Доступність посилання

ТОП новини

Результат Вільнюського саміту назавжди змінив Україну – президент Литви


Даля Ґрібаускайте (п), Жозе Мануел Баррозу (л), архівне фото
Даля Ґрібаускайте (п), Жозе Мануел Баррозу (л), архівне фото
Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила сьогодні, що результат саміту ініціативи Європейського союзу «Східне партнерство» минулого листопада у Вільнюсі, на якому керівництво України відмовилося підписувати угоду про асоціацію з ЄС, спричинив «історичні зміни». «Україна вже ніколи не буде тією, що раніше», – наголосила вона.

Як сказала Ґрібаускайте, виступаючи на сесії Європейського парламенту у Страсбурзі з доповіддю про успіхи «Східного партнерства» і результати головування Литви в Євросоюзі в минулому півріччі, цей саміт також дав новий імпульс «Східному партнерству». «Ми вклали серце й душу в те, щоб запевнити наших східних сусідів, що наша пропозиція партнерства щира й має засвідчити: саме Європа є для них центром тяжіння», – сказала президент Литви.

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, зі свого боку, звернув увагу, що в той час, коли є стільки розчарованих у Європейському союзі, «те, що молодь, а іноді й зовсім уже не молодь, морозними ночами в Києві тримає так високо прапори Євросоюзу, на мою думку, підтверджує, наскільки важливий ЄС, його цінності не тільки для нас у країнах-членах, а й для решти світу».

Наприкінці минулого року влада України відмовилася підписувати угоду про асоціацію з ЄС, заявивши про необхідність залагодити відносини з Росією, які різко погіршила Москва через прагнення Києва до євроінтеграції. В Україні заявляють, що далі віддані ідеї євроінтеграції і прагнуть підписати угоду, але хочуть спершу додатково домовитися про умови її втілення. В Євросоюзі наголошують, що двері до підписання угоди залишаються відчинені, і все залежить від реального бажання української влади.
XS
SM
MD
LG