почуттям поваги, ентузіазму та захвату».

Матеріал підготували Ales Dashchynski, Claire Bigg та Жанна Безп’ятчук
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG