Доступність посилання

ТОП новини

У Сенаті США відбудуться слухання щодо України


Сьогодні у Сенаті США говоритимуть про Україну. Вдруге за два місяці комітет закордонних справ Сенату збирає слухання саме через українське питання. Минулі слухання посприяли ухваленню резолюції Сенату із закликом до американського уряду застосувати санкції до українських чиновників, причетних до насильства над мирними демонстрантами.

О дев’ятій вечора за Києвом у Сенаті Сполучених Штатів Америки в комітеті закордонних справ відбудуться слухання щодо ситуації в Україні. Їх вестиме голова комітету, сенатор Боб Менендес. Минулого разу слухання стосовно України, які відбулись менше 2 місяців тому, вів голова підкомітету з питань європейських стосунків, то ж цього разу слухання проходять на вищому рівні.

На засіданні буде дві панелі. На першій виступатиме заступник держсекретаря Вікторія Нуланд, яка побувала в Україні наприкінці минулого року декілька разів. Зокрема, вона стала свідком спроби розігону Майдану. На другій панелі виступатиме відомий американський політолог, колишній радник президента США з питань національної безпеки Збігнев Бжезинський. Засідання проходитиме у відкритому режимі. Журналіст видання «Українська правда» Сергій Лещенко, який нині перебуває у Вашингтоні і планує відвідати слухання, розповів Радіо Свобода про те, чого від них можна чекати.

«На цьому слуханні не будуть схвалюватись рішення, будуть заслуховуватись позиції сторін. Але це є публічний захід, який засвідчує високий ступінь стурбованості американцями ситуацією в Україні, плюс можливість усім присутнім та журналістам почути позицію американського уряду в особі заступника Керрі, а також сенаторів про те, що вони думають про ситуацію в Україні. І відповідно, виходячи з цього, виконавча влада Америки може вживати заходи аж до санкцій», – каже журналіст.

Припускаю, що питання санкцій буде порушене – Лещенко

Як повідомлялося, 8 січня Сенат ухвалив резолюцію, в якій сенатори США виступили із різким засудженням дій української влади щодо розгону мирних демонстрацій, вимагаючи притягнення винних до відповідальності, та із чітким попередженням: у разі повторного застосування насильства щодо мирних протестувальників президент США та Конгрес можуть розглянути питання про запровадження точкових санкцій щодо приччетних осіб, включаючи анулювання віз та блокування активів. Цілком імовірно, що питання санкцій буде обговорюватись і на сьогоднішніх слуханнях, каже журналіст Сергій Лещенко.

«Я цілком припускаю, що питання санкцій буде порушене, тому що керівник комітету є співавтором резолюції, яка закликає уряд вжити санкцій до українських чиновників. Слухання можуть спонукати конгресменів і сенаторів внести, наприклад, ще одну резолюцію з українських питань або, наприклад, уже внести не резолюцію, а проект закону», – каже Сергій Лещенко.

У Міністерстві закордонних справ України, даючи оцінку резолюції Сенату США із погрозами щодо санкцій, заявили, що «ухвалення цього документу є виявом підтримки європейського вибору Києва. У Міністерстві зазначили, що заклик верхньої палати Конгресу США до всіх сторін політичного процесу в Україні утримуватись від застосування сили й підтримувати діалог національного примирення повністю відповідає підходам українського уряду». «Уряд України залишається відданим стратегічному курсу на європейську інтеграцію та продовження демократичних реформ», – йдеться у коментарі МЗС.

Крім того, в інтерв’ю Радіо Свобода Євгенія Тимошенко відзначила, що точкові санкції Заходу представники влади бояться найбільше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG