Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: «Я хочу змінити цю країну. Мені немає чого боятися»


Кличко: «Я хочу змінити цю країну. Мені немає чого боятися»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00

Кличко: «Я хочу змінити цю країну. Мені немає чого боятися»

Гості «Вашої Свободи»: Віталій Кличко, один із лідерів парламентської опозиції, голова партії УДАР.

Ірина Штогрін: Сьогодні Верховна Рада практично, як і вчора, майже не працювала. Щоправда, п’ять новообраних нардепів склали присягу. Але фактично опозиція, яка блокувала трибуну, давала їм можливість пройти до трибуни і це зробити. Після цього сесію було закрито. Як голосив спікер, вона розпочнеться завтра.

Але зокрема заступник голови парламенту Руслан Кошулинський, член фракції ВО «Свобода», сказав, що він не виключає, що завтра, можливо, відбудеться засідання Верховної Ради десь в іншому місці, виїзне. І може так статися, що провладна більшість, наприклад, ухвалить, як це останні роки вже прийнято, за дуже кроткий час бюджет України. А це дуже важливий документ.

Пане Кличко, чи може опозиція якось протидіяти цьому процесу? Чи все ж таки ви братимете участь в обговоренні бюджету?
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Бюджет на сьогоднішній день – бюджет розкішних палаців і міліцейських кийків
У бюджеті «рекордна «дірка». Може збільшитися до кінця року до 110 мільярдів гривень
Ми всі вже живемо у борг. 45 мільярдів гривень – обслуговування боргів. Для Міносвіти 25 мільярдів, для Міноброни – 15
– Я хочу ще раз сказати, що бюджет на сьогоднішній день (після того аналізу, який ми зробили) – це бюджет розкішних палаців і міліцейських кийків. Тому влада на сьогоднішній день хай не обманює людей. У цьому бюджеті немає підвищення мінімальних зарплат, немає пенсій. Тільки ми не за непідвищення, але воно буде відбуватися тільки з липня. Там немає соціальних виплат.

І ми можемо охарактеризувати цей бюджет як антисоціальний. І звернути увагу, що вперше за 10 останніх років там не відбувається підвищення зарплат, пенсій, усіх видів соціальної допомоги. Це перше.

По-друге, у цьому бюджеті «дірка» і рекордна «дірка». За оцінками експертів, які проаналізували бюджет, ця «дірка» може збільшитися до кінця цього року до 110 мільярдів гривень. Що це означає? Що цей бюджет не реальний до виконання, і багато бюджетних сфер, незважаючи на обіцянки, залишиться без грошей.

Такий невеликий приклад. Ми всі вже живемо у борг. І ті борги, які на сьогоднішній день влада взяла на себе, економіка не працює, працюємо ми в борг, 45 мільярдів гривень – обслуговування цих боргів. Для порівняння, тільки для Міносвіти 25 мільярдів гривень, для Міноброни – 15. Тобто на цілий рік передбачені речі для міністерств менші, ніж для обслуговування цих боргів.

– Бюджет поганий. Але влада може його ухвалити, скажімо, на виїзній сесії. Що тут може зробити опозиція?

– У країні політична криза. Ми розуміємо, що, на сьогоднішній день отримуючи гроші від Росії, не вирішуємо проблеми, які на сьогоднішній день є. Нам потрібно зробити реформи. Ми пропонуємо зробити круглий стіл, обговорити ці ключові речі.

Сьогодні, зараз закінчилася зустріч у кабінеті Рибака. Проговорювали можливість цього столу. Але в нас таке бачення, що Партія регіонів не хоче ніякого обговорення, замилює очі. І завтра буде пробувати будь-яким чином протягнути свій бюджет. Цей бюджет не для країни, не для людей. І ми розуміємо, що це несе великі наслідки і ризики для країни.

– Якщо бюджет буде ухвалений, що це означатиме для опозиції? Це буде програш? Чи опозиція просто зніме з себе відповідальність за цю ситуацію, яка склалася?

– Це програш не для опозиції. Це програш для всієї країни. Якщо підходити до цього питання, там багато порушень, протягується багато речей, які не відповідають інтересам країни, відповідають тільки владі для того, щоб утриматися. Але ми далі і далі заходимо у боргову яму. І це все лежить на плечах людей. Тобто, йде стагнація, якщо так далі будемо працювати...

Якщо буде ухвалено (Ви поставили питання: чи це поразка опозиції?), то це поразка всіх нас, українців, тому що таким чином ми йдемо не в тому напрямку.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Стався на днях конфлікт Анатолія Гриценка з фракцією «Батьківщина». Його не допускають. Ми знаємо Гриценка як чесну, порядку, відповідальну людину. Чи можете Ви пояснити, пане Кличко, чому відбувається у лавах опозиції такі конфліктні ситуації? І якось не досить прозоро єднається громадське суспільство, яке хоче змінити правила гри в Україні.

– З великим задоволенням я зміг би відповісти чітко, якщо б… І я впевнений, якщо на цьому місці буде Арсеній Яценюк, голова фракції «Батьківщина» у Верховній Раді, він зміг би чітко, аргументовано відповісти на всі Ваші запитання. Я є голова фракції УДАР, відповідаю за фракцію і можу коментувати всі дії, які відбуваються в нашій фракції.

Що стосується внутрішньофракційних конфліктів, воно, можу сказати, не додає цій політичній силі. На жаль, таке відбувається. Але я хочу уникнути коментарів.

– Так чи інакше Ви не уникнете відповідальності, пане Кличко, оскільки люди, які підтримують громадський рух, який у всьому світі вже назвали Євромайданом, сприймають і Арсенія Яценюка, і Олега Тягнибока, і Вас як лідерів об’єднаної позиції.

Зокрема друга частина питання, яка прозвучала, стосувалася прозорості стосунків з громадськими організаціями. Головне, про що запитують люди, а журналісти Радіо Свобода щодня спілкуються з людьми на Майдані, то це про перспективи розвитку і поширення Євромайдану в регіонах і співпраці парламентської опозиції з громадськими організаціями. Яка тут тактика і стратегія УДАРу?

Наприкінці тижня я від’їжджаю до людей, де будуть зустрічі з громадськими організаціями, будуть відвідування Майданів
– Я стовідсотково впевнений у тому, що Майдан повинен розростатися, Майдан повинен бути не тільки в Києві, повинен бути і підтримуватися також в інших місцях України. Ми знаємо, що такі Майдани відбуваються у Донецьку, в Харкові, не тільки в західній Україні, у Дніпропетровську.

І моє завдання, яке я поставив, уже цього тижня, наприкінці цього тижня я від’їжджаю до людей, де будуть зустрічі з громадськими організаціями, де будуть відвідування Майданів. І я впевнений, що ми всі, українці, повинні об’єднуватися з бажанням змінити країну.

Я розумію, що є багато громадських організацій, є багато різних бачень, як це повинні рухатися, в якому напрямку. Але ми розуміємо, що ми повинні вирішувати завдання крок за кроком.

Перше наше завдання – ми всі хочемо, щоб наша країна розвивалася по європейських, по демократичних правилах гри. З цією владою зміни і реформи зробити неможливо. Це зрозуміло всім. І ми повинні домагатися дострокових виборів. Виборів президента, виборів Верховної Ради. Іншого шляху немає. І повинні об’єднатися.

– Як Ви думаєте, скільки людей у регіонах підтримують таку точку зору опозиції?

– Таку точку зору опозиції підтримує, згідно з соціологічним дослідженням, переважна більшість українців. Майже 80% українців кажуть, що країна рухається не в тому напрямку.

– І за останніми дослідженнями, більше половини населення України підтримує той громадський рух, який називається Євромайдан.

Вчені кажуть, що достатньо 1% населення у будь-якому населеному пункті і в громаді, якщо цей 1% добре організований, якщо він добре освічений, якщо ці люди володіють засобами комунікації, а головне, вміють разом працювати, щоб змінювати ситуацію на краще.

Чи мають осередки УДАРу контакти з активними людьми, які не хочуть, наприклад, пов’язувати себе з політичною силою якоюсь, з партією, але вони хочуть змінювати країну і підтримувати ось це, про що Ви говорили, вимоги опозиції, бажання опозиції?

– Ми співпрацюємо з активними людьми. Ми намагаємося донести наші меседжі. Ми намагаємося об’єднати людей для спільної боротьби, для боротьби за зміни на краще для кожного українця.

І кожен повинен розуміти, що він отримає із-за цих змін. Не тільки зміну влади, він повинен отримати зміни у своєму житті на краще. Яким чином? Ми також пропонуємо цей шлях.

Одне хочу сказати, багато критики є. Так, ми ніколи цим не займалися, але ми вчимося, ми пробуємо, ми намагаємося, і ми робимо це. І у нас є достатньо непогані результати.

– Але в Харків Ви не поїхали.

Не відмінив свій візит, а переніс. Я в Харкові буду
– Я в Харків не поїхав. Не відмінив свій візит, а переніс. Я в Харкові буду. І можу Вас запевнити у цьому.

– Чому я Вас запитую? Був у нас відомий політтехнолог Олег Медведєв напередодні тих подій, які були в Харкові. Він зокрема сказав таку річ, що Громадська рада Майдану, на його думку, – це організація, в яку проникли люди влади, люди Банкової, це якийсь проект адміністрації президента. Мовляв, їхнє завдання – розколоти рух, від’єднати опозицію від громадського руху, від громадських організацій, створити конфронтацію, внести туди якийсь розкол, щоб це зробило більшими проблеми для громадського руху і опозиції від того, які вони існують

Пане Кличко, чи поділяєте Ви цю думку?

– Я не поділяю цю думку. Якщо ми будемо ворогів шукати і не прислуховуватися до бажання організацій, рухів… Ми повинні спілкуватися, ми повинні сідати за круглий стіл і виносити рішення разом. Якщо ми разом виносимо рішення, то ми вже далі повинні рухатися і виконувати це рішення.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка: Пане Кличко, скажіть, будь ласка, чи не вважаєте Ви, що в першу чергу потрібно змінити парламент, перевибори? Тому що від парламенту дуже багато залежить. Тоді можна і повноваження президента змінити, і все.

І друге запитання. Скажіть, будь ласка, що Ви будете робити, як все-таки той наш суд приватний зніме Вас з перегонів президентських?

Влада намагається зробити все, щоб знищити мене як основного конкурента Януковича
– Влада на сьогоднішній день намагається зробити все, щоб знищити мене як основного конкурента Януковича. Вони поширюють чутки, що Кличко не громадянин України. Вони поширюють чутки, що не маю балотуватися на посаду президента.

– Що Ви податки не платите в цій країні.

З 1991 року я є громадянином України прописаний у Києві. Я – українець! ЦВК завтра звернеться до КСУ з поданням щодо процедури застосування норми Конституції щодо постійного проживання на території України. Жодних підстав зняти мене з виборів немає! А все інше від лукавого
– Що податки не плачу. І намагаються стільки чуток, стільки брехні. Це називається «Ласкаво просимо, в українську політику!».

Ще раз хочу запевнити кожного: немає ніяких підстав зняти мене з балотування на посаду президента України! Від дня оголошення України від 1991 року я є громадянином України, я весь цей час мешкав у Києві, прописаний у Києві.

Так, дійсно, я як спортсмен, а спорт не може бути обмежений рамками однієї країни, від’їжджав і боксував. Але всі знають, де поєдинки ці не відбувалися б, будь-яка країна – завжди піднімався український прапор і лунав український гімн. І я завжди наголошував, що я – українець! А все інше – це намагання.

Також ще, за моєю інформацією, ЦВК завтра звернеться до КСУ з поданням щодо процедури застосування норми Конституції щодо постійного проживання на території України. Це стосується мене, як кандидата у президенти. Робиться все, що завгодно, зараз для того, щоб не дати Кличку як основному конкуренту Віктора Януковича права прийти на вибори.

Ще раз хочу наголосити: ніяких підстав зняти мене з виборів немає! А все інше від лукавого. Це по-перше.

По-друге, ми розуміємо, які у нас суди.

– Так от, як Ви будете захищати це своє право? Через суди чи в якийсь інший спосіб?

– Якщо українські суди знову почнуть гратися в ці ігри, які їм будуть розповідати з Банкової, я впевнений в тому, що будемо підключати всі засоби, у тому числі європейські, міжнародні суди, щоб довести.

Але я Вам сказав і це підтверджується всіма моїми діями та всією історією, що ніяких підстав знімати мене з виборів президента немає. І я зможу це доказати. У мене є стовідсотково залізні докази цього. Так що це не вийде.

– Є ще одна річ. Кажуть, що опозиції зараз не дуже добре оголошувати єдиного кандидата від себе, оскільки, мовляв, президент знатиме хто це, тому вся сила адміністративного ресурсу і переслідування всі будуть стосуватися саме цього кандидата.

Як сказав той самий Олег Медведєв, скласти «опозиційні яйця в одну корзину», а тоді президент знатиме, де вони, і зробить із них «яєчню».

Ви не боїтеся. Ви взяли цей вогонь на себе. Ви говорили раніше і кажете зараз, що Ви будете балотуватися у 2015 році на президента. Це означає, що Ви готові до цього тиску?

Мені немає чого боятися. Я працюю чесно, прозоро. Я хочу змінити цю країну. У мене є бачення. Я впевнений у своїй перемозі
– Я хочу таке порівняння. Як ти йдеш у бій і знаєш, що тобі потрібно перемогти, на боксерський поєдинок, і думаєш: може, мене бити не будуть? Якщо ти готовий йти у бій і готовий перемагати, розумієш, що це буде непросто, ти повинен брати на себе відповідальність, ти повинен рухатися.

Мені немає чого боятися. Я працюю чесно, прозоро. Я хочу змінити цю країну. Я хочу змінити Україну на краще. Я знаю багато прикладів. І в мене є бачення. Я розумію, що це велика відповідальність. Я, розуміюче це, що буде бій, непростий, готовий до цього. І я впевнений у своїй перемозі.

– Там була друга частина питання у слухачки: чи не змінити нам парламент?

– Нам потрібно перезавантажувати всю систему. Неможливо змінити парламенті і все зміниться. Парламент на сьогоднішній день «кишеньковий» у президента. І на сьогоднішній день уся влада сконцентрована в руках одного президента. Він обирався у парламентсько-президентській республіці, а зараз у нас президентська влада, і вся відповідальність за всі дії, які відбуваються, і вся повнота влади в одних руках. Це було у неконституційний спосіб зроблено. Але, по-перше, ми повинні повернутися до Конституції 2004 року. Це однозначно.

– Через який механізм? Як це можна зробити?

– Ми тиснемо на владу, ми закликаємо до круглого столу.

– Без компромісу з народними депутатами позафракційними чи частиною фракції Партії регіонів це неможливо.

– Тому тільки через вибори президента. Якщо так не йде, то через вибори президента. Повинен виграти позиційний кандидат, який готовий взяти на себе відповідальність для того, щоб сформувати більшість у Верховній Раді через вибори (це можуть бути дострокові вибори) для того, щоб повернутися до Конституції 2004 року.

– Ви як лідер фракції УДАР ведете переговори, ваші колеги по фракції з нардепами, які входять у провладну більшість, щодо того, щоб таки повернутися до Конституції 2004 року? Чи є такі люди в парламенті, готові піти вам назустріч?

Багато депутатів із Партії регіонів залякані. В особистих розмовах у Верховній Раді підтримують. Але офіційно висловити свою думку ще бояться
– Влада на сьогоднішній день розраховує тільки на одне: силове залякування, залякування всіх громадян України, у тому самому числі багато депутатів із Партії регіонів також залякані. Вони розуміють, що на сьогоднішній день країна не розвивається. Але вони бояться, ще бояться висловити свою думку.

В особистих розмовах у Верховній Раді, які я веду, спілкуючись з різними депутатами, вони підтримують. Але офіційно, перед журналістами висловити свою думку ще бояться.

– Головне, щоб вони не побоялися проголосувати, якщо таке питання буде ставитися на голосування.

Якщо буде таємне голосування, зможуть надати голоси
– Я впевнений у тому, що якщо такі питання будуть ставитися, і це буде таємне голосування, вони зможуть надати голоси.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Пане Кличко, я Вам бажаю всіляких успіхів! У Вас готова команда, якщо Вас відправлять на президента, Ви можете. Я з Харкова. Я – підполковник у відставці, пенсіонер, маю 78 років. А за Вас буду голосувати. У вас прем’єр є Яценюк, у вас міністр закордонних справ є Порошенко, у вас міністр фінансів є Віктор Пинзеник. В принципі, у Вас є команда. Не зважайте і все буде добре. Удачі Вам! І хай щастить!

– Вам уже розписали команду. Бачите?

– Я хочу подякувати за довіру! І це дуже велика відповідальність. І я зроблю все, щоб ні в якому разі не розчарувати. Ми формуємо команду і закликаємо людей: приєднуйтеся до нашої команди. Одна людина ніколи не спроможна зробити зміни. Це завдання для команди. Це завдання для кожного з нас.

– Команда дуже потрібна, колись ось така ситуація, яка зараз у країні. По суті, це політична криза. І щодня відбуваються якісь події, які викликають велике занепокоєння в усіх людей, в якому регіоні вони не жили б.

Чи знаєте ви, як протидіяти провокаціям? Тому що, зокрема події під Києво-Святошинським судом, попередні події вказують на те, що це чи найскладніша річ задля того, щоб утримати рух Євромайдан у мирних рамках.

– Ми спілкуємося з людьми, які відповідальні за 10 людей. Ми розбили всіх учасників, активних учасників Майдану на десятники, сотники. Кожен відповідає за тих людей. І ні в якому разі не піддаватися на провокації, яких, на жаль, відбувається дуже багато. І завдання влади, щоб цими провокаторами вибити з нормального русла Майдан, щоб були провокації, щоб очорнити.

– А Ви досліджували тих, кого називають «провокаторами»? Це люди, які просто свідомо хочуть якихось екстремальних дій, тому що вони вже втомилися чекати, чи це все ж таки якісь проекти влади, щоб зробити опозиції черговий урок того, що їй не треба займатися такою політикою?

– Я впевнений у тому, що це проекти влади. А багато людей також піддаються на ці провокації. Я був учасником подій на Банковій. Я бачив це. Я зупиняв людей і звертався до них, щоб ні в якому разі не влаштовувати силовий сценарій. Багато таких, можна сказати, «гарячих голів» казало: зараз ми підемо штурмом на «Беркут», ми візьмемо каміння, ми будемо відстоювати. Я сказав: ні в якому разі силового протистояння, це мирна демонстрація!

І будь-які спроби силового втручання дають підстави нас, у першу чергу опозицію, звинуватити у тому, що ми причетні до таких речей, які дуже негативно можуть сказатися на цей мирний тиск, на мирну демонстрацію. І я впевнений, що наша сила в цьому. Якщо ми будемо звертатися до силових дій, я впевнений, що перспектив немає, великі ризики, і ніхто нас в цьому підтримувати не буде.

– Тоді до яких дій? Тому що всі, хто підтримує рух Євромайдан, очікують від опозиції якогось плану. Зокрема на останньому Вічі говорили про всеукраїнський страйк. Хай короткостроковий, але страйк. У чому він проявляється?

– Влада дуже боїться цього страйку. І як було оголошено про страйк, то терміново пішло стільки інформації, що нездатні це зробити, що це погано і так далі. Тобто вони реагують на це.

Я впевнений у тому, що (я вже казав це, що соціологічні дослідження показують) майже 80% українців кажуть: країна рухається не в тому напрямку, ми не бачимо перспектив для себе, перспектив для своїх дітей, перспектив для своєї родини, ми вже втомилися чекати і хочемо наступних кроків.

Я впевнений, що у конституційний спосіб ми можемо змінити сьогоднішню владу. Тому закликаємо всіх людей приєднуватися до страйку. Це буде попереджувальний страйк. Ми вирішимо, чи на півгодини, чи на годину. Люди можуть зупинитися, зупинити підприємства, вийти на вулицю зі своїми вимогами до сьогоднішньої влади і казати, що в цих умовах ми не можемо жити, у цих умовах ми не хочемо працювати, і ми вимагаємо зміни влади, ми вимагаємо, щоб нас почули.

І ті дії, які відбуваються на Майдані, всі вимоги, які ми висунули, на жаль, влада робить вигляд, що нічого не відбувається. Вона нічого не чує, не хоче бачити. На жаль, ніхто за ці дії не відповідає.

– Влада бачить багато. Зокрема, Микола Азаров сьогодні на засіданні уряду звинуватив опозицію у використанні дитячої праці. Він розповідав про 12-річну дівчинку.

– Азаров може сказати, що на Майдані дітей їдять. І так далі. Я таких випадків не знаю.

Люди приходять на Майдан, приходять з дітьми. Багато на Віче приходить людей всією родиною. Але щоб там діти працювали, то такого я не бачив. І не звертайте увагу на ці провокації, які ми чуємо кожен день зі сторони влади.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG