Доступність посилання

ТОП новини

Янукович доручив «проїсти» газову знижку


Київ – Тарифи на газ для промисловості та бюджетників мають бути знижені з 1 січня. Відповідне доручення президент Віктор Янукович дав НКРЕ. Таке зниження може зупинити модернізацію підприємств і зробить українську промисловість залежною від Москви, вважають експерти. Разом з тим, деякі фахівці висловлюють сумніви, що доручення Януковича буде виконане повною мірою.

Зниження цін на природний газ для споживачів президент Віктор Янукович вимагає вже з 1 січня. Із цим він звернувся до Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький у свою чергу повідомив, що наразі уряд займається цим питанням.

«Ми домагалися змінити цей контракт останні три з половиною роки і ми зробили це, – сказав Ставицький. – Вважаю, що це позитивно вплине і на соціально-економічні аспекти у нашому суспільстві. Зараз урядом опрацьовується питання щодо зменшення тарифів для бюджетних організацій, а також зменшення цінової складової природного газу для промисловості нашої держави».

Модернізація промисловості відкладається?

Зниження тарифів стосується промисловості – йдеться про здешевлення на 10%, та для бюджетних установ – на 30%. (Зараз вартість газу для промисловості та бюджетників становить більше 4 тисяч гривень за тисячу кубів). Що ж до населення та теплокомуненерго, то їх це зниження не стосується, оскільки для їхніх потреб використовується газ українського виробництва.

Якщо вартість газу для промисловості буде знижена, це посилить залежність української індустрії від Кремля, вважає експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

«У нас промисловість, яка використовує газ, стара, – каже він. – Це здебільшого ще радянська промисловість. Ціна газу входить у ціну собівартості продукції. Зараз ця продукція на грані конкурентоздатності, або і не конкурентна. Ця знижка не дає ніяких стимулів для модернізації, а ставить українську промисловість у залежність від Кремля».

Доручення президента не виконають – експерт

Гарантій, що ціна у 268,5 доларів за тисячу кубів російського газу триматиметься довго, немає, сказав Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Він також висловлює сумніви, що вказівка президента буде виконана у повному обсязі.

«Це буде виконано часткова, або і взагалі не буде виконано. Тим більше, що такі прецеденти ми бачимо, – говорить Олександр Тодійчук. – Я, наприклад, не дуже вірю, що тривалий період у нас триматиметься ціна у 268,5 доларів за тисячу кубів. Це такий маленький аванс. Далі почнуться переговори про консорціум, про передачу в управління української ГТС, підземних сховищ. Тож у залежності від поведінки України буде триматися ця цінова політика».

Згідно з останніми домовленостями у Москві, вартість російського газу для України має узгоджуватися щоквартально. На думку експертів, це дає Росії реальний інструмент тиску на Київ.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG