Доступність посилання

ТОП новини

Майдан дуже ефективно сходив у гості до ДАІ, блокаду знято – Аваков


Майдан дуже ефективно сходив у гості до ДАІ, блокаду знято – Аваков
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:31 0:00

Майдан дуже ефективно сходив у гості до ДАІ, блокаду знято – Аваков

Євромайдан подолав блокаду з боку ДАІ, завдяки походу його активістів під стіни державтоінспекції, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода нинішній комендант Євромайдану, народний депутат від «Батьківщини» Арсен Аваков, який замінює на цій роботі Андрія Парубія. Він обіцяє ще більш ефективні кроки, які змусять владу йти на поступки. Комендант Майдану звітує, що для святкування Різдва все готове, що про безпеку учасників подбали, і що влада на свята навряд чи штурмуватиме барикади, бо вже обпеклася.

– Пане Аваков! Готується відзначення Різдва на Майдані. Фактично, воно вже почалося. Якої кількості людей Ви очікуєте?

– Я вважаю, що буде тисяч 30 щонайменше. І зрештою, точна кількість не так важлива. Це свято, люди прийдуть сюди з відповідним настроєм – і це головне. Ми готові: буде святкова програма, буде кутя, буде служба Божа. Ми вже в передсвятковому настрої. Бачите, навіть гірлянди (в Будинку профспілок – ред.) розвішані. Нам не заважає навіть дощик.

– Як буде організована безпека Євромайдану і на Різдво, і під час подальших свят?

– Ми вже провели нараду з нашим загоном самооборони. І немає ніяких перешкод для того, щоб з безпекою було все добре у ці святкові дні. Всі сотні самооборони повністю готові, наступна нарада з ними відбудеться цього вечора, безпосередньо перед початком святкування. Ми не очікуємо нічого надзвичайного.

– Чи є ризик того, що влада користуючись тим, що на свята людей на Євромайдані трохи менше, знову спробує його розігнати?

Попереду – сесійний тиждень у парламенті, дуже напружений і відповідальний
– Ризики є завжди! Особливо – з такою не дуже адекватною владою з паном Януковичем на чолі. Але за даними нашої, скажімо так, розвідки, за результатами нашого аналізу – ми не очікуємо нічого такого на свята. А після свят – вже ухвалюватимемо подальші рішення щодо посилення безпеки. Взагалі у влади є така ілюзія, що нібито Майдан розслабився, що мовляв, людей мало, що вони здебільшого розійшлися. На таку ілюзію вони вже двічі «напоролися». Коли після таких, не дуже адекватних аналітичних висновків вони починали штурм – то бачили, що отримали величезні проблеми. Тому вважаю, що зараз влада не йтиме на такі кроки. До того ж, попереду – сесійний тиждень у парламенті, дуже напружений і відповідальний, це ще одна причина, чому влада зараз не робитиме штурму.

– Як Вам, віднедавна коменданту Євромайдану, вдається поєднувати цю справу з роботою в парламенті та іншими депутатськими функціями?

– Я працюю на організаційній роботі, для мене це не нове. Свого часу я керував Харківською областю. І тут, на Майдані – я від першого дня. Тому, коли ми вирішили провести ротацію, деяким нашим героям дати відпочити (зокрема – Андрієві Парубію та його помічникам) – ухвалили, що на цей тиждень я спробую заступити Андрія Парубія на цій роботі. Це не буде великою проблемою, хоча енергія Андрія для нас завжди буде прикладом.

– Наскільки нині заважають Євромайдану спроби ДАІ блокувати його постачання? Чого найбільше бракує?

Вже не маємо перешкод із завезенням дров та продуктів харчування. Майдан сходив у гості до ДАІ, дуже ефективно сходив
– Ми зняли всі проблеми з блокадою постачання, і вже не маємо перешкод із завезенням дров та продуктів харчування. Ми маємо таку собі незалежну республіку в центрі Києва, тож вона має певні потреби. Це й вивезення сміття і дрова, і продовольство, і підтримання території в чистоті. Таких проблем багато, але вони вже не пов’язані з тим, що нам заважає ДАІ. Можливо тому, що три дні тому (3 січня) Майдан сходив у гості до ДАІ. Як бачимо, дуже ефективно сходив. Якщо знову будуть проблеми з їхнього боку – ми ухвалимо відповідні заходи реагування.
Майданцівці пікетують ДАІ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

– «Похід в гості» повториться?

Буде змінна депутатська група швидкого реагування на різні непорозуміння
– Чи похід у гості, чи інші заходи. Ефективними в цьому плані є народні депутати, які чергують на Майдані. Я зі своїми заступниками тут буду цілодобово. Разом з нами буде змінна депутатська група швидкого реагування на різні непорозуміння: тут затримали машину, там неадекватно поставилися до активіста... Поки що – все нормально.

– Що Ви маєте намір робити з такими випадками, як розгром кімнати з нагородами у КМДА? Чи очікуєте інших подібних провокацій?

– Найкраща боротьба з провокаціями – відповідне висвітлення цих подій, скажімо так, без ретушу. Взагалі я не в захваті від того, що в адміністративне приміщення зайшли люди і там відбулося те, що відбулося. Але давайте спитаємо одне одного, в чому ж причина? В нас у країні відбуваються значно більші негаразди та безлад, які спровокували і цей крок. У цій мутній воді зустрічаються такі собі провокатори, дурні, яких багато і в нашому середовищі, так само як і в середовищі наших опонентів. З такими випадками треба розбиратися. Покривати нікого не будемо, подвійних стандартів у нас немає. Якщо є злочинець – викликаємо міліцію.

– Зараз почали бити не лише активістів Євромайдану, а й депутатів. Нещодавно побили депутата Андрія Іллєнка. Плануєте якось захищати інших депутатів, які підтримують Євромайдан?

– Народний депутат, – це така ж людина, як будь-яка інша. Він нібито захищений недоторканістю, і це нібито допомагає йому мати незалежну позицію. Але влада перейшла цю межу. І побиття Іллєнка стало наступним кроком після того, як вона вирішила, що можна безкарно бити журналістів. Ми в такій ситуації, в якій влада не має жодних перешкод та запобіжників у цьому питанні. Що ж до мене – то я до цього готовий. Всі ми, коли прийшли до опозиції, розуміли, з ким маємо справу, і як треба діяти. І сам Андрій Іллєнко мужньо до цього поставився. Є деякі реакції, про які я тут не хочу говорити, – але висновки ми зробили. Але це не означає, що в результаті депутати стали повністю захищеними. Це означає, що ми думаємо про певні кроки.

– Хто, на вашу думку, може стати наступною мішенню?

– Та кожен з нас! Це може бути особиста провокація, чи провокація проти членів родини. Відсьогодні ми вирішили вести такий перелік. Бо факти тиску губляться в загальному інформаційному потоці. Того побили, той – з ножовими пораненнями, тому спалили машину, того – потягли на допит… Якщо це покласти на папір, як такий собі мартиролог, якщо потім це опублікувати, а особливо з перекладом на англійську – це стане непоганим «запобіжником здорового глузду». Ми відпрацьовуємо цей варіант. За день-два поширимо цю інформацію на рівні прес-центру.

– Останнє запитання: що далі? Куди, на Вашу думку, має рухатися Євромайдан?

Влада продовжує тиск – точніше рефлексує, як уміє. Ми маємо чинити максимально потужний тиск, але не переходячи межу громадянської війни
– Влада продовжує тиск – точніше рефлексує, як уміє. Ми – інша річ. Ми маємо (вперше, бо раніше не доводилося) – чинити максимально потужний тиск, але не переходячи межу громадянської війни. Влада її фактично перейшла: неоголошена війна триває і проти українського народу загалом, і проти активістів. І ми знайдемо вагомі аргументи і конкретні кроки, які переконають цю владу, що вона неминуче має йти на якісь поступки. Адже шлях мирної революції – не передбачає миттєвої повної перемоги. Це може бути поступальний рух, як кажуть, «step by step». Не треба боятися та кричати «Зрада!», треба йти цим шляхом. Ми не в Індії, де Махатма Ганді 30 років вибудовував шлях не спротиву. Ми в Україні, і я не хочу, щоб вона долала цей шлях 30 років. Але ми не повинні дивуватися, якщо цей протест триватиме декілька місяців. У тій чи іншій формі жорсткості чи послаблення. Тут важливо, щоб у суспільстві всі розуміли одне одного: і громадськість, і політичні лідери.

Транспорту стало важко діставатися до Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG