Доступність посилання

ТОП новини

На побитих «Беркутом» чиниться тиск – правозахисники


Київ – На людей, яких побили бійці підрозділу «Беркут», правоохоронна система чинить тиск. Зокрема, потерпілим перешкоджали проходити судмедекспертизу, допити проводять у такий спосіб, щоб недосвідчена людина оговорила себе, на допити викликають уночі й залякують близьких. Про це Радіо Свобода розповіли директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур та координатор «Центру Громадянських Свобод» Олександр Делеменчук.

Правозахисні організації України свідчать, що міліція, органи слідства, прокуратура та СБУ чинять тиск на потерпілих від дій співробітників підрозділів МВС.

Так, представництво всесвітнього руху Amnesty International в Україні, у своєму звіті «Євромайдан: порушення прав людини під час протестів в Україні» вказує на невиправдане та надмірне застосування сили спецпідрозділом «Беркут» до учасників акцій, порушування прав людей на мирні зібрання, залякування й тиск на учасників акцій та журналістів, несправедливі судові розгляди.

«Потерпілі перебувають під тиском органів слідства» – Мазур

«Ситуація є очевидною для нас. Зокрема, була застосована непропорційна сила до учасників протестів. Відбулося це щонайменше тричі: 30 листопада, 1 грудня і вночі з 10 на 11 грудня. До того ж, ми бачимо, що люди, які постраждалі, зараз є вразливими, оскільки перебувають під тиском органів слідства. Коли їх запрошують у Генпрокуратуру, то допити відбуваються у дуже напруженій обстановці, їм ставлять запитання не зовсім коректно, у допит втручаються інші особи», – сказала в ефірі Радіо Свобода Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

Так Євген Сердюк, хлопець, якого побив «Беркут» 30 листопада, розповів Amnesty International, що коли він давав свідчення у прокуратурі Києва, там був присутній і слідчий Генпрокуратури. За словами Сердюка, цей слідчий намагався внести якісь зміни у вже завершений протокол допиту.

«Сам допит тривав 4 години, до тих пір, допоки побитому 28-річному хлопцю не викликали швидку. Ми розцінюємо це як тиск на потерпілого, як те, чого не може бути у жодному випадку», – наголосила Тетяна Мазур.

Якби людина прийшла без адвоката, то могла б потенційно стикнутися з підозрою у вчиненні масових заворушень
Тетяна Мазур
Директор представництва Amnesty International в Україні також радить усім обов’язково залучати адвокатів. Адже, каже Тетяна Мазур, потерпілі розповідають, що «під час допитів їм ставлять такі запитання, що вже містять певні відповіді». «Й якби людина прийшла туди без адвоката, то у результаті такого допиту, людина могла б потенційно стикнутися з підозрою у вчиненні масових заворушень, оскільки запитання ставилися саме таким чином», – зазначає вона.

Люди повинні подавати заяви про скоєння злочину проти них. Іншого шляху немає. Однак, у Amnesty International в Україні розуміють, що «люди бояться й не вірять, що можливо добитися правосуддя».

«Потерпілим перешкоджали проходити судмедекспертизу» – Делеменчук

На людей, яких побив «Беркут», чинять тиск усіма можливими методами, підтверджують й активісти «Євромайдан SOS». Зокрема, потерпілим від дій правоохоронців перешкоджали робити судмедекспертизу, розповіла Радіо Свобода Олександра Делеменчук, волонтер «Євромайдан SOS» та один із координаторів «Центру громадянських свобод».

Із тих 65 людей, які звернулися до нас 30 листопада й повідомили про побиття, лише 28 змогли зняти побої
Олександра Делеменчук
«Із тих 65 людей, які звернулися до нас 30 листопада й повідомили про побиття, лише 28 змогли зняти побої й лише 18 із них змогли це зробити через судову медичну експертизу. У тих випадках, коли люди ходили самі – їм створювали перепони. Був випадок, коли людина пішла знімати побої з нашим волонтером й біля приміщення закладу, де відбувається судмедекспертиза, їх перестріли працівники міліції. Вони вмовляли цю людину не заходити у це приміщення й не роботи судмедекспертизи. При цьому вони відмовилися показати свої документи. Звісно, що якби там не було нашого волонтера, то травмована людина, яка перебуває у важкому психологічному стані, не зняла б побої», – наголошує Олександра Делеменчук.

Трьох людей за словами правозахисників, досі не знайшли.

На побитих «Беркутом» чиниться тиск – правозахисники
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:18:56 0:00

Щодо хлопця, який отримав 1 грудня на вулиці Банковій близько сотні ударів палицею та ногами від правоохоронців, що зафіксовано на відео, то у «Євромайдан SOS» повідомляють, що «він живий. У нього дуже серйозні травми. Він лікується й наразі не бажає спілкуватися з журналістами».


«Тільки на шостий день після побиття зміг пройти судмедекспертизу»

Відомий художник Борис Єгіазарян теж потрапив під кийки «Беркута» 30листопада. Він написав заяву в міліцію ще у травпункті, куди потрапив з численними забоями. Однак, слідство чомусь оперувало «заявою», якої насправді ніхто не писав.

Приходили з міліції, з прокуратури й СБУ за «неіснуючою заявою моєї дружини»
Борис Єгіазарян
«Я зробив заяву в травмпункті й звідти вона мала піти в міліцію. Але слідчі прийшли й сказали, що заяву написала моя дружина, хоча вона не писала жодної заяви. Але приходили з міліції, з прокуратури й СБУ і всі за «неіснуючою заявою моєї дружини». Довели її до психоалергічного стану», – розповів в ефірі Радіо Свобода Борис Єгіазарян.

Також художник повідомив про те, як його весь час посилали за неправильними адресами, щоб отримати направлення на проходження судмедекспертизи.

Я тиждень не міг пройти судмедекспертизу. Прокуратура давала нам неправильну адресу
Борис Єгіазарян
«Я тиждень не міг пройти судмедекспертизу. Прокуратура давала нам неправильну адресу. На шостий день, коли ми вже добилися адресу через Генпрокуратуру, я поїхав, щоб пройти судмедекспертизу, а мене там попросили відключити телефон. А в цей час до моєї дружини прийшли з СБУ й почали її допитувати. Вона була у такому стані, що я навіть не знаю, що вона їм там могла сказати», – зазначає Єгіазарян.

Потерпілий розцінює це все, як тиск на нього та на його рідних, щоб відмовилися від намагання знайти справедливість. До того ж, за словами художника, він побоюється за свою родину. «Невідомі вже побували на моїй терасі, а також намагалися виломити двері до помешкання, коли мене не було удома», – зауважує він.

25.12.2013
На черкаських євромайданівців тиснуть карними провадженнями

Активістів переслідують через події, коли черкащани підіймали європрапор на площі перед міськрадою далі
25.12.2013
Черкащанина, якого бив «Беркут», тримають під домашнім арештом

Його звинувачують у протидії правоохоронцям під час масової акції з підняття прапору ЄС далі
24.12.2013
Активістам Євромайдану підпалюють машини

Харківські активісти припускають причетність до підпалів силовиків далі
24.12.2013
Громадські активісти Рівненщини: «Нас не залякати!»

«Ми хочемо, щоб змінилися правила гри, правила роботи в країні» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG