Доступність посилання

ТОП новини

Азаров нічого не міг підписати у Москві, бо не той рівень – експерт


Київ – Україна співпрацюватиме з країнами Митного союзу в рамках зони вільної торгівлі СНД, а всі домовленості, досягнуті президентами Росії та України, безумовно виконуватимуться. Так підсумував результати свого візиту до російської столиці у вівторок, 24 грудня, прем’єр-міністр України Микола Азаров. Експерти зауважують, що до Москви він їздив домовлятися про відновлення статус-кво у торговельних відносинах двох країн, який існував до історії з угодою про асоціацію. Про ймовірність вступу України до інтеграційних утворень, керованих Росією, публічно у Москві не говорили.

Одноденний візит прем’єр-міністра Миколи Азарова до Москви для зустрічі з російським колегою Дмитром Медведєвим відбувся на тлі новини про купівлю Росією першого траншу українських суверенних облігацій на суму три мільярди доларів. Водночас прес-служба українського прем’єра поспішила запевнити, що ніяких 60 угод стосовно Митного союзу, про які писали ЗМІ, Азаров у Москві підписувати не збирався, назвавши це «100-відсотковою дезінформацією громадськості».

Зустрівшись із Медведєвим та взявши участь у засіданні Вищої євразійської економічної ради, Микола Азаров заявив журналістам, що Україна співпрацюватиме з країнами Митного союзу в рамках зони вільної торгівлі СНД і ніяк інакше.

Україна розглядає співпрацю з країнами Митного союзу як співпрацю в рамках зони вільної торгівлі
Дмитро Медведєв
«Усі рішення, які сьогодні були ухвалені, стосувалися насамперед усунення різних бар’єрів у взаємній торгівлі. Україна розглядає співпрацю з країнами Митного союзу як співпрацю у рамках зони вільної торгівлі. Це угода, яка була підписана й ратифікована Україною, має бути реалізована в повному обсязі», – сказав український прем’єр у Москві.

За статусом мав би бути президент, але поїхав премєр

Політолог Віталій Бала звертає увагу на той факт, що засідання Вищої євразійської економічної ради в Москві відбулося на рівні голів держав, але від України туди поїхав не президент, а прем’єр.

Рівень не збігався, тому якби навіть хотілося щось підписати, то це б не вийшло
Віталій Бала
«Достатньо цікавий двосторонній прецедент, бо, як правило, коли зустрічаються голови держав, то від усіх країн мають бути саме голови держави, а не прем’єри. У зв’язки з цим ми маємо розуміти, що рівень не збігався, тому якби навіть хотілося щось підписати, то це б не вийшло», – вважає експерт.

Україна наразі претендує на статус спостерігача в Євразійському економічному союзі, що має почати функціонувати з 1 січня 2015 року.

Азаров домовлявся про усунення митних барєрів

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов пояснює, що основні підсумки візиту Азарова до Москви у вівторок, 24 грудня, зводяться до відновлення статус-кво, що існував у торговельних відносинах двох країн до всієї історії з угодою про асоціацію з ЄС.

Зменшення або ліквідація митних бар’єрів у торгівлі Росії та України – про це йшлося
Вадим Карасьов
«Зменшення або ліквідація митних бар’єрів у торгівлі Росії та України – ось про це сьогодні йшлося. Це, в принципі, влаштовує обидві сторони після того, як Україна не підписала угоду про зону вільної торгівлі з Європейським союзом», – зауважує політолог.

Там же, у Москві, очільник українського уряду наголосив, що всі домовленості, досягнуті між Віктором Януковичем та Володимиром Путіним, будуть безумовно реалізовуватися. Щоправда, наразі українцям відомі лише зобов’язання російської сторони, які з них випливають. Що має безумовно виконувати Україна, досі не відомо.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG