Доступність посилання

ТОП новини

Чому саме Волгоград став мішенню терактів?


На місці вибуху у тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року
На місці вибуху у тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року
Два вибухи в російському місті Волгограді позбавили життя понад 30 людей, ще десятки поранені. Чому саме Волгоград – а не Москва чи Сочі – став повторною мішенню терористичних атак?

До цієї осені Волгоград був відносно тихим російським містом. Це змінилося в жовтні, коли терористка-смертниця підірвала себе в міському автобусі, убивши шістьох пасажирів, більшість з яких – підлітки.

Тепер, просто напередодні новорічних свят, 29 грудня пролунав вибух на залізничному вокзалі міста і вже наступного дня – у тролейбусі. Не менш як 30 людей загинуло. Чому саме Волгоград став мішенню?

Зимові Олімпійські ігри мають розпочатись менш ніж за шість тижнів, тож центр уваги з погляду безпеки був зосереджений на місті-господарі Сочі. Це місто розташоване у небезпечній близькості до республік Північного Кавказу, занурених у постійне ісламістське повстання.

На місці вибуху в тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року
На місці вибуху в тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року

Андрій Солдатов, редактор сайту Agentura.ru – порталу, присвяченого тероризму та роботі спецслужб – каже, що атаки у Волгограді, за 650 кілометрів на північний схід від Сочі – покликані занурити підготовку до ігор у безлад.

Це ефективна тактика – відволікати увагу від місця, де терористи можуть планувати свій наступний напад
Андрій Солдатов
«Я думаю, що мета полягала в тому, щоб відвернути увагу сил безпеки. Бо тепер, з наближенням Олімпіади, вони будуть змушені думати про організацію безпеки не тільки у Сочі, але і в інших великих російських містах. Крім того, особлива увага буде прикута до Волгограда. Це ефективна тактика – відволікати увагу від місця, де терористи можуть планувати свій наступний напад», – наголошує Солдатов.

Російська влада, посилаючись на схожість вибухових речовин і уражальних елементів у них, робить висновок, що дві останні атаки можуть бути пов’язані.

Ці два вибухи також схожі з жовтневим терактом тим, що місце ураження – це громадський транспорт.
Теракт на вокзалі, Волгоград, 29 грудня 2013 року
Теракт на вокзалі, Волгоград, 29 грудня 2013 року

«Імарат Кавказ» проти проведення Олімпіади

Доку Умаров, лідер самопроголошеної ісламської держави «Імарат Кавказ», у відеозверненні до своїх прихильників півроку тому заявив, що організатори Олімпійських ігр «планують провести їх на кістках мусульман, похованих на нашій землі на березі Чорного моря», і закликав всіх «бійців-моджахедів» протистояти цьому «усіма методами, які дозволяє Аллах.»

Тож після терактів у Волгограді набуло актуальності питання, чи зможе лідер забороненої організації «Імарат Кавказ» Доку Умаров зірвати проведення зимових Олімпійських ігор. Чи дійсно Умаров має навички організації військових операцій такого масштабу і складності? І навіть якщо ні – то чи готове керівництво Росії все одно прийняти цей рівень загрози для безпеки учасників та глядачів?

Президент Росії Володимир Путін відреагував на вибухи посиленням заходів безпеки по всій країні, а МВС обіцяє приділяти особливу увагу транспортним вузлам.

Але у самому Волгограді, де місцеві вулиці швидко заповнили аварійно-рятувальні автомобілі, кореспонденти повідомляють про явний брак співробітників поліції.

Олексій Малашенко, експерт з питань Кавказу із московського Центру Карнегі, каже, що влада, ймовірно, лише надала сміливості повстанцям, не спромігшись достатньо посилити безпеку у Волгограді після першого вибуху у жовтні цього року.

Він каже, що це помилка, через яку Росія виглядає глибоко вразливою, особливо напередодні олімпійських перегонів.

Якщо це сталося у Волгограді, це означає, що це може відбутися в будь-якому іншому місті в Росії
Олексій Малашенко
«Після першого нападу вони повинні були провести багато роботи, щоб захистити населення. Цього не сталося. І проблема не в тому, де це відбулося і чому це сталось саме у Волгоградській області. Проблема у питанні, де ще ці атаки можуть відбутися. Якщо це сталося у Волгограді, це означає, що це може відбутися в будь-якому іншому місті в Росії», – зазначає Олексій Малашенко.

Над матеріалом працювали: Наталія Седлецька, Daisy Sindelar, Liz Fuller

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG