Доступність посилання

ТОП новини

Чому Черкаси у 2013 році не зробили прориву у розвитку?


Жителі Черкас, окрім зміни влади, змін у розвитку міста не помітили
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Жителі Черкас, окрім зміни влади, змін у розвитку міста не помітили

Черкаси – У 2013 році, як і рік тому, Черкаси були найкращими в Україні за показниками наповнення бюджету розвитку. Передбачалося, що він складе близько 170 мільйонів гривень і буде одним із найбільших в історії Черкас. Утім, пересічні містяни, опитані Радіо Свобода, окрім зміни влади, не помітили значних змін у розвитку міста.

За 170 мільйонів гривень міська влада обіцяла впродовж року зробити справжній прорив у благоустрої міста: від капітального ремонту доріг та тротуарів до реконструкції черкаської вулиці Хрещатик. Остання, за задумом тодішньої владної команди, ще й мала стати візитівкою міста.

Утім, у квітні новостворена більшість у Черкаській міській раді оголосила імпічмент міському голові Сергію Одаричу. Підсумовуючи рік, в інтерв’ю Радіо Свобода екс-мер зауважив, що нова влада не скористалася отриманим шансом і повністю провалила розвиток Черкас. За його оцінкою, цьогорічну Програму соціально-економічного розвитку (ПСЕР) нові міські керманичі виконали лише на 3–5 відсотків.

У квітні до влади в місті прийшли люди, яких об’єднувало лише одне – жадоба до грошей
Сергій Одарич
«У квітні до влади в місті прийшли абсолютно різні за поглядами люди, яких об’єднувало лише одне – жадоба до грошей. Тому відсутність бачення розвитку міста і намагання розтягнути бюджет на окремі потоки призвело до того, що вони не змогли навіть домовитися. Враховуючи, що величезна кількість непрофесіоналів сьогодні обійняла ключові посади, це призвело до того, що вони навіть не спроможні були зробити проекти, підготувати документацію», – наголошує Одарич.

Між тим у Черкаській міській раді із думкою екс-мера не погоджуються. Директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган повідомила Радіо Свобода, що у 2013 році на видатки із ПСЕРу витратили майже половину запланованого бюджету розвитку. За ці гроші новій владі вдалося не лише відреставрувати та побудувати близько 500 об’єктів по місту, а й виключно за рахунок міського бюджету відремонтувати 247 ліфтів, провести поточний ямковий ремонт, відкрити пляж для людей з особливими потребами.

«Безперечно, це не ті видатки, які ми планували, це половина від запланованого. Але на перешкоді було дуже багато моментів. По-перше, ситуація з тим, що новий виконком, нові бачення у керівників структурних підрозділів щодо доцільності проведення видатків. Особливо це стосувалося вулиці Хрещатик. Тому що як такого плану, проекту не було», – переконує вона.

За словами головного черкаського фінансиста, через значно завищені заплановані надходження від продажу майна, землі та пайової участі деякі доходи та видатки у бюджеті розвитку довелося скоротити. Усі ж невикористані кошти, переконує Джуган, обов’язково спрямують на розвиток Черкас уже у 2014 році. Це будуть додаткові джерела фінансування без урахування нового бюджету розвитку, який, за попередніми показниками, буде на рівні 80-90 мільйонів гривень.

Житлово-комунальний комплекс – пріоритет у розвитку Черкас на 2014 рік

Наступного року пріоритетом у новій програмі соціально-економічного розвитку Черкас буде житлово-комунальний комплекс. Як повідомили Радіо Свобода у департаменті економіки та розвитку Черкаської міської ради, проект ПСЕРу вже сформований, наразі його доопрацьовують лише у частині пропозицій депутатів.

Тим часом виконувач обов’язків міського голови Віктор Білоусов під час підсумкової прес-конференції неодноразово наголошував, що, формуючи ПСЕР, радитиметься із громадою. Однак, як саме, не уточнив.

«Діалог ми весь час ведемо. Звичайно, у ході обговорення програми соціально-економічного розвитку та бюджету міста це буде доступно для громади міста», – зауважив він.

Водночас черкащани, опитані Радіо Свобода, за останній рік не помітили суттєвих змін у місті. Втім, більшість опитаних радить міській владі наступного року звернути увагу саме на розвиток житлово-комунального господарства.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG