Доступність посилання

ТОП новини

Церкву Білорусі очолив «шовініст-мілітарист» із Росії


Рязанський єпископ Павло
Рязанський єпископ Павло
Мінськ – Московський патріархат призначив нового очільника Білоруської православної церкви, яка структурно входить до складу РПЦ. Ним став рязанський єпископ Павло. Новий митрополит Мінський та Слуцький ніколи не жив у Білорусі і не володіє білоруською мовою. Він відомий своїм скандальним висловлюванням про наявність у Росії великої кількості зброї масового знищення, яку буде використано, якщо будуть «допікати» ззовні.

За 35 років служіння головою Білоруської православної церкви митрополит Філарет, якого відучора відправили на пенсію, не зміг підготувати собі наступника, якого погодилися б затвердити у Москві. Синод Російської православної церкви призначив новим очільником БПЦ росіянина та ще й людину, відому своїми антизахідними та націоналістичними висловлюваннями.

Зокрема, у грудні 2011 року митрополит Павло висловлював своє обурення підтримкою Заходом «кольорових революцій».

У нас є і атомна, і бактеріологічна зброя. Будуть заганяти у глухий кут, нам нічого не залишиться, як відкрити щось на кшталт «чорнобильського краника»
Митрополит Павло
«Хотів би попередити, що Росія вам не Грузія, не Україна, не Єгипет чи Лівія. У Росії є величезна кількість засобів масового знищення. У нас є і атомна, і бактеріологічна зброя. І, на відміну від американців, для більшості росіян життя ламаної копійки не варте. Будуть нас допікати – у відчайдушному стані, коли нас будуть заганяти у глухий кут, нам нічого не залишиться, як відкрити щось на кшталт «чорнобильського краника». І в цьому випадку постраждають всі: і американці, і багаті європейці», – сказав митрополит.
(Відео кориcтувача YouTube)

Ці слова нового керівника православної церкви в Білорусі багато кого стурбували. Зокрема, мінська газета «Наша нива» висловила нерозуміння, що такого владику призначили в країну, де багато хто постраждав від чорнобильської радіації, і призначили, не спитавши нікого з місцевих. Це, на думку газети, відвертий прояв російського великодержавного шовінізму.

Проте серед білоруських священників та мирян відкритих протестів не буде, вважає опозиційний політик, співголова партії «Білоруська християнська демократія» Павло Северинець.

«Здивування з цього приводу, напевно, є, його новий митрополит може розвіяти, коли зробить якісь позитивні кроки. Коли цього не буде, це здивування може рости далі, і це небезпечно для церкви», – зауважив Северинець.

Білоруські священики та єпископи не мають особливої кривди, що новим головою їхньої церкви призначили не когось із них, а митрополита з Рязані, заявив Радіо Свобода отець Олексадр Шрамко, священик з Мінська.

«У нас немає такої прив’язки, що треба, щоб обов’язково це був білорус, – зазначає він. – Я не скажу, що це краще чи гірше, але є свої плюси та мінуси у такому призначенні. І тут не варто чекати, що якщо пришов би білорус, то він розвивав би «білоруськість» у церкві».

Отець Олексадр Шрамко має надію, що владика Павло змінить свої погляди, і закликає до конструктивної співпраці з новим митрополитом.

Це московське призначення яскраво засвідчило, що Білоруська православна церква та її синод не мають самостійності, зауважує мінський експерт у релігійних питаннях Наталя Василевич.

«Справа не в тому, як Москва поводиться й керує тут без врахування наших інтересів. Справа в тому, що наша церква не може ці інтереси відстояти», – зауважує вона.

Наталя Василевич переконана, що в Україні, де Українська православна церква (Московського патріархату) більш потужна, такого трапитися не могло б.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG