Доступність посилання

ТОП новини

Московські домовленості загрожують гривні?


Київ – Що очікує українську валюту в 2014 році? Уряд погіршив прогнозний показник середнього курсу гривні у 2015 році з 8,5 гривні за долар до 8,8. На 2014-й курс гривні встановлений на рівні 8,5. На думку експертів, НБУ і надалі намагатиметься тримати курс української валюти, але існує низка ризиків, які можуть вплинути на її курс.

Упродовж 2013 року Національний банк встановлював курс української валюти на рівні 7,99 гривень за долар. Середньозважений курс на міжбанку, за даними НБУ, не перевищував 8,2 гривні за долар. В обмінниках же упродовж року курс української валюти коливався від 8,2 до 8,3 гривні за долар.

Швидше за все, що у 2014 році курс гривні не зазнає серйозних змін, вважає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Думаю, що можна очікувати на номінальну стабільність курсу гривні у 2014 році
Ярослав Жаліло
«Залишаються стандартні проблеми, пов’язані із дефіцитом зовнішньої торгівлі, – говорить Жаліло. – Думаю, що цей дефіцит наступного року дещо підвищиться. Але цей дефіцит все-таки перекриватиметься за рахунок припливу по капітальному балансу. Це перше. І друге – за рахунок здійснення запозичень. За рахунок цього, думаю, що можна очікувати на номінальну стабільність курсу гривні у 2014 році».

Зараз Національний банк стримує коливання валюти, зазначає Ярослав Жаліло. І, на його думку, НБУ навряд чи послабить ці адміністративні обмеження і у 2014 році.

Економічні і політичні ризики

Наразі існує низка ризиків, які можуть вплинути на курс гривні, вважає директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин. На його думку, вони стосуються як економічної, так і політичної ситуації в Україні.

Московські домовленості далеко не такі сприятливі, як іноді про це розповідає влада. Там закладені великі валютні ризики
Василь Юрчишин
«Це і великий зовнішній торговельний дефіцит, велике боргове навантаження, невизначеність із розвитком економіки, яка другий рік поспіль перебуває у значній депресії. Макроекономічні основи залишаються негативними, – пояснює Юрчишин. – Плюс суттєво посилюються політичні ризики. Є невизначеність у зовнішній політиці. Хоч зараз Україна нібито більше зорієнтувалася на Росію, ніж на Євросоюз, але ті московські домовленості далеко не такі сприятливі, як іноді про це розповідає влада. Там також закладені великі валютні ризики».

Валютна динаміка у 2014-му не буде чіткою – економіст

Перспективи економічного відновлення та припливу інвестицій в Україну є примарними, вважає Василь Юрчишин. Як наслідок, українські валютні резерви будуть слабкими, можливе погіршення міжнародних рейтингів і неспроможність України проводити самостійну монетарну та валютну політику, каже економіст. Відтак говорити про чіткість і зрозумілість валютної динаміки у наступному році не доводиться, вважає Юрчишин.

Великий тиск і мінливість збережуться і менша буде чіткість щодо валютної динаміки наступного року, ніж у цьому
Василь Юрчишин
«Динаміку зараз прогнозувати дуже важко, оскільки це залежить від багатьох обставин, – каже економіст. – Але те, що великий тиск і мінливість збережуться і менша буде чіткість щодо валютної динаміки наступного року, ніж у цьому, на жаль, це очевидно», – каже економіст.

На думку багатьох експертів, 15 мільярдів доларів, які Росія вирішила надати Україні у вигляді купівлі євробондів, не замінять кредиту від МВФ. Переговори про надання кредиту з Міжнародним валютним фондом Київ веде вже кілька років. Президент Віктор Янукович заявляв, що питання відновлення співробітництва з Фондом майже вирішене, проте, за його словами, Україна не може погодитися на пропоновані умови позики.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG