Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник вимагає ув’язнення для судді, що відмовився судити Януковича


Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій направив до Вищої ради юстиції заяву з вимогою порушити проти судді Вищого адміністративного суду Олександра Веденяпіна дисциплінарне провадження для звільнення його з посади за порушення присяги судді. Про це Радіо Свобода у вівторок повідомив сам Віталій Купрій.

За його даними, саме цей суддя відмовився розпочати судовий процес над президентом України Віктором Януковичем за бездіяльність після подій силового розгону демонстрацій 30 листопада та 1 грудня минулого року.

«Кожен суддя, відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», складає присягу, в якій, зокрема, зобов’язується об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя. Відмова у розгляді справи проти Януковича є порушенням суддею конституційного права кожного на звернення до суду для захисту його прав та інтересів», – вважає правозахисник.

За його словами, суддя має бути звільнений зі своєї посади. Водночас, як повідомив Купрій, він звернувся до прокуратури з заявою про вчинення суддею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України – винесення завідомо неправосудного рішення.

Він вимагає від прокурора внести відомості про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань, а після розслідування передати справу до суду, вимагаючи суворого покарання у вигляді 8 років позбавлення волі.

9 грудня 2013 року Купрій подав до Вищого адміністративного суду України позов про визнання протиправної бездіяльності президента Віктора Януковича, який не звільняє з займаної посади міністра внутрішніх справ України та не вживає заходів для притягнення до відповідальності тих, хто винен у побитті мирних демонстрантів у Києві 30 листопада та 1 грудня.
XS
SM
MD
LG