Доступність посилання

ТОП новини

Руслана: куди йти Євромайдану – вирішить громада


Київ – Громадські активісти Євромайдану обіцяють взяти ініціативу у свої руки. Зокрема – щодо організації протестів, пікетування та страйків. Вони обіцяють винаходити мирні, але найдошкульніші форми опору чинній владі. В опозиції такі ініціативи оцінюють схвально. Натомість представники парламентської більшості вбачають в такій активізації громади втрату довіри до парламентської опозиції.

Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» створює страйковий комітет, який координуватиме протестні акції у Києві та в Україні, і це дасть змогу Євромайдану ефективніше тиснути на владу – про це заявили у середу члени Ради ВО «Майдан» Ігор Луценко, Зорян Шкіряк та Руслана Лижичко.

Страйкком знаходитиме такі форми протестів, які влада просто не зможе ігнорувати, а відтак ітиме на поступки
Руслана Лижичко
Руслана, зокрема, наголосила: «Страйковий комітет об’єднання «Майдан» буде щодня працювати над організацією та формою протестів. Проблема в тому, що влада здебільшого їх ігнорує. Страйкком знаходитиме такі мирні форми протестів, які влада просто не зможе ігнорувати, а відтак ітиме на поступки».

Зі свого боку, Зорян Шкіряк заперечив заяви представників влади, що, мовляв, на Євромайдані вже не бачать чіткої цілі свого протесту. За його словами, цілі залишаються незмінними – це відставка уряду та президента Віктора Януковича і покарання керівників МВС та інших силових відомств, причетних до побиття та переслідування активістів.

На четвер Рада об’єднання «Майдан» обіцяє оприлюднити і свої вимоги до представників парламентської опозиції.

Громадянські ініціативи Євромайдану є свідченням того, що парламентська опозиція викликає дедалі менше довіри у протестувальників, зазначив перший заступник керівника фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов.

Майдан може сам висунути від себе дійсно народного кандидата у президенти
Михайло Чечетов
«Лідери опозиції себе дискредитували. На Майдані є випадкові люди, є ті, хто за гроші, а є дійсно розумні люди, які хочуть змін. І вони розуміють, що опозиційна команда не може дійти згоди, і навіть не можуть визначити єдиного кандидата на президентських виборах. Якби були щирими – вже б його визначили. Зараз той час, коли Майдан може сам висунути від себе дійсно народного кандидата у президенти. І вижене Кличка, Яценюка і Тягнибока», – зауважив Чечетов.

Саме громадськість має формулювати змісти змін в Україні – Гриневич

Натомість народний депутат, заступник керівника партії «Батьківщина» Лілія Гриневич не бачить такого антагонізму між політиками та представниками громадськості на Євромайдані. За її словами, саме громада, яка вийшла на Майдан, сформулює зміст тих реформ, яких нині потребує Україна.

Євромайдан – це діюча модель громадянського суспільства, де люди взаємодіють між собою та з політиками
Лілія Гриневич
«Євромайдан від початку – це громадська ініціатива. Це діюча модель громадянського суспільства, де люди взаємодіють між собою та з політиками. Гадаю, що саме громадськість має шукати і формулювати зміст тих перетворень, яких потребуватиме Україна після майбутньої зміни влади», – підсумовує депутат.

Напередодні, у вівторок, про те, що майбутні демократичні зміни в Україні мають відповідати запитам українського суспільства, заявляв і лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк, вітаючи українців з Різдвом Христовим зі сцени Майдану. За його словами, опозиція найближчим часом сформує політичну команду, яка відповідатиме суспільним потребам, і зможе реформувати Україну після перемоги на виборах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG