Доступність посилання

ТОП новини

Соцстрахування «змусило» дітей їсти лише цукерки донецького виробника «Конті»


Щороку українські дітлахи отримують новорічні подарунки, які закуповує Фонд соцстрахування. Нині в усіх бюджетних установах Львівщини видали дітям солодкі подарунки лише від донецького виробника – «Конті». Чимало львів’ян обурені, чому профспілки не поцікавились їхньою думкою, солодощі якого виробника вони б хотіли для своїх дітей.

Знаний львівський історик, викладач львівського університету імені Івана Франка Ігор Лильо отримав від профспілкового комітету два солодкі подарунки для діток. Обидва – цукерки від «Конті». І це вже третій рік поспіль львів’янину, який сплачує єдиний соціальний внесок, видають солодощі саме цього виробника. Ще два подарунки вже від іншої профспілки дітлахам теж видали від донецького виробника.

«Профспілка – це добровільне об’єднання людей, і мені мали надати можливість вибору, поцікавитись моєю думкою, щоб з двох-трьох пропозицій я міг вибрати те, що мені до вподоби, найкраще для моїх дітей. Також є запитання, як бути, коли ці подарунки дають діткам, які за станом здоров’я не можуть їх їсти?.. Найбільше мене обурює оця монополізація цих подарунків від одного виробника, фактично це є змушування мене отримувати ці подарунки від нього. Я просто хочу мати вибір», – наголосив Ігор Лильо.

Три подарунки принесла дитина також викладача університету Юрія Овсінського. Львів’янина також обурює той факт, що у подарунках були уперемішку лише цукерки «АВК» і «Конті».

Профспілки залежні від центру

Майже 1800 подарунків замовила профспілкова організація львівського університету для дітей своїх працівників. Вибір святкових пакуночків був обмежений. Оскільки Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності запропонував подарунки лише одного виробника – «Конті», пояснила заступник голови профкому університету Марія Когут.

На ринку виготовляють різні цукерки і можна було б робити комбінований подарунок. А так вже третій рік лише «Конті»
Марія Когут
«Тільки фірма «Конті», яка, мабуть, виграла тендер. До нас багато людей звертались, що вони б хотіли вибрати подарунок іншого виробника, але такої можливості немає. На ринку виготовляють різні цукерки і можна було б робити комбінований подарунок. А так уже третій рік лише «Конті», – розповіла Марія Когут.

У Львівській обласній адміністрації і раді, в районних і міських установах області, багатьох інших бюджетних установах, куди зателефонувало Радіо Свобода, теж профспілки видали діткам святкові подарунки від «Конті».

У «Віснику державних закупівель» від 29 листопада опубліковано результати тендерів, де вказано, що найбільший тендер виграла фірма «Конті». Виконавча дирекція Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності уклала угоду з ПрАТ «Виробниче об’єднання «Конті» на закупівлю новорічних подарунків для дітей на суму близько 105 мільйонів гривень. Ціна подарунка більше ніж 23 гривень, а вага – 451 грам, вказано на пакунокві. Регіональні відділення Фонду солодкі подарунки передали профспілковим комітетам. На святковому пакунку є логотип Фонду, а намальований на ній не Святий Миколай, якого шанують в Галичині, а Дід Мороз, який не є улюбленим героєм львівських дітлахів.

Втім, Фонд соцстрахування у жовтні не провів тендер на закупівлю солодощів, про що можна дізнатись з офіційного сайту. Шоколад і цукерки придбали за процедурою «закупівля одного учасника». Тобто, через недостатню кількість учасників не змогли провести у жовтні відкриті торги. Відтак саме ПрАТ «Виробниче об’єднання «Конті», яке пов’язують з ім’ям колишнього віце-прем’єра Бориса Колеснікова, було поза конкуренцією.

Народний депутат від «Батьківщини» Степан Кубів називає таку схему закупівлі непрозорою. Бо вона унеможливлює рівні умови конкуренції на ринку. «Це скриті корупційні дії, одна фірма може представити ще одну споріднену фірму, але юридично неспоріднену, яка лише одній фірмі дає можливість отримати держзамовлення», каже депутат.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до прес-служби «Конті, на яких умовах підприємство уклало угоду з Фондом соцстрахування і скільки саме подарунків продало, але коментар так і не отримало. Відмовились від розмови і в самому Фонді соцстрахування.

Традиція новорічних подарунків для дітей, які закуповуються централізовано, залишилась ще від радянських часів. Але навіть тоді, пригадує Ігор Лильо, різні профспілки видавали пакуночки з солодощами від різних виробників, у тому числі і львівського. І вдома дискутували, чия профспілка краща «мами чи тата». Але така традиція новорічних подарунків була започаткована у час тотального дефіциту.

Львів’янин вважає, що варто від цієї традиції взагалі відмовитись і краще батькам перерахувати кошти, щоб вони самостійно купували дітям святкові подарунки. Або ж децентралізувати таку закупівлю і давати можливість на місцях профспілкам купувати солодощі на вибір батьків.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG