Доступність посилання

ТОП новини

На Майдані готують проплачену акцію за участю росіян – ЛГБТ-спільнота України


Київ – Група людей, які нещодавно познайомилися в соціальній мережі «Контакт» і заявляють про свою причетність до ЛГБТ-спільноти України, вирішили провести пішу ходу з метою приєднання до мирного протесту на майдані Незалежності в Києві. Акція призначена на суботу, 11 січня. Вони називають себе представниками ініціативної групи із захисту прав сексуальних меншин в Україні, обіцяють встановити намет на Майдані. Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори», яка від 2009 року опікується правами лесбійок та геїв, заявила, що український ЛГБТ-рух не має стосунку до цієї акції. Там також розповіли про те, що, за їхньою інформацією, в ініціативній групі беруть участь російські громадяни і що українським представникам ЛГБТ-спільноти за участь у суботній акції пропонували гроші.

Учасники пішої ходи, організатори якої називають себе активістами ініціативної групи із захисту прав сексуальних меншин в Україні, планують зібратися на Бесарабській площі в суботу о 12-й годині і пройти до головної площі столиці. Вони обіцяють вивести на вулиці близько півсотні людей.

На зустрічі з журналістами активісти цієї групи також повідомили, що не ідентифікують себе з жодною організацією, яка займається захистом прав ЛГБТ-спільноти в Україні.

Замах на Чорновол розпіарили, а питання ЛГБТ не порушують ­– активіст

Координатор групи Софія Гукова пояснює причини для такого публічного висловлення своєї позиції.

«Ми своєю яскравістю просто хочемо привернути увагу, – каже вона. – Влада очікує, поки все затихне. Люди стомилися від того, що на Хрещатику таке відбувається, стомилися кияни. Це буде щось нове, щось свіже, що приверне увагу».

Вона додає: якщо їх приймуть на Майдані, то вони там залишаться.

Інший активіст групи Юрій Григорєв наголосив, що наразі на Євромайдані не порушуються питання, які їх непокоять.

«Є розпіарена тема замаху на журналістку Чорновол, але зовсім не порушуються питання, за які ми боремося», – каже Григорєв.

За участь в акції представникам ЛГБТ-спільноти пропонують 150-200 доларів – «Точка опори»

Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори», що офіційно зареєстрована від червня 2009 року і реалізує різні проекти щодо прав ЛГБТ-спільноти і співпрацює з волонтерами, заявила, що український ЛГБТ-рух не має стосунку до акції на підтримку Євромайдану, анонсованої цією ініціативною групою, та що вона є спробою політтехнологів експлуатувати негативні стереотипи про ЛГБТ та гомофобію, щоб зашкодити євроінтеграції держави.

Прикметно, що представників цієї організації на прес-конференцію ініціативної групи не пустила охорона інформаційного агентства УНІАН, пославшись на організаторів зустрічі.

Виконавчий директор ВБО «Точка опори» Богдан Глоба повідомив також, що «Точці опори» відомо про те, що в прес-конференції від імені ініціативної групи брали участь громадяни Росії, зокрема екстравагантна Міла Ангел, яка закликала всіх «до добра й любові».

Це штучна політтехнологічна акція, зроблена для дискредитації Майдану
Богдан Глоба
«Це штучна політтехнологічна акція, штучно зроблена для дискредитації Майдану. Про це свідчить те, що на прес-конференції були представники ЛГБТ, як вони себе назвали, з Москви, російські громадяни, тобто навіть не громадяни України. Крім того, вони шукали тих, хто погодився б узяти участь у цій акції за гроші», – сказав Богдан Глоба.

«Точка опори» також повідомила, що представникам ЛГБТ-спільноти надходять пропозиції взяти участь у суботній акції за 150-200 доларів.

Богдан Глоба заявив, що українські організації та активісти переконані, що порушувати питання захисту прав ЛГБТ-спільноти не на часі, бо це можуть використати для дискредитації Євромайдану.

«Представники української спільноти й численні ЛГБТ-організації, які в Україні представлені, виступали за те, що не потрібно порушувати на Євромайдані зараз окремо питання ЛГБТ-спільноти. Її представники підтримують Євромайдан, але ми робимо це під прапорами України та ЄС. Ми не відокремлюємо й не порушуємо це питання, тому що наразі це недоречно», – наголосив виконавчий директор ВБО «Точка опори».

Дискредитація ЛГБТ – шлях до заборони «пропаганди гомосексуалізму» за російським сценарієм – правозахисник

Координатор освітніх програм Центру громадянських свобод Назарій Боярський, якого на згадану прес-конференцію теж не пропустили, зауважує, що якби ініціативна група мала серйозні плани щодо захисту прав ЛГБТ-спільноти в Україні, то мала б почати зі знайомства з активістами та організаціями цієї спільноти. Тими, які працюють у цій справі багато років.

Cпекуляції навколо тематики ЛГБТ можуть запустити в Україні реалізацію російського сценарії
Назарій Боярський
«Точка опори» вважає, що спекуляції навколо тематики ЛГБТ можуть запустити в Україні реалізацію російського сценарію з обмеження свобод людини й запровадження, поміж іншого, законодавства проти «пропаганди гомосексуалізму».

Назарій Боярський також визнає, що дискредитація ЛГБТ-спільноти в Україні має спільні риси з аналогічними російськими подіями.

У Російській Федерації, була й залишається аналогічна схема, коли існують певні люди, які влаштовують провокації
Назарій Боярський
«І у них, у Російській Федерації, була й залишається аналогічна схема, коли існують певні люди, які виглядають дуже ексцентрично, не так, як типові представники ЛГБТ-спільноти, і саме вони влаштовують прес-конференції та провокації, як стверджують російські колеги. Насправді навіть візуально воно виглядає схоже», – розповів Назарій Боярський.

Представники ініціативної групи із захисту прав сексуальних меншин мають намір встановити завтра на Євромайдані намет і пообіцяли, що не оминатимуть і намети ВО «Свобода».
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG