Доступність посилання

ТОП новини

День народження Бандери у Києві відзначали зі смолоскипами


Смолоскипова хода на вшанування пам’яті Бандери у Києві, 1 січня 2013 року
Смолоскипова хода на вшанування пам’яті Бандери у Києві, 1 січня 2013 року
Київ – Смолоскипова хода на вшанування пам’яті провідника ОУН Стапана Бандери відбулася 1 січня у Києві і завершилася мітингом перед будівлею Київської міської державної адміністрації. Таким чином учасники заходу відзначали 105-у річницю від дня народження провідника ОУН. У ході взяли участь кілька тисяч людей. За словами її організаторів, депутатів від партії «Свобода», такі ж марші відбулися і в низці інших українських міст.

Під стінами КМДА провели мітинг на вшанування 105-ї річниці від дня народження керівника ОУН Степана Бандери. Тут відбувся православний молебень, виступали народні депутати та представники Конгресу українських націоналістів.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок, зокрема, заявив: «Це вже восьме таке святкування, організоване тут, у столиці України. Ми завжди прийдемо і схилимо низько голови перед пам’яттю тих бійців, тих провідників, які дали нам шлях до великої української держави».
Смолоскипний марш на честь Степана Бандери у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Виступив також і депутат від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко, який закликав перевезти в Україну останки лідерів ОУН і УПА, похованих за кордоном.

Мітингом під КМДА завершилася анонсована «Свободою» смолоскипова хода. Її учасники зібралися біля Лядських воріт на майдані Незалежності і спочатку піднялися Михайлівською вулицею до Михайлівської площі, тоді пройшли до парку Шевченка і, спустившись до Бессарабської площі, повернулися на Хрещатик. Окрім смолоскипів, палили також фаєри. Окрім вимог офіційного визнання Української повстанської армії, учасники ходи також скандували «Зека геть» та інші гасла. Серед демонстрантів були родини з дітьми.
Київ, 1 січня 2014 року
Київ, 1 січня 2014 року

Смолоскипова хода не має нічого спільного з нацизмом – Мірошниченко

Раніше дослідник українського визвольного руху історик Володимир В’ятрович висловлювався на своїй сторінці у facebook проти смолоскипової ходи як форми вшанування памяті Степана Бандери, оскільки це, за його словами, асоціюється не із, власне, визвольним рухом, а із фашистськими та нацистськими традиціями, тому їх можуть використати для дискредитації Майдану.

Нацизм і комунізм – це тотожне зло, від якого постраждало найбільше українців
Ігор Мірошниченко
Депутат-свободівець Ігор Мірошниченко, що йшов на чолі колони, на це зазначив у коментарі Радіо Свобода: «Ми не збираємося слухати демолібералів, слухати тих, у кого викликає нездорові асоціації смолоскипова хода. Вона нічого не має спільного з нацизмом. Нацизм і комунізм – це тотожне зло, від якого постраждало найбільше українців. Тому ми його засуджуємо і у жодному випадку не допустимо його відродження».

Раніше цього ж дня заходи із вшанування пам’яті Степана Бандери проводило у Києві радикальне об’єднання «Правий Сектор».

Акції зі вшанування Степана Бандери 1 січня відбулися також у низці міст України, зокрема, в Дніпропетровську, Львові, Івано-Франківську.

Акція до 105-річчя народження Степана Бандери у Дніпропетровську, 1 січня 2014 року
Акція до 105-річчя народження Степана Бандери у Дніпропетровську, 1 січня 2014 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG