Доступність посилання

ТОП новини

Чорновіл, Чорновол і траса біля Борисполя


Тетяна Чорновол після жорстокого побиття
Тетяна Чорновол після жорстокого побиття
(Рубрика «Точка зору»)

Можливо, це видасться містикою. Але ж у житті є багато містичного. Майже в той самий день, коли народився В’ячеслав Чорновіл, його «тезку», Тетяну Чорновіл, жорстоко побили. Побили на трасі неподалік Борисполя – недалеко від того, місця, де ніби в «автокатастрофі» загинув В’ячеслав Чорновіл.

Між Чорноволом (ним) і Чорновол (нею) є багато спільного. Він був журналістом («скандальним»), вона теж є «скандальною» журналісткою. І він, і вона пішли в політику. Навіть на тлі інших українських дисидентів Чорновіл виглядав незвично і радикально. Як незвично і радикально в українській політиці зараз виглядає Тетяна Чорновол.

Звідки це в них? Дам містичну відповідь: від землі. Чорновіл народився на Черкащині. З Черкащини походять предки Тетяни Чорновол. А це земля, де поєдналася спокійна кров слов’ян-землеробів із кипучою кров’ю степовиків-половців. І витворився тут тип таких собі вперто-неспокійних людей. Це вам не Донбас із його покірними роботягами, і не Галичина, де в людей прагматичне раціо панує над почуттями.

Не даремно Черкащина – то земля, де вибуяло українське козацтво. Тут народився й жив Богдан Хмельницький. І резиденція його була на Черкащині, в Чигирині. Черкащина породила бунтаря Шевченка, якого не звабили принади імперського Петербурга. Черкащина, зрештою, була землею українських отаманів під час визвольних змагань 1918-1921 років. І навіть коли в «радянській Україні» майже повсюдно встановилася «влада рад», на Черкащині, в Холодному Яру, й далі самовіддано боролися проти цієї влади. Прочитайте документальний роман Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр» – тоді ви хоч трохи зрозумієте бунтівливу «черкаську ментальність».

Бунтівливість дорого коштувала В’ячеславу Чорноволу. Йому довелося звідати радянські тюрми, табори. Але він, схоже, керувався принципом свого земляка Тараса Шевченка: «караюсь, мучусь, але не каюсь». І в незалежній Україні, за яку боровся Чорновіл, він лишався опозиціонером. Ця опозиційність закінчилася для нього «автокатастрофою» біля Борисполя. Так само, схоже, за свою опозиційність Тетяна Чорновол поплатилася біля цього міста «дорожньою пригодою» з жорстоким побиттям.

На останок хочу нагадати (передусім тим, хто погано знає українську історію), що Хмельниччина починалася зі «звичного» побиття людей Богдана Хмельницького на хуторі Суботів, що на Черкащині.

Петро Кралюк – проректор Острозької академії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
Більше про напад Чорновол: Активістку Євромайдану Тетяну Чорновол били одразу декілька чоловіків – депутат
  • Зображення 16x9

    Петро Кралюк

    Український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософії, заслужений діяч науки і техніки України, професор,​ голова Вченої ради Національного університету «Острозька академія»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG