Доступність посилання

ТОП новини

У 2014-му газові умови диктуватиме Москва


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Переговори про створення консорціуму на базі української газотранспортної системи з Росією і з ЄС почнуть уже у січні 2014 року. Про це повідомляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Утім, на думку декого з експертів, після останніх домовленостей Віктора Януковича та Володимира Путіна газові умови нового року диктуватиме лише Москва.

Майбутнє української газотранспортної системи є предметом торгу і дискусій вже не перший рік, ця ж тема буде однією із ключових тем енергетичного сектору і у 2014 році. Українська влада так і не визначилася яким має бути майбутній газотранспортний консорціум – тристороннім, за участю ЄС, чи двостороннім – лише з Росією. Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, відповідаючи на питання Радіо Свобода зазначив, що переговори ведуться як європейською, так і з російською стороною.

У нас є напрацювання, як з боку Єврокомісії, там і з боку наших російських партнерів
Едуард Ставицький
«У нас є напрацювання, як з боку Єврокомісії, там і з боку наших російських партнерів, – говорить Ставицький. – Ми приступимо до цих переговорів у січні. Щодо домовленостей, які були раніше з інвесторами і з європейськими банками щодо інвестування у модернізацію нашої ГТС, то ми не зупиняємося на цьому. Ми обов’язково у першому кварталі розраховуємо на те, що перейдемо до імплементації цих домовленостей».

Міністр Ставицький висловив також сподівання, що у цьому році Верховна Рада таки ухвалить урядовий законопроект, який дозволяє приватизацію ГТС.

Без маневрів

Після відмови президента Віктора Януковича підписувати угоду про асоціацію з ЄС, можливості маневрування для України в енергетичній сфері різко знизилися, каже Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. А умови, на яких російська сторона надає Україні кредит і знижку на газ настільки жорсткі, що у 2014 році умови загалом диктуватиме Москва, наголошує Омельченко.

Підписавши ці угоди у Москві, Українська влада фактично відмовилася від частини своєї суб’єктності, як держави у міжнародному праві
Володимир Омельченко
«Підписавши ці угоди у Москві, Українська влада фактично відмовилася від частини своєї суб’єктності, як держави у міжнародному праві, – каже Омельченко. – Сьогодні Росія має всі можливості виходячи з фінансового стану України і відмови від євроінтеграції, тиснути на ці важелі і домогтися, щоб ці борги потім переросли у те, щоб ними розраховувалися за рахунок стратегічних об’єктів, зокрема і ГТС включно з підземними сховищами».

У 2014 році Україна планує імпортувати до 33-х мільярдів кубів газу, повідомив міністр Едуард Ставицький, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

«За нашим енергобалансом на приблизно потрібно буде проімпортувати для нашої економіки від 30 до 33 мільярдів. Ми будемо дивитися, яким чином і хто буде це виконувати, тому що хіміки працювали за окремими домовленостями і ми будемо з цього виходити. Щодо реверсного постачання, то, я вважаю, що на перший квартал, після того, як уряд опрацює і поставить вже цінові обмеження за нерегульованим тарифом, ми вирішуватимемо, чи потрібно нам його закуповувати», – сказав міністр.

Газової диверсифікації не буде…

Зважаю на те, що з нового року Україна отримуватиме дешевий російський газ, це ставить під сумнів політику диверсифікації, модернізації енергетичного сектору та скорочення енергоспоживання, вважає експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. Разом з тим, Саприкін наголошує, що ціна російського газу може зрости у будь-якому кварталі.

Подача такого дешевого ресурсу може бути припинена у будь-якому кварталі
Володимир Саприкін
«Буде певна пауза, оскільки ніхто не буде займатися складними питаннями, – вважає експерт. – Щодо реверсу, то, зрозуміло, що ніхто не буде вкрай невигідно закуповувати цей газ. Дешевий газ дуже розслабить українських чиновників та загалом керівників підприємств. Водночас відомо, що подача такого дешевого ресурсу може бути припинена у будь-якому кварталі, якщо не будуть оформлені відповідні документи щодо узгодження ціни, якщо Російська Федерація не захоче у подальшому продавати дешевий газ».

… штрафів від «Газпрому» теж?

На початку 2013 року «Газпром» виставив «Нафтогазу» штрафні санкції у розмірі 7 мільярдів доларів за недобір палива. Доповнення до українсько-російського контракту дають змогу лише знизити ціну газу, але не встановлюють об’ємів, які українська сторона мусить закуповувати та не скасовують принципу «бери або плати». Проте, на думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, в 2014 році ситуація із виставленням санкцій навряд чи повториться.

«Нафтогаз» все-таки викупить у «Газпрому» близько 33-х мільярдів кубів газу, що є мінімумом
Юрій Корольчук
«Зважаючи на те, що існують усні домовленості про те, що у 2014 році «Нафтогаз» все-таки викупить у «Газпрому» близько 33-х мільярдів кубів газу, що є мінімумом, який потрібно викуповувати згідно з умовою «бери або плати», тому не варто очікувати, що «Газпром» виставлятиме певні фінансові претензії. Тим паче, що йдеться не про конкретні штрафи, а про фінансову претензію. Попри те, що у контракті є умова «бери або плати», вона юридично виписана м’яко, що у будь-якому випадку «Газпрому» потрібно буде звертатися до суду, щоб доводити це», – зауважив фахівець.

Разом з тим, експерти погоджуються, що подальший розвиток українського енергетичного сектору напряму залежатиме від політичної ситуації в Україні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG