Доступність посилання

ТОП новини

Захист Ходорковського не знав про прохання про помилування


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
У Росії захист колишнього керівника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського не знає, хто подавав прохання помилувати його, заявив російському агентству РАПСІ його адвокат Вадим Клювгант.

За його словами, сам Ходорковський із таким проханням не звертався, і адвокати не мають даних, щоб останнім часом хтось інший подав прохання помилувати Ходорковського, хоча попередніми роками такі прохання інші особи подавали.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Песков тим часом заявив російському агентству «РІА Новості», що лист із цим проханням від самого засудженого надійшов до президента Володимира Путіна «недавно», а указ про це помилування може бути підписаний «найближчим часом».

Путін сьогодні після закінчення підсумкової щорічної прес-конференції на запитання щодо можливості амністії для Ходорковського відповів, що той недавно звернувся з проханням про помилування, і найближчим часом це прохання буде задоволене.

За словами Путіна, Ходорковський послався на обставини гуманітарного характеру – через стан здоров’я його старенької матері.

Президент при цьому нічого не казав про можливість помилувати й іншого ув’язненого колишнього чільника компанії ЮКОС Платона Лебедєва. Його захист уже заявив, що Лебедєв не збирається писати прохання про це.

Ходорковський, засуджений загалом до більш як 10 років ув’язнення за цілою низкою звинувачень, частину яких вважають політично мотивованими, наполягає, що ні в чому не винен, і дотепер відмовлявся просити помилування.

Як правило, прохання про помилування в Росії означає й визнання своєї вини. Однак російські агентства наводять слова юристів, які нагадують, що Конституційний суд Росії підтверджував можливість помилування і без визнання вини заявника. Зокрема, саме таким чином, без визнання вини, минулого року тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував одного з засуджених за участь у несанкціонованому мітингу Сергія Мохнаткіна.

Михайла Ходорковського, як і Платона Лебедєва, затримали 2003 року й відтак засудили у двох кримінальних справах, звинувативши в цілій низці фінансових порушень, шахрайств та інших зловживань. Після кількох переглядів остаточний термін за ними їм встановили в 10 років і 10 місяців. Із урахуванням порядку обліку терміну Ходорковський за цим вироком мав би вийти на волю в серпні наступного року, Лебедєв – на початку наступного року.
XS
SM
MD
LG