Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція відправила Рибака до Януковича


Опозиційні депутати блокують трибуну Верховної Ради України, Київ, 14 січня 2014 року
Опозиційні депутати блокують трибуну Верховної Ради України, Київ, 14 січня 2014 року
Лідери фракцій та спікер у вівторок не змогли домовитися про розблокування та початок роботи Верховної Ради. На думку експертів, з огляду на політичну кризу та наближення президентських виборів, в цьому році парламент не часто працюватиме конструктивно. Однак ані опозиція, ані влада не зацікавлені в тому, щоб ситуацію із блокуванням довести до дострокових парламентських виборів.

Зранку депутати-опозиціонери заблокували парламентську президію. Опозиція вимагає виконання «закону про амністію» для євромайданівців, створення спеціальної парламентської комісії, яка б розслідувала дії міліції під час масових акцій протесту, відставки уряду і насамперед міністра внутрішніх справ та приведення діяльності спецпідрозділів міліції у відповідність до закону.

Відкривши вранці засідання, спікер Володимир Рибак оголосив перерву для проведення консультацій. Спікер та лідери фракцій радилися до вечора, але компромісу не знайшли.

Регіонали запевняють, що готові йти на поступки

Голова парламентського комітету з питань регламенту, депутат-регіонал Володимир Макеєнко запевняє, що фракція Партії регіонів готова підтримати створення парламентської комісії, яка б розслідувала дії міліції.

Ми готові виконувати вимоги опозиції, щоби прийняти головний документ держави – бюджет
Володимир Макеєнко
«Питання комісії внесено до порядку денного, і я навіть зранку підготував виступ з цього приводу, однак засідання чомусь не розпочалося. Ми готові виконувати вимоги опозиції, щоби прийняти головний документ держави – державний бюджет України», – зазначає він.

Однак голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголошує, що криза має не парламентський, а загальнонаціональний характер.

Вирішення цієї кризи – у кабінеті Януковича, який її і створив
Арсеній Яценюк
«І вирішення цієї кризи – у кабінеті президента Януковича, який її і створив. З огляду на це ми звернулися до Рибака: ідіть до Януковича і поясніть йому, що проблема сама собою не розсмокчеться, що ми стоїмо на порозі другої хвилі протестних акцій. І це (відставка уряду та міністра внутрішніх справ) – вимоги мільйонів українців. До моменту вирішення цієї політичної кризи будь-якого діалогу взагалі не може бути», – наголошує Арсеній Яценюк.

Політолог Валерій Гончарук зазначає, що блокування – чи не єдиний аргумент парламентської меншості за умов, коли влада ігнорує її вимоги. Загалом, парламент у цьому році навряд чи працюватиме плідно. Адже із наближенням президентських виборів протистояння лише посилюватиметься. Тож, за його словами, «чим далі, тим боротьба лише загострюватиметься».

З іншого боку, ані влада ані опозиція не зацікавлені у проведенні дочасних парламентських виборів. Тож, аби не доводити ситуацію до розпуску, депутати періодично працюватимуть у сесійному режимі, припускає експерт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG